Nøgenhed i sport

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Nøgne gymnastik

Nøgenhed i sport er ikke noget ganske usædvanligt, hverken i oldtiden eller i vore dage.

Antikke Grækenland[redigér | redigér wikikode]

I det antikke Grækenland spillede atletiske øvelser en stor rolle. Grækerne tilskrev også forskellige mytiske skikkelser atletiske bedrifter.

Det var bystaten Sparta, som først indførte den skik at dyrke militær træning nøgen, fordi de unge soldater kæmpede kun beskyttet af hjelm og skjold. Skikken spredtes til hele Grækenland, og når sportsfolk mødtes til de olympiske lege og andre lignende stævner, konkurrerede de fuldkommen nøgne i de fleste sportsgrene, såsom boksning, brydning, forskellige slags løb, spydkast og diskoskast.

Vidnesbyrd om at grækerne var nøgne ved sportsudøvelsen finder vi i de mange bevarede afbildninger af atleter (statuer, mosaikker og vasebilleder). Berømte sportsfolk blev undertiden hædret ved at deres statue blev opstillet i hjembyen (se Milo fra Kroton). Enkelte forfattere har hævdet, at nøgenheden i afbildningerne blot er en kunstnerisk konvention, idet de har fundet det ubegribeligt, at nogen nogensinde har villet løbe nøgen. Dette er imidlertid blot et udslag af victoriansk snerpethed og modbevises i øvrigt af de yndede Nude Olympics ved amerikanske universiteter, eller af de ikke mindre populære "nøgenløb" som siden 2002 er afholdt ved Roskilde Festivalen.

Da gymnastik (af græsk gymnos, "nøgen") bogstaveligt betyder "nøgen-øvelse", er gymnastikdragt egentlig en selvmodsigende betegnelse. Som ordet antyder, var atleterne i den græske oldtid nøgne, når de gjorde gymnastik. Dermed var kroppens linjer i stillinger og bevægelser fuldt synlige. At betragte det sportstrænede mandslegeme i bevægelse og hvile blev af stor betydning både for græsk kunst og lægevidenskab.

I den hellenistiske tid deltog også jøder i atletiske øvelser. De skilte sig ud, fordi de var omskårne; flere optrådte med kunstig forhud.

Gladiatorer[redigér | redigér wikikode]

Skønt romerne overtog meget af den græske kultur, havde de et ganske andet syn på nøgenhed. For en romersk borger var det skandaløst at ses nøgen i fuld offentlighed. Desuden var den græske dyrkelse af sport delvis blevet afløst af gladiatorkampe som foregik i amfiteatre. Gladiatorerne rekrutteredes blandt slaver, krigsfanger og forbrydere. I arenaen, hvor de kæmpede enten indbyrdes eller med vilde dyr, var de væbnet med sværd og skjold, men var i øvrigt som oftest delvis eller endda fuldkommen nøgne:

Da kristendommen i det 4. århundrede blev statsreligion, blev gladiatorkampene efterhånden afskaffet, og kirkens syn på "kødet" og derfor nøgenhed som noget syndigt trængte igennem.

Tacitus (Germania) om Sværddans[redigér | redigér wikikode]

Ifølge Tacitus (ca. 56–120 e.Kr.) var sværddans en yndet form for underholdning i Norden. Den udførtes af nøgne unge sportsmænd som dansende mellem skarpe sværd og spyd med færdighed og ynde. Tacitus beretter, at de ikke dansede for betaling.

Sport i moderne tid[redigér | redigér wikikode]

De senere årtiers mere afslappede syn på offentlig nøgenhed har medført at sportsdragterne (fx med kortere bukser) er blevet mere hensigtsmæssige ud fra et motorisk synspunkt. Designet af sportsudstyr har ligeledes fået de kommercielle interessers bevågenhed. Grundet mulighederne for stor eksponering af firmaernes tøjdesign og reklamer på sportstøj, har erhvervslivet fået øjene op for de store profitmuligheder, der ligger i sportstøj, herunder inden for 'nøgenhed' i sportens verden. Den 'nøgne' udvikling inden for sportsdisciplinerne tydeliggøres inden for visse:

Svømning og solbad[redigér | redigér wikikode]

Upsala Simsällskap (1796)[redigér | redigér wikikode]

En skandinavisk pionér for udbredelsen af svømning var Jöns Svanberg i Uppsala. Sammen med andre akademikere dannede den 25-årige docent i 1796 "Upsala Simsällskap". Som en slags munter travesti på universitetets eksaminer indførte Svanberg for dem som havde bestået svømmeprøven en højtidelig ceremoni hvorunder de nøgne "kandidater" smykkedes med kranse af åkander.

Tidlig badning i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Badedragt og badebukser kendtes før omkring år 1800, men badedragten spredtes langsomt: Martin Andersen Nexø skildrer den forargelse det vakte på Bornholm, da tyske turister begyndte at bade med tøj på. Da interessen for søbade og snerpethed bredte sig, gik de badende i vandet på steder, hvor de uden at vække anstød kunne klæde sig helt af. De badede på private eller øde steder, eller fra særlige badehuse, som hindrede uvedkommende opmærksomhed.

Christian Richardt (1831-1892) har med humor skildret et sådant sceneri i sit digt "Paa Badehuset": "Ens Uniform har de Simple, de Rige: / Bølgerne kjende til Mennesker kun!" (se hele digtet i Kalliope).

