Spring til indhold

Resident Evil (spil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Resident Evil
Del af Resident Evil-serien
Generelle oplysninger
UdviklerCapcom Production Studio 4
UdgiverCapcom
Virgin Interactive
Nintendo
SerieResident Evil
RegissørShinji Mikami Rediger på Wikidata
DesignerShinji Mikami
Tokuro Fujiwara
ProducentTokuro Fujiwara Rediger på Wikidata
KomponistTakashi Niigaki Rediger på Wikidata
UdgivetPlayStation:
Japan 22. marts 1996
USA 30. marts 1996
Den Europæiske Union 1. august 1996
GenreSurvival horror
Third-person shooter
SpiltypeSingleplayer
PlatformeNintendo DS
Nintendo GameCube
PlayStation
Sega Saturn
Windows
InputController
Tastatur
AldersgrænseESRB: M (Mature)
CERO: D (17+)
BBFC: 15
BBFC: 18 (PC)
PEGI: 16+
Resident Evil–kronologi
Fortsættes iResident Evil 2
Eksterne links
ResidentEvil.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
For alternative betydninger, se Resident Evil. (Se også artikler, som begynder med Resident Evil)

Resident Evil, kendt i Japan som Biohazard (バイオハザード Baiohazādo), er et survival horror-spil skabt af spilfirmaet Capcom og samtidig den første udgivelse i Resident Evil-serien. Det blev originalt udgivet i 1996 til Sony PlayStation og blev senere portet til Sega Saturn og pc. En Directors Cut-udgave blev også udgivet.

I 2002 blev der udgivet en ny genskabt udgave af spillet til Nintendo GameCube med ny grafik, stemmer og en række gameplayændringer. En Nintendo DS-port af originalen blev udgivet i 2006.

Det var det første spil, der blev kendt som "survival horror", en titel lavet af Capcom som reklame for spillet. Inspirationen til Resident Evil blev taget fra det tidligere udgivet Capcomspil Sweet Home. Shinji Mikami blev sat til at lave et gyserspil, der fandt sted i et hjemsøgt hus ligesom i Sweet Home. [1]

Introduktion[redigér | rediger kildetekst]

I den fiktive amerikanske by Raccoon City er der sket en række bizarre mord af kannibalistisk natur. En gruppe på omkring 10 personer er set vandre omkring og angribe huse som ligger ude i midten af Arklay skoven, som omgiver Raccoon City. Raccoon Citys S.T.A.R.S hold (Special Tactics and Rescue Squad) bliver sat på sagen, og det tager ikke lang tid, før man finder et muligt tilholdssted for kannibalgruppen.

S.T.A.R.S Bravo holdet bliver sendt af sted, men man mister al radiokontakt med dem, hvorefter S.T.A.R.S Alpha holdet sendes ud for at lede efter Bravo holdet. Alpha holdet finder Bravos helikopter nedstyrtet og totalsmadret, men der er ingen spor efter medlemmerne. Kort efter fundet bliver Alpha holdet overfaldet er en gruppe meget bidske og aggressive dobermænd, hvorpå de mister et af deres medlemmer. Da muligheden opstår, søger Alpha holdet tilflugt i en kæmpe villa i nærheden.[2]

Figurer[redigér | rediger kildetekst]

Resident Evil giver spilleren valget mellem to figurer: Jill Valentine og Chris Redfield, begge to med hver deres styrker og svagheder samt støttefigurer, og et unikt scenarie til hver.

  • Jill Valentine
Den kvindelige hovedperson. Jills scenarie anses for at være det lette af de to. Hun kan bære 8 ting og har en dirk. Jills støttefigur er Barry Burton, som hovedsageligt vil yde offensiv assistance til spilleren. Selvom hun kan bære flere ting er hun fysisk svagere og langsommere end Chris.
  • Chris Redfield
Den mandlige hovedperson. Han er mere udholdende end Jill, hvilket gør ham i stand til at tage mere skade. Han kan dog kun bære seks ting og starter med en kniv. Han har brug for "små nøgler" til at åbne visse låse, hvorimod Jill kan bruge sin dirk. Chris' støttefigur er Rebecca Chambers, som man på visse tidspunkter i spillet tager kontrol over, for at yde passiv hjælp til Chris - hun skal på et tidspunkt spille klaver for en, hvor Jill kan gøre det selv.

Bifigurer[redigér | rediger kildetekst]

  • Barry Burton
I Chris' Scenarie dukker Barry kun op i åbningsscenen og forsvinder i starten, hvor Wesker formoder at han er død. I Jills scenarie hjælper Barry hende igennem spillet. Barry dukker som regel op nå Jill har brug for akut assistance. I den oprindelige version, varierende af spillerens valg og handlinger (såsom at vente på ham med at skifte et ødelagt reb eller Se Enrico dø med ham) vil Barry enten være i live til at hjælpe Jill i slutningen af spillet eller også bliver han slået ihjel af et af monstrene.

