Overlyshastighed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Overlyshastighed (også benævnt superluminal eller FTL) betyder at "noget" bevæger sig hurtigere end lysets hastighed i vakuum – f.eks. subatomare partikler eller information.

Det er et teoretisk begreb. Med den pt. (2006) kendte fysiks modeller og teorier kan man ikke accelerere genstande eller partikler op over lysets hastighed. Grænsen skyldes Albert Einsteins relativitetsteori som siger at "noget" kun kan bevæge sig med lysets hastighed hvis det ikke vejer noget. For at bevæge sig hurtigere end lys skal det have "imaginær vægt" – og dermed en negativ kvadreret masse.

Som et tankeeksperiment har man opfundet tachyoner (teoretiske "partikler" der bevæger sig hurtigere end lysets hastighed). De kan teoretisk eksistere, hvis de er skabt med en hastighed over lysets. De kan så bare ikke deccelereres ned under lyshastigheden. Tachyoner er dog stadig en videnskabelig teori og er aldrig blevet observeret.

Partikler uden hvilemasse som f.eks. fotoner (dvs. lys) kan kun bevæge sig med præcis lysets hastighed i lufttomt rum. (Sender man fotoner ind i f.eks. glas bremses de ned).

Lys og andre elektromagnetiske bølger bevæger sig alle med samme hastighed i vakuum. Denne hastighed kaldes lysets hastighed og er konstant. Ting med masse kan ikke nå op på lysets hastighed selv om visse partikler kan komme tæt på. Når hastigheden på en partikel nærmer sig lysets hastighed, bliver partiklen tungere. Når man forsøger at øge hastigheden, bliver mere og mere af den tilførte energi omsat til masse. Dette er en konsekvens af Albert Einsteins relativitetsteori.

Herudover har man til dato ikke kunnet lave reproducerbare og dermed videnskabelige eksperimenter, som fænomenologisk viser overlyshastighed, som overfører information eller fysiske objekter.

Kvantemekanik[redigér | redigér wikikode]

Nogle fænomener i kvantemekanik, som f.eks. kvantefysisk sammenfiltring, ser ud som om det overfører information hurtigere end lysets hastighed i vakuum. Disse fænomener tillader ægte kommunikation, men de tillader dog kun at 2 observatører 2 forskellige steder i universet, ser den samme hændelse samtidigt, men uden at nogle af de 2 kan påvirke hvad den anden ser med overlyshastighed. Selve det faktum at fysikkens love "konspirerer" på en sådan måde, så hændelsen ikke overføres med overlyshastighed via kvantemekanik er temmelig interessant og ringe forstået!

Der har også været rapporteret forskellige såkaldte overlyseksperimenter baseret på kvantemekanisk tunnelering. Men de handler faktisk om måling af fasehastigheden og gruppeløbstiden, som ikke med garanti er informationshastigheden.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]