Arnæs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Arnæs
Arnæs Havn
Arnæs Havn
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Arnæs
Arnæs (Tyskland)
Arnæs
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Landkreis Schleswig-Flensburg
Amt Kappeln-Land
Borgmester Bernd Kugler (BfA)
Statistiske data
Areal 0,45 km²
Højde 2 m
Indbyggere 308  (31/12/2005)
 - Tæthed 684 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade SL
Postnr. 24399
Tlf.-forvalg 04642
Hjemmeside www.stadt-arnis.de
Arnæs beliggenhed i Kreis Slesvig-Flensborg
Arnæs beliggenhed i Kreis Slesvig-Flensborg

Koordinater: 54° 37′ 48″ N, 09° 55′ 53″ Ø

Arnæs (dansk) eller Arnis (tysk) ligger på nordsiden af Slien, få kilometer syd for Kappel i Sydslesvig. Byen har cirka 350 indbyggere, og er dermed den mindste købstad i Tyskland. Hele byen har et areal på 0,45 km² og består i princippet af en enkelt cirka 800 meter lang hovedgade, tæt bevokset med lindetræer. Indtil 1934 havde byen status som såkaldt flække eller handelsplads. Nabobyer er Grødersby og Kappel. Præfikset Ar er gammeldansk og betyder ørn.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Byen blev bygget i 1667 af en gruppe udflyttere fra Kappel, der ikke ville være livegne for herremanden på gården Røst. Cirka 100 Kappelborgere valgte derfor med tilladelse af hertug Christian Albrecht, der regerede i de gottorpske dele i Slesvig, at starte et nyt samfund på den 800 meter lange og 200 meter brede ø Arnæs i Slien. Øen, som oprindelig hørte til domkirken i Slesvig, opdeltes i 100 grunde hver med en bredde på 12 meter. Alle huse havde grund ned til vandet og gavl ud mod byens gade. De fleste huse har typiske udbygninger (Utlucht) mod gaden. Senere blev øen forbundet til fastlandet i Angel.

Handel og fiskeri fik velstanden til at vokse, og på et tidspunkt blev Arnæs regnet for at være Angels rigeste by. I 1800-tallet var der 28 søgående skibe i byen. Skippere fra Arnæs sejlede regelmæssigt til blandt andet København for at handle med sønderjyske delikatesser som spegepølse, æg, ost og røgede ål. Den lille by i Angel blev derfor også kaldt Lille København. Efter den 2. Slesvigske Krig kom byen i tyske hænder og mistede dermed sine skandinaviske markeder. Byens storhedstid som søfartsby gik på retur.

I 1900-tallet udviklede turismen sig til at blive en vigtig erhvervsgren for byen. To af byens fire skibsværfter er specialiseret på vedligeholdelse og reparation af sejlskibe.

I 1960erne lukkede den tyske grundskole. I 1980erne fulgte småbyens danske skole. Nu er kun den danske børnehave tilbage. De nærmeste skoler befinder sig i Habertvedt og Kappel.

Fra Arnæs sejler der i sommermånederne den lille kabel-trukne færge over til Svans. I februar 1864 krydsede på samme sted tyske tropper Slien ved hjælp af en pontonbro. De omgik dermed Dannevirket.

Kirken[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Skipperkirken (Arnæs)

Byens skipperkirke blev opført i bindingsværk i 1673 på et voldsted fra en af Erik af Pommerns borge (Pølsmaj). Ved siden af den tyske kirke, findes også en dansk menighed i byen.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]