Ruth Hermann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ruth Hermann
Født Trier Mørch Rediger på Wikidata
14. juli 1904 Rediger på Wikidata
Hindholm Privatskole, Danmark Rediger på Wikidata
Død 29. april 1973 (68 år) Rediger på Wikidata
Gravsted Humlebæk Kirkegård Rediger på Wikidata
Far Ejvind Mørch Rediger på Wikidata
Mor Gudrun Trier Rediger på Wikidata
Søskende Ibi Trier Mørch Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Fagforeningsperson, kvinderetsforkæmper Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ruth Elisabeth Hermann, født Trier Mørch (14. juli 1904Hindholm Højskole29. april 1973) var en dansk kommunist og kvinderetsforkæmper. Ruth Hermann var Danmarks første kvindelige malersvend.[1] Tidligere rektor Hanne Marcussen er hendes datter, mens forfatteren Iselin C. Hermann er hendes barnebarn. Ruth Trier Mørch var født ind i et kendt højskolemiljø som datter af arkitekt Ejvind Mørch og kunsthåndværker Gudrun Trier og var søster til bl.a. Ibi Trier Mørch. Ruth Trier Mørch blev gift 10. april 1932 med overlæge og modstandsmand Knud Hermann (1906-1977). De indgik i et venstreorienteret miljø, hvor Knud Hermann var knyttet til Mogens Fog og kredsen omkring Kate Fleron. Ruth Hermann var aktivt medlem af Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed

I 1948 tog en gruppe anført af Agnete Olsen initiativ til at oprette Danmarks Demokratiske Kvindeforbund (DDK), som var en dansk aflægger af Fédération Démocratique Internationales des Femmes (Kvindernes Demokratiske Verdensforbund), der var dannet 1945 af tidligere franske modstandskvinder. Agnete Olsen blev organisationens første formand, og som medarbejdere i bestyrelsen fik hun bl.a. Ellen Hørup, Valfrid Palmgren Munch-Petersen og Inger Merete Nordentoft. DDK's program var en blanding af socialistiske mærkesager, bl.a. modstand mod fascismen, og sociale og kvindesaglige spørgsmål som fx ligeløn, udvidet adgang til abort og bedre forhold for børnefamilier.

I 1952 forlod Agnete Olsen formandsposten på grund af sygdom, og Ruth Hermann blev ny formand. Som formand for Danmarks Demokratiske Kvindeforbund under den kolde krig rejste hun rundt i landet og holdt på sin dybt personlige og engagerede måde foredrag for kvindeforsamlinger om det vitale i at bevare freden altid med udgangspunkt i kvindernes situation.

Ruth Hermann var desuden medstifter af Det Lille Teater i København.[2][3] Efter teatrets åbning i 1966 var hun bestyrelsesmedlem og senere formand og var meget involveret i tilrettelæggelsen af teatrets linje.

I 1964 medvirkede hun i filmen Paradis retur.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Hanne Marcussen". Dansk Kvindebiografisk Leksikon. 2003. Hentet 18. juli 2018.
  2. ^ Gaardmand, Anders; Gaardmand, Line (januar 2014). "Skabelsen af Det Lille Teater" (PDF). Det Lille Teater. Arkiveret fra originalen (PDF) 18. juli 2018. Hentet 18. juli 2018.
  3. ^ "DET LILLE TEATERS FORHISTORIE" (PDF). detlilleteater.dk. 2005. Arkiveret fra originalen (PDF) 18. juli 2018. Hentet 18. juli 2018.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]