Peter Nedergaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Peter Nedergaard
Født 31. oktober 1957 (64 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Politolog Rediger på Wikidata
Fagområde Statskundskab Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Dannebrogordenen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Nedergaard (født 31. oktober 1957) er en dansk professor i statskundskab.Han har siden 2008 været ansat ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. Peter Nedergaard er Ridder af Dannebrogordenen[1] og er registreret i Den Blå Bog.

Uddannelse og karriere[redigér | rediger kildetekst]

I 1985 blev Peter Nedergaard færdig som cand.scient.pol. fra Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Han blev siden i 1990 ph.d. i statskundskab fra samme institut med afhandlingen "EF's markedsintegration. En politisk økonomisk analyse". I 1980 var han blevet exam.art. i filosofi. I 1983-84 var Peter Nedergaard Robert Schuman-stipendiat i Europa-Parlamentets forskningsafdeling i Luxembourg samt stagiaire i landbrugskommissær Poul Dalsagers kabinet i Bruxelles.

Peter Nedergaard har tidligere været tilknyttet Copenhagen Business School som professor (mso), og før det fungerede han samme sted i en længere årrække som lektor og adjunkt. Han var i en årrække ude af det akademiske verden, hvor han var afdelingschef i Forbrugerrådet og kontorchef i Beskæftigelsesministeriet. Nedergaards forskning fokuserer især på europæisk politik og europæisk integration med særligt henblik på erhverv-, indre marked-, klima-, landbrugs- og beskæftigelsespolitik i såvel de enkelte lande, som på EU-plan. I 2007 var Peter Nedergaard visiting scholar på Stanford University. I 2014 var han visiting scholar ved Institut für Europäische Politik i Berlin, og i 2018 var han visiting research fellow ved Walter Eucken Institut ved universitetet i Freiburg.

Ved siden af sit arbejde som forsker har Peter Nedergaard gennem årene været medlem af en række råd, nævn og kommissioner, bl.a. Ankenævnet for Realkredit, Pengeinstitutankenævnet, Valgretskommissionen og udvalget om rådgiveransvar. Han var desuden i 1992-2009 ansvarshavende redaktør for tidsskriftet Økonomi & Politik, og han redigerer serien Statskundskabens klassikere[2]. Siden 2016 har han været formand for Selskabet for Historie og Samfundsøkonomi, som udgiver Økonomi & Politik. Peter Nedergaard er registreret i Kraks Blå Bog.

Bevillinger[redigér | rediger kildetekst]

Peter Nedergaard har fået flere store forskningsbevillinger, bl.a. fik han i 2004 1,8 mio. kr. af Statens Forskningsråd til et projekt om den åbne koordinationsmetode i EU, og i 2011 fik han godt 400.000 kr. til et projekt om det danske EU-formandskab i 2012. Herudover har Nedergaard modtaget forskningsbevillinger fra Københavns Universitet, Copenhagen Business School og fra private fonde. Senest har han i 2019-2020 udarbejdet et forskningsprojekt for Global Education Network Europe - GENE - om policy learning i internationale netværk.

Forskning og udgivelser[redigér | rediger kildetekst]

Peter Nedergaards forskning omfatter mange politiske og økonomiske aspekter, eksempelvis koordinationen i EU[3], EU-formandsskaber[4] og ordoliberalismens indflydelse på europæisk integration[5]. Resultaterne af Peter Nedergaards forskning er især blevet publiceret i internationale videnskabelige tidsskrifter som Journal of Common Market Studies, Journal of European Public Policy, Public Choice, Journal of European Integration, Scandinavian Political Studies, Cooperation and Conflict og Policy Studies[6], [7], [8], [9], [10], [11] [12]. Herudover har han også gennem årene udgivet en lang række undervisningsbøger for gymnasiet og universitetet om bl.a. videnskabsteori, økonomi og politik i Kina[13], USA[14], Europa/EU[15] og Tyskland[16].

