Rigsforstander

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En rigsforstander er en person, der varetager regeringen af et land, når monarken (statsoverhovedet) er bortrejst eller syg i længere tid eller er umyndig. Begrebet benyttes især i europæisk sammenhæng.

Danmarks rigsforstandere[redigér | redigér wikikode]

Rigsforstanderen skal være myndig og arveberettiget til tronen eller en fuldmyndig person med dansk indfødsret og høre til den evangelisk-lutherske kirke.

Aktuelle rigsforstandere er:

Både prins Joakim og prinsesse Benedikte er 'til Danmark', fordi de begge er i arvefølgen til tronen.

HKH kronprins Frederik er ikke rigsforstander, når HM dronning Margrethe er bortrejst, men fungerer som regent i hendes fravær.

Rigsforstanderhvervet markeres ved, at rigsforstanderflaget hejses på rigsforstanderens residens.

Rigsforstandere i Finland[redigér | redigér wikikode]

Da Finland 1917 erklærede sig uafhængigt af Rusland, havde landet været et storfyrstendømme med den russiske kejser som storfyrste siden 1809. Finland var altså formelt set et monarki, selv om det nu var uden monark. Indtil man havde bestemt sig for, hvordan statens førelse skulle arrangeres, fungerede først Pehr Evind Svinhufvud (1918) og siden Carl Gustaf Emil Mannerheim (1918-1919) som rigsforstander.

Rigsforstandere i Island[redigér | redigér wikikode]

1918 blev Island et kongerige i personalunion med Danmark; den danske konge var også konge af Island. 1940 blev Danmark besat af Tyskland, hvorefter Island blev besat af Storbritannien, hvorved de to lande var effektivt afskåret fra hinanden. Eftersom kongen befandt sig i Danmark, udså man på Island Sveinn Björnsson til rigsforstander for at udføre kongens opgaver. Da Island 1944 besluttede sig for fuld uafhængighed og republik, blev samme Sveinn Björnsson landets første præsident.

Rigsforstandere i Rusland[redigér | redigér wikikode]

Da den russiske kejserfamilie blev henrettet i 1918, blev Aleksandr Koltjak udnævnt til rigsforstander for det hvide regime under den russiske borgerkrig. Da de røde vandt borgerkrigen (og undervejs henrettede Koltjak), blev Koltjaks rigsforstanderskab en afslutning på monarkiet.

Rigsforstandere i Sverige[redigér | redigér wikikode]

Sverige har haft rigsforstandere et antal gange i løbet af historien. Senest år 1809, da prins Karl fungerede som rigsforstander efter at Gustaf IV Adolf var blevet afsat, og indtil han selv blev konge som Karl XIII.

Hvis kongeslægten uddør, skal Riksdagen udpege en midlertidig rigsforstander; om der siden skal findes et nyt kongehus eller om statens styrelse skal ordnes på anden vis, er ikke fastlagt i regeringsformen.

Rigsforstandere i Tyskland[redigér | redigér wikikode]

Hvis kongen/kejseren i det tysk-romerske rige døde, inden en ny konge var blevet valgt, blev Tyskland styret af to fyrster med titlen Reichsverweser, alternativt Reichsvikar (Rigsvikar). Rigsforstanderne var altid kurfyrsterne af Pfalz og Sachsen.

Da det i 1848 så ud, som om Tyskland var på vej til at forenes, udpegede nationalforsamlingen i Frankfurt den liberalt sindede ærkehertug Johan af Østrig til rigsforstander. Han nedlagde dog sit embede året efter, da det stod klart, at Tysklands forening ikke var nært forestående.

Da kejser Wilhelm II i 1918 var gået i eksil og dermed i praksis abdiceret, ønskede socialdemokraternes leder Friedrich Ebert, at Max af Baden skulle blive rigsforstander, mens spørgsmålet om statsformen blev afgjort. Prins Max takkede imidlertid nej og Tyskland var således uden statschef, frem til Ebert blev valgt til præsident året efter.

I forskellige kupplaner mod det nazistiske regime under anden verdenskrig påtænkte man at udnævne Ludwig Beck til Reichsverweser.

Rigsforstandere i Ungarn[redigér | redigér wikikode]

Ungarn var formelt et monarki 1919-1944 men havde i hele perioden admiral Miklós Horthy som rigsforstander. Horthy blev afsat 1944 og efterfulgt som Ungarns leder af Ferenc Szálasi (som ikke var rigsforstander), leder for den ungarske fascistorganisation Pilekorspartiet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]