Simon Wiesenthal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 10. jun. 2015, 16:55 af Zoizit (diskussion | bidrag) Zoizit (diskussion | bidrag) (Infoboks person)
Simon Wiesenthal
Simon Wiesenthal, 1982
Personlig information
Født 31. december 1908(1908-12-31)
Butjatj
Død 20. september 2005 (96 år)
Wien
Gravsted Herzliya, Israel
Religion Jødedom
Forældre Asher og Rosa Wiesenthal
Ægtefælle Cyla Müller
Børn Paulinka Kreisberg
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Nazijæger og forfatter
Eksterne henvisninger
www.wiesenthal.com

Simon Wiesenthal (31. december 1908 i Butjatj, Galicien, Østrig-Ungarn (nu i Ukraine) – 20. september 2005 i Wien, Østrig). Før og under 2. verdenskrig sad han som jøde i en række koncentrationslejre.

Efter krigen åbnede han Jødisk Historisk Dokumentationscenter i Linz i Østrig for at samle bevismateriale mod naziforbrydere. Centret lukkede i 1954.

De fleste sagsakter blev overgivet til Jad Vashem-arkiverne i Israel. Dog beholdt Wiesenthal dossieret vedr. Adolf Eichmann, der blev pågrebet i Buenos Aires i Argentina i 1960 og ført til rettergang og domfældelse i Israel. Der er modstridende oplysninger om Wiesenthals, FBI's og Mossads roller ved opsporingen og tilfangetagelsen af Eichmann:

Simon Wiesenthal Center oplyser, at Wiesenthal allerede i 1953 modtog information om Eichmanns ophold i Argentina, og at han videregav dem til Israel.[1]

Isser Harel, tidligere chef for Mossad, har i skarpe vendinger kritiseret Wiesenthal for hverken at have assisteret med anholdelsen eller leveret vigtige informationer. Andre nazijægere har omtalt ham som fantast og egoman.[2]

Efter tilfangetagelsen af Eichmann genåbnede Det Jødiske Dokumentationscenter nu i Wien.

En højt prioriteret sag der var Karl Silberbauer, der arresterede den jødiske pige Anne Frank og hendes familie i Holland.

I dag ligger Simon Wiesenthal Center i Los Angeles. Der er flere underafdelinger fx i Wien. Simon Wiesenthal har modtaget Kaj Munk-medaljen.

Simon Wiesenthal har hjulpet med til at fange og indespærre den tidligere leder af kz-lejren Sobibor Franz Stangl; han blev i 1967 fanget i det sydlige Brasilien, hvor han arbejdede for Volkswagen-fabrikkerne.

Kilder

  1. ^ Simon Wiesenthal Center (2005). A Short Biography
  2. ^ Blumenthal, Ralph (2005). Obituary: Simon Wiesenthal, hunter of Nazi fugitives. The New York Times
BiografiSpire
Denne biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.