Overlyshastighed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Overlyshastighed (også benævnt superluminal eller FTL) er hastighed højere end lysets hastighed i vakuum – f.eks. subatomare partikler eller information.

Det er et teoretisk begreb, da det med den pt. (2006) kendte fysiks modeller og teorier ikke er muligt at accelerere legemer op over lysets hastighed. Grænsen skyldes Albert Einsteins relativitetsteori, som siger, at et legeme kun kan bevæge sig med lysets hastighed, hvis det ikke har nogen masse.

Som et tankeeksperiment har man[hvem?] opfundet tachyoner (teoretiske "partikler" der bevæger sig hurtigere end lysets hastighed). De kan teoretisk eksistere, hvis de er skabt med en hastighed over lysets.[kilde mangler] De kan så bare ikke deccelereres ned under lyshastigheden. Tachyoners eksistens er dog stadig en videnskabelig hypotese og er aldrig blevet observeret.

Partikler uden hvilemasse som f.eks. fotoner (dvs. lys) kan kun bevæge sig med præcis lysets hastighed i lufttomt rum. (Sender man fotoner ind i f.eks. glas bremses de ned).

Lys bevæger sig med samme hastighed i vakuum (uafhængigt af observatør). Ting med masse kan ikke nå op på lysets hastighed selv om visse partikler kan komme tæt på. Når hastigheden på en partikel nærmer sig lysets hastighed, bliver partiklen tungere. Når man forsøger at øge hastigheden, bliver mere og mere af den tilførte energi omsat til masse. Dette er en konsekvens af Albert Einsteins relativitetsteori.

Herudover har man til dato ikke kunnet lave reproducerbare og dermed videnskabelige eksperimenter, som fænomenologisk viser overlyshastighed, som overfører information eller fysiske objekter.

Kvantemekanik[redigér | redigér wikikode]

Nogle[hvilke?] fænomener i kvantemekanik, som f.eks. kvantefysisk sammenfiltring, ser ud som om det overfører information hurtigere end lysets hastighed i vakuum.[kilde mangler] Disse fænomener tillader ægte kommunikation, men de tillader dog kun at 2 observatører 2 forskellige steder i universet, ser den samme hændelse samtidigt, men uden at nogle af de 2 kan påvirke, hvad den anden ser med overlyshastighed.[kilde mangler]

Der har også været rapporteret forskellige såkaldte overlyseksperimenter baseret på kvantemekanisk tunnelering.[kilde mangler] Men de handler om måling af fasehastigheden og gruppeløbstiden, som ikke med garanti er informationshastigheden.[kilde mangler]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]