På godset Nysø ved Præstø dyrkedes badning af berømtheder som H.C. Andersen og Bertel Thorvaldsen, som var hyppige gæster hos baron Hendrik Stampe (1794-1876) og den excentriske baronesse Christine Stampe (1797-1868). Om baron Hendrik fortælles at han undertiden svømmede alene tværs over Præstø Fjord og, når han var nået til den modsatte side, ligeglad med hvad folk tænkte, spadserede nøgen ad landevejen lige til sin moders hus.

Som en på alle måder fremsynet og afslappet kvinde anbefaler Emma Gad, Takt og Tone (1918; side 177): "Lad Deres Badedragt være saa let, som Velanstændigheden tillader; sundhedsmæssigt set er slet ingen det bedste".

YMCA (USA)[redigér | redigér wikikode]

YMCA (The Young Men's Christian Association) tager sig især i USA også af den mandlige ungdoms fysiske udvikling. I de store byer er der ofte gode sportsfaciliteter, bl.a. for svømmeundervisning og -træning. Indtil begyndelsen af 1960'erne var badebukser i det indendørs svømmebassin overflødig og utilstedelig. Deltagere og instruktører var nøgne (noget som i øvrigt også på amerikanske universiteter betragtedes som det eneste naturlige). På baggrund af den amerikanske puritanisme kan dette måske forbavse, men der var ikke noget "seksuelt" i at mænd svømmede nøgne. I 1960'erne åbnedes YMCA for kvinder og lukkedes for nøgensvømningen.

Svømmehaller i Tyskland[redigér | redigér wikikode]

I de offentlige (kommunale) svømmehaller i de større tyske byer er det, i det mindste siden 1960'erne, udbredt at det, på bestemte ugedage i visse timer, er foreskrevet, at man skal være nøgen for at få adgang til hallen; med andre ord er badebukser eller -dragt ikke tilladt i bassinet. Ligesom ved "FKK" (Freikörperkultur) bader de to køn sammen, skønt der i øvrigt kun er en overfladisk lighed med naturisme som livsstil. Snarere er forholdet dét at publikum fra ungdommen af har erfaret det behagelige i at kroppens kontakt med vandet ikke hindres af formålsløst badetøj.

Militær badning og svømning[redigér | redigér wikikode]

Til badning eller svømning under militære forhold har formodentlig til alle tider mandskabet klædt sig helt af. Således på flådestationerne: Holmen i København (se hvordan maleren Eckersberg i 1800-tallet her fandt nøgenmodeller). Den svenske kunstner Eugène Jansson (1862–1915) malede scener fra Flottans badhus på Skeppsholmen (Stockholm), se hans billede med titlen Svanhopp (1907; Thielska Galleriet)

I Sverige var der desuden en militær tradition for at bade til hest. I flok og følge red dragonerne nøgne fra kasernen ned til vandet. En sådan scene er skildret af den danske maler Oscar Matthiesen: "Officerer ved det skånske dragonregiment i Ystad rider i bad en juni søndag" (1906; Ystads Konstmuseum).

Danmark efter 2000[redigér | redigér wikikode]

Adams- eller evakostume er den mest hensigtsmæssige påklædning ved badning; det er en holdning, som i 2. halvdel af det 20. århundrede er trængt stærkere igennem i det nordlige Europa. Det er i Danmark tilladt at gå nøgen i vandet fra enhver strand – ved naturlig hensynsfuldhed over for andre badegæster. Solbadning uden tøj anses for mest effektiv. Se endvidere solarium.

Gymnastik[redigér | redigér wikikode]

Det er tankevækkende at ordet gymnastik (se ovenover) har overlevet fra antikken, og i spredte tilfælde forekommer det at øvelser udføres af fuldstændigt nøgne gymnaster.

Eugène Jansson har bl.a. malet en gymnast som helt afklædt udfører en øvelse i ringe

Brydning[redigér | redigér wikikode]

Henimod slutningen af det 20. århundrede har man stedvis – foreløbig under private former (klubber) – genoptaget den antikke græske tradition med at dyrke brydning helt upåklædt.

Bodybuilding[redigér | redigér wikikode]

Til forskel fra andre sportsgrene samler publikums interesse sig ikke om bodybuildernes øvelser, men derimod om disses resultat: den efter et bestemt ideal tilstræbte muskelformation. Da denne skal vurderes af dommere og tilskuere, er nøgenhed mere end i nogen anden disciplin objektivt motiveret. Man har i tidens løb accepteret at konkurrencedeltagerne er iført minimum af, hvad samfundsnormerne tillader.

De moderne olympiske lege[redigér | redigér wikikode]

Til de olympiske lege i Stockholm i 1912 blev den officielle plakat (Webside ikke længere tilgængelig) tegnet af den ansete kunstner Olle Hjortsberg. Den forestillede en nøgen svensk sportsmand, og den blev derfor set som alt for dristig til fremvisning i visse lande.

Imod denne tankegang er det blevet fremført, at afkald på sportsdragter som i antikken kunne understrege legenes værdighed. Det har været foreslået, at den løber som bringer den olympiske fakkel til stadion burde løbe nøgen.

Naturistarrangementer[redigér | redigér wikikode]

Organiseret naturisme (nudisme) synes først at have etableret sig efter 1. verdenskrig. I dag findes der verden over en række arrangementer for naturister uden andet tøj end løbesko, cykelhjelm med videre. Desuden er beach volleyball en yndet sportsgren.

Se også[redigér | redigér wikikode]