Peter Nedergaard er reviewer for en række internationale forskningsfonde og tidsskrifter. Han er desuden en flittig skribent i dagspressen, ligesom han også ofte optræder i medierne som politisk ekspert og kommentator. Peter Nedergaard har udarbejdet 11 podcastudsendelser om alle aspekter af EU, som hidtil (2018) har haft omkring 30.000 lyttere. [17] Han blev også af Universitetsavisen i 2018 rangeret som den næstmest citerede forsker i medierne på hele Københavns Universitet.[18]

Peter Nedergaard er initiativtager til etablering af Erik Rasmussen-prisen, som hvert andet år uddeles af Dansk Selskab for Statskundskab til en fremtrædende statskundskabsforsker. Prisen er den højeste pris inden for statskundskaben i Danmark, og den er navngivet efter dansk statskundskabs ”founding father”, professor Erik Rasmussen, som i sin tid etablerede studiet på Aarhus Universitet.

Peter Nedergaard er også initiativtager til udarbejdelsen af ”Routledge Handbook of the Politics of Brexit”, som udkom i 2018 med Professor Ben Rosamond og lektor Patrick Diamond som medredaktører. Herudover er Peter Nedergaard initiativtager til udarbejdelsen af The Oxford Handbook of Danish Politics[19], der udkom på Oxford University Press i 2020, og som er det hidtil mest omfattende internationale værk om dansk politik. Professor Peter Munk Christiansen og professor Jørgen Elklit er medredaktører på denne publikation.

I løbet af de seneste år har Peter Nedergaard indspillet adskillige podcasts om europæisk politik. En af disse podcastserie handler om franske og britiske statsledere efter 1945[20], en anden podcastserie handler om EU-politikkens mange forgreninger [21] og en tredje podcastserie handler om Tyskland[22].

Undervisning[redigér | rediger kildetekst]

Peter Nedergaard underviser bl.a. i Videnskabsteori og Metodologi, Almen Statskundskab og i sommerskolefaget EU's Politiske Økonomi[23].

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ https://kongehuset.dk/monarkiet-i-danmark/tildeling-af-ordener/tildeling-af-ordener
 2. ^ "Statskundskabens klassikere". Arkiveret fra originalen 13. april 2013. Hentet 24. april 2013.
 3. ^ EU coordination processes in Denmark - Videnskabeligt Personale
 4. ^ Uno, Duo, Trio? Varieties of Trio Presidencies in the Council of Ministers - Jensen - 2014 - JCMS: Journal of Common Market Studies - Wiley Online Library
 5. ^ http://nedergaard.files.wordpress.com/2013/12/ordolib-paper-full-version-16-12-13.doc
 6. ^ Journal of Common Market Studies
 7. ^ Journal of European Public Policy
 8. ^ Public Choice
 9. ^ Journal of European Integration
 10. ^ Scandinavian Political Studies
 11. ^ Cooperation and Conflict
 12. ^ Policy Studies
 13. ^ https://shop.systime.dk/dk/kina-en-grundbog-i-politik-og-okonomi-24241.html (Webside ikke længere tilgængelig)
 14. ^ https://shop.systime.dk/dk/usa-en-grundbog-i-politik-og-konomi-24028.html (Webside ikke længere tilgængelig)
 15. ^ EU - politik og økonomi - Forlaget Columbus
 16. ^ Tyskland - en grundbog i politik og økonomi
 17. ^ 11 podcastudsendelser
 18. ^ næstmest citerede forsker i medierne
 19. ^ https://global.oup.com/academic/product/the-oxford-handbook-of-danish-politics-9780198833598?cc=dk&lang=en&
 20. ^ franske og britiske statsledere efter 1945 på soundcloud.com
 21. ^ EU-politikkens mange forgreninger på raeson.dk
 22. ^ Podcastserie om Tyskland på raeson.dk
 23. ^ De nyeste slides fra undervisningen i alle fag kan tilgås her

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]