Portal:Kristendom/Månedens artikel/Januar 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
De tre zarathustriske præster fra Persien. Øverst aner man deres navne: Balthasar, Melchior og Kaspar. Mosaik fra det 6. århundrede. Basilikaen Sant' Apollinare Nuovo i Ravenna.

Helligtrekongersdag er en kirkelig festdag, som fejres 6. januar. Indtil Struensees helligdagsreform i 1770 var dagen endvidere en offentlig helligdag. Helligtrekongersaften er aftenen før, altså den 5. januar.

Baggrunden for dagen er beretningen i Matt. 2, 1-2, hvor det lyder:

Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise mænd fra Østerland til Jerusalem og spurgte: »Hvor er jødernes nyfødte konge? For vi har set hans stjerne gå op og er kommet for at tilbede ham.« (Citat fra den autoriserede danske bibeloversættelse fra 1992).

I den oprindelige, græske tekst benævnes disse personer som mágoi (gr. μάγοι, flertal af μάγος mágos), hvilket i samtiden bl.a. var en betegnelse for perserrigets zarathustriske præster, der havde indsigt i astrologi og drømmetydning.

Det ejendommelige er nu, at evangelisten om "de vise" hverken siger at de var hellige, eller tre, eller konger! Dette er noget som senere tradition har tildigtet. Specielt er det bemærkelsesværdigt at denne tradition ikke blev afbrudt ved Reformationen i den danske kirke i 1500-tallet. Oven i købet betegnes i Folkekirkens gudtjenesteordning den dag i dag en hel række søndage som "søndage efter Hellig tre konger". Hvis der falder en søndag i perioden 2. januar til 6. januar, kaldes denne helligtrekongers søndag. [1]

I den svenske kirke og den svensktalende del af den ev.-lutherske kirke i Finland bruges betegnelsen derimod ikke - man taler i stedet om "Trettondedagen jul" eller blot "Trettondedagen" (sammenlign også Twelfth Night af Shakespeare, som på dansk hedder Helligtrekongers aften).

Forklaringen på traditionens bevaring i Danmark er antagelig, at man siden middelalderen havde gjort pilgrimsrejser til det ikke alt for fjerne Köln, hvor de formodede tre kongers relikvier nød veneration. I den romersk-katolske kirke betegnes festen Epifani, dvs. (Jesu) tilsynekomst eller åbenbaring for hedningene.

På øerne Agersø og Omø fejres Helligtrekongers aften med et løb kaldet Hellig Tre Kongers løb.[1]

Fodnoter[rediger kildetekst]