Kommunistisk Parti i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kommunistisk Parti i Danmark  
 
Partileder Rikke G.F. Carlsson
 
Grundlagt 1993
Partiavis Kommunist
Hovedkontor Frederikssundsvej 82
2400 København NV
Antal medlemmer 2019: ca. 100[1]
 
Politisk ideologi Kommunisme
Marxisme-leninisme
Politisk placering Venstrefløjen
Partifarve(r) Rød
Udspringer af Danmarks Kommunistiske Parti
Ophav til Kommunistisk Parti
 
Website kommunisterne.dk

Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD) er et dansk kommunistisk parti, der blev dannet i 9. november 1993 af en udbrydergruppe fra DKP som følge af det ideologiske opgør der fulgte i kølvandet på Sovjetunionens sammenbrud.

Mens DKP ved partiets kongres i 1990 valgte at forsøge et slags historisk opgør med sine bånd til Sovjetunionen og de tidligere kommunistiske regimer i Østeuropa, mente stifterne af KPiD ikke, der var nogen grund til sådan et opgør, eller en ændring i politikken – ligesom de ikke kunne acceptere at DKP gik i valgforbund med VS og SAP og i 1989 dannede Enhedslisten. De gik derfor ud af DKP og organiserede sig under betegnelsen Kommunistisk Forum, men efter tre år skiftede de d. 7. november 1993 navn til Kommunistisk Parti i Danmark.

Betty Frydensbjerg Carlsson var partiformand fra partiets stiftelse og frem til partikongressen i maj 2015, hvor hun valgte at træde tilbage og Arne Cheller blev valgt som ny formand.[2] Efter at være enstemmigt genvalgt til landsledelsen på den 12. kongres i pinsen 2018 valgte formand Arne Cheller og andre landsledelsesmedlemmer dog få dage efter kongressen at forlade partiet. Rikke Frydensbjerg Carlsson blev derefter valgt til partiets nye formand.[3]

KPiD udgiver månedsbladet Kommunist, og havde også tidligere en ungdomsbevægelse kaldet KPiD-Ungdom, i dag er partiets ungdom organiseret i Ungkommunisterne.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Danske kommunister opgiver at danne ét parti (solidaritet.dk, 2019-12-18)
  2. ^ KPiD får ny formand, 27. maj 2015, dagbladet Arbejderen
  3. ^ Kommunistisk Parti i Danmark (4. juni, 2018): Kommunistisk Parti i Danmark har valgt ny ledelse., hentet 5. juni 2018

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Politisk partiSpire
Denne artikel om et politisk parti eller gruppe er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.