Suppleringsvalg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Et suppleringsvalg er et valg, der afholdes for at finde nye repræsentanter til en valgt forsamling, hvortil der ikke er valgt suppleanter (eller hvor alle suppleanter allerede er indtrådt).

Suppleringsvalg kendes nok især fra det britiske parlaments underhus, hvor der afholdes suppleringsvalg i en valgkreds, hvis kredsens parlamentsmedlem udtræder eller dør i løbet af valgperioden. Det er ikke ualmindeligt at småpartier og utraditionelle kandidater klarer sig bedre ved suppleringsvalg end ved de ordinære valg.

I Danmark har folketingsmedlemmer som udtræder oftest stedfortrædere som kan træde ind i stedet. Men når det ikke er tilfældet, kan Folketinget beslutte at afholde suppleringsvalg (kaldet udfyldningsvalg i Folketingsvalgloven) til Folketinget.[1] I en del kommuner har været nødt til at afholde suppleringsvalg til skolebestyrelser, hvor der er udtrådt så mange forældrerepræsentanter, at alle suppleanterne er indtrådt.[kilde mangler]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Henrik Zahle, red. (2006). Danmarks Riges Grundlov med kommentarer (2. udg.). Jurist- og Økonomforbundets Forlag. s. 249. 
PolitikStub
Denne artikel om politik er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.