Museum Jorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Silkeborg Kunstmuseum)
Spring til navigation Spring til søgning
Museum Jorn, Silkeborg
Silkeborg Kunstmuseum indg.jpg
Museum Jorn - indgangspartiet
Generelle informationer
Type Kunstmuseum
Adresse Gudenåvej 7-9
DK-8600 Silkeborg
Grundlagt 1965
Arkitekt Niels Frithiof TruelsenRediger på Wikidata
Direktør Jacob Thage
Besøgende 50.000[1]Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Museum Jorn, Silkeborg
CVR-nummer 26623928Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Museum Jorn set fra Gudenåen

Museum Jorn, Silkeborg, er et dansk kunstmuseum beliggende i naturskønne omgivelser ved Remstrup Å (Gudenåen) i Silkeborg.

Museum Jorn rummer de samlinger, der blev skabt af Asger Jorn fra begyndelsen af 1950'erne og frem til hans død i 1973 og som siden er fordoblet. Museet omfatter derfor ikke bare den største samling af Jorns egne værker, men også tusindvis af malerier, skulpturer og værker på papir af andre kunstnere – dels fra COBRA og dels ældre, internationale kunstnere, der inspirerede Jorn, eller som kunstnerisk stod for det samme, fx Max Ernst, Francis Picabia, Fernand Léger og Man Ray.[2]

Museets udstillingsprogram omfatter præsentationer af både klassisk-modernistiske kunstneriske positioner - som James Ensor, Pablo Picasso, Le Corbusier og Edvard Munch - og international nutidskunst - bl.a. af Per Kirkeby, Georg Baselitz, Andreas Slominski og Cindy Sherman.[3]

Historie og arkitektur[redigér | redigér wikikode]

Museum Jorns historie går tilbage til 1940, da museumsforeningen for Silkeborg og Omegn foretog sit første indkøb af kunst. I 1951 blev et lokale indrettet i det lokalhistoriske museum i Silkeborg Hovedgård, Silkeborg Museum, til den moderne kunst.

I 1961 åbnede museet udstilling i lokaler i den gamle Th.Langs Skolers bygning i Silkeborg og i 1965 blev den selvejende institution Silkeborg Kunstmuseum stiftet. I 1973 overtog kunstmuseet hele Th. Langs skolebygning, hvor det havde til huse indtil 1982.

Asger Jorns fødselsdag, den 3. marts 1982, flyttede Silkeborg Kunstmuseum til et nyopført bygningskompleks på en 8000 m2 grund ved Remstrup å (Gudenåen). Bygningen blev tegnet af arkitekt Niels Frithiof Truelsen og var bl.a. inspireret af Constantin Brâncuşis atelier foran Centre Georges Pompidou i Paris.

På grund af museets store internationale samling, egne indkøb samt kunstneres og samleres donationer blev de ti udstillingsrum med årene utilstrækkelige. Det medførte, at en tilbygning – også tegnet af Niels Frithiof Truelsen – kunne indvies i 1998. Udstillingsarealet forøgedes derved til 3.200 m2 foruden et dagslysfrit galleri i underetagen til udstilling af arbejder på papir.

I 2010 gennemgik museet en gennemgribende renovering og skiftede samtidig navn til Museum Jorn, Silkeborg. Et moderne Cobra-forum blev samtidig indrettet, så gæster nu kan fordybe sig i museets omfattende forskningsmateriale om og af Asger Jorn i elektroniske medier og i bøger m.m.

Med nyåbningen og navneskiftet markeres det, at museet fremover vil udfordre sin gængse rolle, og de mange nye tiltag er en del af strategien om at leve op til Jorns visioner for museet og for at formidle den kunstner, der anses for at være Danmarks mest betydelige i det 20. århundrede.

Museets samlinger[redigér | redigér wikikode]

Museum Jorn huser over 12.000 arbejder af 450 forskellige kunstnere fra hele verden. Af Jorn selv ses omkring 100 malerier og ligeså mange keramiske arbejder, grafik og tegninger. To af hans hovedværker, maleriet Stalingrad, og den fjorten meter lange billedvævning Den lange rejse, udført i samarbejde med Pierre Wemaëre, er centralt placeret i museet.

Museets egen samling begynder omkring år 1900 med værkgrupper af Johannes Holbek, Julius Paulsen, Albert Gottschalk og fra de følgende årtier Jens Adolf Jerichau og Aksel Jørgensen. Fra anden halvdel af det 20. århundrede findes arbejder af bl.a. Sonja Ferlov, Erik Ortvad, Frank Rubin, Poul Gernes, Per Kirkeby og Richard Winther. Samlingen rummer også værker af kunstnere fra både Vest- og Østeuropa. I 2018 donerede Per Kirkeby sit omfattende arkiv, hvoraf den del tidligere havde været på ARoS i Aarhus, til museet, og Kirkebys og Jorns arkiver er dermed sidestillede.[4]

To store keramiske vægge skænket af Jean Dubuffet og Pierre Alechinsky møder den besøgende i museets gård, hvor også Erik Nyholms keramiske blå sten lyser op.

Indenfor kan man se nogle af de kunstnere, der inspirerede Jorn: Max Ernst, Francis Picabia, Le Corbusier, Fernand Léger. Den danske kunst er repræsenteret af bl.a. Ejler Bille, Bjerke Petersen, Carl-Henning Pedersen, Egill Jacobsen, Henry Heerup og Wilhelm Freddie. Fra COBRA-gruppen ses Pierre Alechinsky, Karel Appel, Constant Nieuwenhuis, Reinhoud D'Haese, Theo Wolvecamp og fra 1950'erne: Enrico Baj, Jean Dubuffet, Pinot Gallizio, Wifredo Lam, Matta, Henri Michaux, Walasse Ting, Pierre Wemaëre og Gruppe SPUR m.fl

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Importeret fra Tysk Wikipedia.
  2. ^ Museum Jorn, Troels Andersen
  3. ^ http://www.museumjorn.dk/en/exhibitions/past-exhibitions/
  4. ^ "Museum Jorn er ydmyg over at modtage Per Kirkebys arkiv". Fyens Stiftstidende. Ritzau. 27. marts 2018. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°9′38″N 9°33′30″Ø / 56.16056°N 9.55833°Ø / 56.16056; 9.55833