Roman Jakobson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Roman Osipovich Jakobson

Roman Osipovich Jakobson (11. oktober 1896 i Moskva18. juli 1982 i Boston) var en russisk-amerikansk-tjekkisk sprog- og litteraturforsker. Han var professor ved Columbia University i New York i årene 1946-1949 og ved Harvard University 1949-1967.

Roman Jakobson er især kendt for teorien om de seks sprogfunktioner. Den emotive funktion, den referentielle funktion, den konative funktion, den fatiske funktion, den poetiske funktion og den metasproglige funktion. Derudover betegner han det litterære sprog som en binær størrelse, som enten er domineret af metonymi eller metafor.

Roman Jakobsen var også kendt for sin kommunikationsmodel, som han skrev i 1960. Han sagde at der var 6 grundlæggende faktorer i en kommunikationshandling. En afsender, en modtager, en meddelelse, en kontakt (kommunikationskanal), en kode og en kontekst.

Ifølge Roman Jakobsen kunne et eksempel på kommunikation se således ud:

  • en afsender,sender
  • en meddelelse/et budskab til
  • en modtager
  • Mellem afsender og modtager skal der altid være en kontakt (kommunikationskanal), dette kan foregå fysisk eller psykisk.
  • et fælles sprog, enten i form af direkte sprog, skriftligt, visuelt, eller et system som begge parter ikke er i tvivl om.
  • en fælles kontekst, som gør at begge parter har en forståelse.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
USA Stub
Denne biografi om en amerikaner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi