Ollerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ollerup
Nielstrup 1866 Ollerup Station
Fyn 14 Nielstrup NØ 1866.jpg OllerupStationVejside.JPG
Ollerup kirke (Svendborg).JPG
Ollerup Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Svendborg Kommune
Sogn Ollerup Sogn
Postnr. 5762 Vester Skjerninge
Demografi
Ollerup by 1.544[1] (2019)
Kommunen 58.599[1] (2019)
 - Areal 417,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.svendborg.dk
Oversigtskort

Ollerup er en bySydfyn med 1.544 indbyggere (2019)[1], beliggende mellem Ollerup Sø og Hvidkilde Sø, 19 km øst for Faaborg og 7 km vest for Svendborg. Byen hører til Svendborg Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Ollerup ligger i Ollerup Sogn. Ollerup Kirke ligger i byens vestlige udkant, nord for Ollerup Sø. 2 km øst for byen ligger herregården Hvidkilde, og 2 km nordøst for byen ligger herregården Nielstrup.

Skoler[redigér | redigér wikikode]

Ollerup er en udpræget skoleby. Gymnastikhøjskolen i Ollerup er Danmarks ældste idrætshøjskole. Den frie Lærerskole tilbyder en 5-årig læreruddannelse, der sigter mod højskoler, efterskoler og friskoler og indeholder et års praktik på en af de frie skoler. Lærere fra Den frie Lærerskole kan kvalificere sig til ansættelse i folkeskolen ved at tage Ollerupprøven.

De frie skoler er også repræsenteret i byen med Ollerup Efterskole, der har hovedvægt på musik, og Ollerup Friskole, der har ca. 169 elever, fordelt på 0.-9. klassetrin.[2] Hertil kommer at en afdeling af Vestermarksskolen i Vester Skerninge ligger på Skolebakken i Ollerup, nemlig Værkstedsklassen, hvor 10 elever har dansk, engelsk og matematik om formiddagen og kan udfolde sig praktisk og kreativt i værkstederne om eftermiddagen.[3]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Skolerne[redigér | redigér wikikode]

Ollerup Folkehøjskole startede i nabobyen Vester Skerninge i 1868 og flyttede til Ollerup i 1882. Herfra udgik gymnastikhøjskolen i 1920. Den oprindelige folkehøjskole blev i 1949 omdannet til Den frie Lærerskole. Efterskolen er grundlagt i 1997.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Ollerup havde stationSvendborg-Faaborg Banen (1916-54). Stationsbygningen er bevaret på Østre Stationsvej 2.

Kommunen[redigér | redigér wikikode]

Ollerup Sogn indgik ved kommunalreformen i 1970 i Egebjerg Kommune, som ved kommunalreformen i 2007 indgik i Svendborg Kommune.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Ollerup Friskole
  3. ^ Vestermarksskolen: Værkstedsklassen