Gudme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Guldgubbe med kvindefigur fra Gudme, Gudme sogn. Denne guldgubbe er et godt eksempel på de mange genstande af ædelt metal der bliver fundet netop ved Gudme. Guldgubber bliver produceret i perioden, hvor Gudmes velstand er på dets højeste, og det er vidnesbyrd om at bopladsen har været en betydelig lokalitet for datidens elite.
Gudme
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Svendborg Kommune
Sogn: Gudme Sogn
Postnr.: 5884 Gudme
Demografi
Gudme by: 932[1] (2017)
Kommunen: 58.510[1] (2017)
 - Areal: 417,00 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.svendborg.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°8′58″N 10°42′17″E / 55.14944°N 10.70472°Ø / 55.14944; 10.70472 Gudme er en lille by på det sydøstlige Fyn med 932 indbyggere (2017)[1], beliggende i Gudme Sogn ca. 10 kilometer nordøst for Svendborg. Byen tilhører Svendborg Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Gudme er (som by) medstifter af håndboldklubben GOG og indgår som det tredje forbogstav i klubnavnet (de to andre er Gudbjerg og Oure).

Gudme som forhistorisk sæde[redigér | redigér wikikode]

I 3.-7. årh. e.kr lå der her en af Danmarks største og mest velhavende bopladser. Ved Gudme er der gjort arkæologiske fund, der viser, at området har været et centralt sted i romersk jernalder. Bopladsen bestod af en stormandsgård omgivet af op mod 50 mindre gårde. Et stykke herfra blev bygdens døde begravet, og ude ved kysten ved Lundeborg lå en tilhørende handelsplads. I alt har der nok boet omkring 500 mennesker på bopladsen. Flere religiøse stednavne tyder på, at Gudme – ”gudernes hjem” – også  var et center for den hedenske kult; det antydes af navne som Galdbjerg og Albjerg, som betyder hhv. ”offerbjerget” og ”helligdomsbjerget”. At stedet havde en særstatus kan man afbilde gennem de utallige guld- og sølvskatte der fremkommer i Gudmes omegn. Man kan konstatere at en, eller flere magtfulde personer, har haft base i Gudme. Det har sikkert været En fyrste eller måske endda en småkonge. Personen byggede sandsynligvis sin velstand og magt på afgifter fra de omkringliggende gårde i den rige bygd og fra handelspladsen ved Lundeborg. Det er således i Gudme, at vi for første gang ser kimen til de magtstrukturer, som kom til at karakterisere jernalderens og vikingetidens samfund. I foråret 1993 fandt man således spor efter en ca. 50 x 9,5 meter stor bygning, der er blevet kaldt Gudmekongens Hal. [2] Fundet blev gjort, hvor idrætsklubben GOG havde planlagt opførelsen af en ny sportshal, men denne måtte finde en anden placering efter de arkæologisk fund. [3]

Dysse i Gudbjerglund

Landsbyen[redigér | redigér wikikode]

Landsbyen Gudme havde trevangsbrug og takseredes i 1684 til 160 tønder hartkorn, hvilket i 1844 sattes op til 194 tdr. [4]

Den nærliggende hovedgård, herregården Broholm ejede de fleste gårde som fæstegårde i 1791. Resten af landsbyens gårde var fordelt på Hesselagergård, Mullerup, Rygård, Vejstrupgård, Bjørnemose og Klingstrup. (Broholm m.m.[5])

Stationsbyen[redigér | redigér wikikode]

I de sidste 100 år har Gudme udviklet sig fra stationsby (1897-1964 Svendborg-Nyborg Banen[6]) med en del småindustri: Teglværk, slagteri, etc – til bymæssig bebyggelse i landlige omgivelser. Stationen blev tegnet af arkitekt Heinrich Wenck.

Gudme Skole er fra 2011 en afdeling af Stokkebækskolen.

Indtil Kommunalreformen i 1970 var byen hovedby i Gudme Kommune og lagde navn til Gudme Herred i det gamle Svendborg Amt.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Ambrosius-egen Stub
Denne artikel om geografi i Svendborg Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi