Naturisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Naturisme er betegnelse for en subkultur, hvor det er socialt accepteret at være nøgen – også i situationer, hvor det omgivende samfund foretrækker påklædthed. Begrebet naturisme forveksles ofte med ekshibitionisme[kilde mangler].

Une femme naturiste effectuant un footing au bord de l'eau.jpg
Naturist ved Engelska bryggan i Ystad, Sverige 2011.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Nøgenbadning i Tyskland 1952

Den organiserede naturisme begyndte omkring år 1900 som en sundheds- og reformbevægelse til fremme af et naturligt syn på menneskets legeme, dels under indtryk af, at videnskaben havde påvist sollysets gavnlighed for kroppen, dels som en reaktion på, hvad der ansås som forsømmelse af legemets naturlighed i 1800-tallet. Naturistbevægelsen bygger til dels på tanker fra oplysningstidens tænkere.

Naturismen var tidligere en udpræget sundhedsbevægelse, der kombinerede nøgenheden med idrætsudøvelse, kostregler og forbud mod nydelsesmidler, en udøvelse, der i dag kun er reguleret i foreningen Nordisk Solsport. I de senere årtier har bevægelsen i højere grad været præget af en dyrkelse af afslapning og velvære, der lægger mere vægt på accept af legemet. Denne livsform møder dog af og til kritik fra yngre naturistkredse på grund af dens angivelige passivitet.[1] - link virker ikke / siden er fjernet november 2017 Skabelon:Henvisning bør fjernes

Naturisme og nudisme?[redigér | redigér wikikode]

Naturisme har tidligere været kendt som solsport eller nudisme. Disse betegnelser er nu delvis gået af brug, og selvom den sidstnævnte betegnelse fortsat er udbredt blandt ikke-naturister, hersker der blandt naturister delte meninger om, hvorvidt ordet er synonymt med naturisme eller betegner forskelle i ideologi eller praksis hos udøverne. Nogle mener at naturister er nøgne, når de finder det naturligt, mens nudister er nøgne, når de ikke er nødt til at have tøj på.[kilde mangler]

Den Internationale Naturistføderation bruger dog begreberne synonymt, hvilket også er tilfældet i amerikansk engelsk.

Lovgivning[redigér | redigér wikikode]

Der findes ingen lov i Danmark der direkte fastsætter, hvor og hvornår man må være nøgen. Der er kun meget få begrænsninger - fx er det generelt tilladt at bade nøgen på stranden.[bør uddybes]

Svømmehaller[redigér | redigér wikikode]

En del svømmehaller over hele landet har regelmæssigt arrangementer med naturistsvømning i vinterhalvåret.

Den gamle badeanstalt Sjællandsgade Bad har flere gange ugentligt, åbningstider - fælles for begge køn - hvor badetøj er valgfrit / frivilligt.

Kunst[redigér | redigér wikikode]

I utallige år har nøgenhed været en naturlig del af kunst.

historisk som det eksempelvis ses med skulpturer på Ny_Carlsberg_Glyptotek eller danske malere som C.W._Eckersberg og Vilhelm_Hammershøi

over croquis tegning efter nøgenmodel

til samtidskunst som eksempelvis følgende:

I 2016 bidragede den danske fotograf Mathilde Grafström med udstillingen "Female Beauty".[bør uddybes]

Den norsk baserede koreograf Mia Habib bidragede ligeledes i 2016 med danse forestillingen "A song to" med mange professionelle dansere og endnu mange flere statister - alle nøgne - i Dansehallerne under Ice Hot Nordic Dance Platform.

Andre Europæiske lande[redigér | redigér wikikode]

Lande som Tyskland, Frankrig, Spanien og Kroatien har en stærk kultur indenfor naturisme.

Tyskland måske især kendt for nøgenhed i spa- og saunaområder i svømmehaller og wellness områder.

Frankrig bl.a. kendt for Cap d'Agde.

Spanien har utallige nøgenbade strande - i Barcelona finder man Mar Bella - de Balariske øer er kendt for nøgenbadning, især Formentera.

Kroatien har bl.a. sejlture af en uges varighed eller mere, hvor nøgenhed på båden og de steder hvor båden lægger til ved strande er almindeligt.

Foreninger[redigér | redigér wikikode]

Danske_Naturister Dansk Naturist Union

Kilder/eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Askov, Nana (2007-05-22). "De tager bladet fra bunden". metroXpress. Hentet 2007-11-06. 
Samfund Stub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.