Forskel mellem versioner af "Hertugdømmet Oldenborg (1777-1815)"

Spring til navigation Spring til søgning
(formatering og udbygning)
Efter flere års forberedelser indgik [[Danmark]] i [[1773]] ''[[Traktaten i Tsarskoje Selo]]'' (også kaldet ''[[Mageskiftetraktaten]]'') med den i [[Rusland]] og [[Holsten-Gottorp]] regerende linje af [[Huset Oldenborg]]. Ved traktaten overdrog [[Christian 7.|Kong Christian 7. af Danmark-Norge]] [[grevskab]]erne [[Grevskabet Oldenborg|Oldenborg]] og [[Grevskabet Delmenhorst|Delmenhorst]] til overhovedet for [[Huset Holsten-Gottorp]], den russiske [[storfyrsttronfølger]] Paul (den senere kejser [[Paul 1. af Rusland]]), mod at Danmark fik lovning på overdragelse af de gottorpske dele af [[Hertugdømmet Holsten]] samt garanti for besiddelsen af hele [[Hertugdømmet Slesvig]]. Fra dansk side var formålet med traktaten dels at få Holsten samlet under én hertug og dels at bidrage til en forenkling af de indviklede arveforhold i det [[Danske Monarki]].
 
Traktaten blev underskevet på slottet i [[Tsarskoje Selo]] syd [[Sankt Petersborg]] den [[1. juni]] [[1773]], og den [[27. august]] [[1773]] blev grevskabet overdraget til Paul. Allerede fire dage senere overdrog Paul grevskabet til sin farfars fætter [[Fyrstbispedømmet Lübeck|fyrstbiskoppen af Lübeck]] [[Frederik August 1. af Oldenborg|Frederik August]], der blev udnævnt til greve. Rusland bevarede dog sin indflydelse i Oldenborg. Hertugdømmet førte ofte en russiskvenlig politik. Frem til 1917 var den russiske kejser overhoved for (chef for) fyrstehuset i Oldenborg. Dette betød fx, at enhver ændring i huslovene (b.a. om arvefølgen) skulle godkendes i [[Sankt Petersborg]].
 
I [[1774]] blev kejser [[Josef 2. (Tysk-romerske rige)|Josef 2.]] af [[Det tysk-romerske Rige]] anmodet om at godkende greven som hertug. Dette skete i [[1777]], og derved blev Oldenborg et hertugdømme. Hertugdømmet Oldenborg indgik frem til 1806 i den [[Nederrhinske-vestfalske Rigskreds]] i [[Det tysk-romerske Rige]].
 
Eftersom Frederik Augusts søn, [[Peter Frederik Vilhelm af Oldenborg|Peter Fredrik Vilhelm]] (død 1823), var sindssvag, forestodes regeringen under hans levetid af hans fætter, [[Peter 1. af Oldenborg|Peter Fredrik Ludvig]], fyrstbiskop og fra 1803 fyrste af [[Fyrstendømmet Lübeck|Lübeck]]. I [[1803]] tillagdes Oldenborg en del af det sekulariserede [[bispedømmet Münster|bispedømme Münster]].<ref name="NF598">[http://runeberg.org/nfbt/0325.html ''Nordisk Familjebok'' (1914), sp. 598]</ref>
Rusland bevarede dog sin indflydelse i Oldenborg. Hertugdømmet førte ofte en russiskvenlig politik. Frem til 1917 var den russiske kejser overhoved for (chef for) fyrstehuset i Oldenborg. Dette betød fx, at enhver ændring i huslovene (b.a. om arvefølgen) skulle godkendes i [[Sankt Petersborg]].
 
=== Napoleonskrigene ===
11.432

redigeringer

Navigationsmenu