Spaghetti carbonara

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Klassisk spaghetti carbonara.

Spaghetti carbonara er en traditional italiensk pastaret. Den oprindelige version af retten bestod af rørnudler (penne), stegte stykker af bugflæsk (pancetta) og revet fåreost (pecorino romano).

Som det er tilfældet med de fleste traditionelle opskrifter, er rettens oprindelse svær at stadfæste, og der knytter sig mange legender dertil. Oprindelsen dateres ofte tilbage til Romerrigets tid. Da rettens navn tilsyneladende er afledt af det italienske ord carbone, der betyder trækul eller kul, fremstilles retten ofte som et af de måltider, som de italienske trækulsarbejdere fik serveret, mens andre hævder, at retten oprindelig blev lavet over trækul. Derudover er der andre, som anslår, at benævnelsen skyldes, at de små stykker bacon og peber i retten ligner små stykker trækul. Der er såmænd forslag nok, og som nogle hævder kunne det også være en ret, som blev opfundet af de italienske carbonari (der betyder kulmændene eller kulselskabet), medlemmer af et hemmeligt italiensk selskab eller en hemmelig italiensk loge.

I dag spises spaghetti carbonara som spaghetti med fløde-ostesovs og stegt bacon.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Foodlogo.svg
Se opskrift på Spaghetti carbonara
i WikiKogebogen


Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.