Olaf Ussing

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Olaf Ussing
Personlig information
Fulde navn Olaf Conrad Ussing
Født 28. april 1907
Frederiksberg i Danmark
Død 4. januar 1990 (82 år)
Frederiksberg
Nationalitet Danmark
Beskæftigelse Skuespiller

Olaf Conrad Ussing (28. april 1907Frederiksberg4. januar 1990 sammesteds) var en dansk skuespiller med sans for de mere obskure roller.

Han blev uddannet på Svend Methlings elevskole på Komediehuset og debuterede i 1929 som Søren Torp i Genboerne. I årene 1931-1936 var han dels på Odense Teater og Århus Teater, og dels på turne.

Fra 1936 var København hans faste holdepunkt. I perioden 1950-1966 var han engageret på Det Ny Teater og fra 1966Det kongelige Teater.

Han havde tidligt success med at spille roller som ældre mænd.

Sin storhedstid som skuespiller fik Olaf Ussing hos Peer Gregaard, først på Det Ny Teater og derefter på Det kongelige Teater.

Han fik Teaterpokalen i 1977.

Olaf Ussing udgav erindringsbogen Jeg vidste uden at vide. Han var privat en stor gastronom og skrev kogebogen Lad os gå i køkkenet og slappe af.

Olaf Ussing døde få dage efter premieren på TartuffeBetty Nansen Teatret, hvor han derfor kun ganske få gange nåede at spille den store monolog som den nederdrægtige Hr. Loyal. Han ligger begravet på Frederiksberg ældre kirkegård.[1]

I Politikens At tænke sig-rubrik optrådte han under navnet mad- og plasticskuespilleren Ola Fussing.[kilde mangler]

Film[redigér | redigér wikikode]

TV[redigér | redigér wikikode]

Bøger[redigér | redigér wikikode]

Jeg vidste uden at vide

erindringer /Olaf Ussing, (1974) ISBN 87-412-3593-2

Lad os gå i køkkenet og slappe af

/Olaf Ussing, (1970). Kogebog. ISBN 87-412-1503-6, ISBN 87-412-1516-8
  • Mere om

Olaf Ussing


Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpgArtiklen om skuespilleren Olaf Ussing kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.