Barry er et familie menneske, men har problemer på familie fronten, hvilket forklarer hvorfor han nogen gange virker stresset igennem Jill's scenarie.[3]

Barry siger også spillets mest berygtede sætninger: "It might come in handy if you, the master of unlocking, take it with you.", og da Jill næsten bliver mast af et faldende loft, hvor Barry hjælper hende med at flygte kommentere "That was too close. You were almost a Jill sandwich!"[4]
  • Rebecca Chambers
Unik til Chris's scenarie.
Chris møder Rebecca enten imens hun tilser en såret Richard fra Bravo holdet, eller da Chris første gang træder ind i villaens medicinrum. Rebecca støder på Chris flere gange igennem scenariet, hvor Chris har brug for hendes ekspertise med for eksempel blanding af kemikalier eller afspilning af et piano. I visse instanser kan hun hele Chris. Hun kan også blive en spilbar figur i en lille sektion af Chris' scenarie, hvis spilleren gør visse ting i en specifik orden.
  • Albert Wesker
Er lederen af S.T.A.R.S Alpha holdet og dukker op i både Jills og Chris' scenarie. Wesker forsvinder i starten af spillet, men spilleren støder på ham i midten af spillet, hvor han lige har slået kæmpe bier ihjel. Wesker er kold og rolig, selv under den ekstreme situation i villaen og han har altid solbriller på.
Wesker er respekteret og anses af de andre S.T.A.R.S medlemmer som stille og professionel og den fødte leder til S.T.A.R.S.
Senere hen finder man ud af at Wesker arbejdede for Umbrella og, at han prøvede at lokke sine kammerater ind i villaen, så Umbrella kunne bruge dem som kampdata til deres B.O.W (Bio Organic Weaponry).

De andre S.T.A.R.S medlemmer laver små kameo-optrædener og dør ret hurtigt derefter, eller også er de allerede døde på en meget grusom vis.

Gameplay[redigér | rediger kildetekst]

Man navigerede sin figur igennem pre-rendrede 3-D baggrunde, hvilket betød at statiske kamera indstillinger blev brugt, så spilleren fik illusionen af at man navigerede igennem et 3-D miljø. Undervejs blev man overfaldet af diverse udøde skabninger så som zombier, zombie hunde, og kæmpe slanger- og edderkopper. Spilleren samlede forskellige objekter op som lå spredt rundt omkring i huset. Disse ting var alt lige fra ammunition, helbredende planter og nøgler til plot specifikke ting, såsom emblemer, bøger etc.

Hvis man lod fjenden komme for tæt på en blev man bidt, og efter x antal bid døde ens figur. For at undgå dette blev man nød til enten at undgå fjenden, eller skyde dem med en række våben som man fik til rådighed: Håndpistol, haglgevær, granat kaster, magnum og flammekaster. Ammunitionen var sparsom, hvilket tvang spilleren til at tænke sig om, før man spildte skud på en fjende, som man ligeså godt kunne løbe udenom.

Igennem spillet mødte man forskellige boss-monstre, hvilke ofte krævede mere end bare ildkraft for at nedlægge. For eksempel er der en plante, hvor man er nødt til at brygge en gift og komme den i roden før man er i stand til at slå planten ihjel.

Som ofte var ens figur alene om at undersøge villaen, men af og til fik man følgeskab af en anden overlevende; Barry i Jill's scenarie, og Rebecca i Chris' scenarie.

Der var en markant forskel på de 2 hovedpersoner. Jill fik en låsedirk til og var i stand til at åbne visse låse uden at bruge en nøgle, samt fik en granatkaster. Jill havde også en pistol på sig til at starte med, og kunne desuden bære op til 8 genstande.

Chris havde kun en kniv på sig da spillet startede, og havde brug for "small keys" for at åbne de låse, som Jill skulle bruge sin dirk til. Chris kunne også kun bære 6 genstande. Til gengæld fik Chris en flammekaster og kunne løbe hurtigere end Jill, samt tage mere skade. I "Directors Cut"-versionen af spillet kunne Chris også lave hoved-skud med pistolen, hvilket slog en zombie ihjel med potentielt kun 1 skud.

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Resident Evil blev en kæmpe succes, og har har solgt 2,750,000 enheder.[5] Til dato har Resident Evil fået 7 nummerere efterfølgere, samt en række spil som foregår i samme univers.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ The True Story Behind Biohazard. Capcom.
  2. ^ Resident Evil åbningssekvens. Capcom.
  3. ^ Resident Evil spilmanual. Capcom.
  4. ^ IMDB: Memorable quotes for – Biohazard (1996) (VG)
  5. ^ "Resident Evil (Playstation) ranked at #5 in Capcom's "Platinum Titles" list"

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]computerspilSpire
Denne computerspilsrelaterede artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.