Paul 1. af Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Paul 1. af Rusland
Borovikovsky Pavel I.jpg
Paul I af Rusland af Vladimir Borovikovskij
Zar af Rusland
Regerede 1796 - 1801
Forgænger Katharina 2.
Efterfølger Aleksandr 1.
Ægtefælle Vilhelmine af Hessen-Darmstadt (g. 1773)
Sophie Dorothea af Württemberg (g. 1776)
Børn med Sophie Dorothea:
Far Peter 3. af Rusland
Mor Katharina 2. af Rusland
Født 1. oktober 1754
Skt. Petersborg
Død 23. marts 1801
Skt. Petersborg
Hvilested Peter og Paul Katedralen
Religion Russisk-ortodoks

Paul I af Rusland (russisk: Па́вел I Петро́вич, tr. Pável I Petróvitj; født 1. oktober 1754, død 23. marts 1801) var zar af Rusland mellem 1796 og 1801. Paul var officielt søn af zar Peter 3. af Rusland og zarina Katharina 2. af Rusland.

Familie og ungdom[redigér | redigér wikikode]

Ungdomsportræt af Paul udført af Vigilius Erichsen.

Paul blev født i 1754. Hans opvækst og opdragelse blev styret af kejserinde Elisabeth af Rusland. Kort efter sin fødsel blev han taget fra hans forældre og placeret under hendes varetægt.

Der har længe været spekuleret i hvem der var Pauls fader. Hans moder havde flere elskere og hans far var mest sandsynlig hans moders elsker, Sergej Saltykov.

Paul blev som barn betragtet som intelligent og køn. Senere udviklede han sig mindre heldigt, og hans manglende egenskaber bekymrede folk omkring ham. Han blev opdraget af den dygtige statsmand grev Nikita Ivanovitj Panin.

Da hans fader blev afsat ved et kup i 1762 og Katarina 2. blev regerende kejserinde var der mange der blev skuffet over, at hun ikke nøjedes med at udråbe sig som regent for Paul.

Hans forhold til moderen blev aldrig godt, og hun behandlede ham heller ikke særlig venligt. På grund af deres dårlige forhold frygtede Paul at Katarina ville overse ham i arvefølgen og udpege hans ældste søn til sin efterfølger, hvilket dog aldrig skete.

Ægteskaber[redigér | redigér wikikode]

Storfyrstinde Natalja Alexeevna

Paul blev i 1773 gift med prinsesse Vilhelmine af Hessen-Darmstadt, der i Rusland antog navnet Natalja Alekseevna. Ægteskabet var lykkeligt, men i 1776 døde storfyrstinde Natalje i barselssengen med en søn, der heller ikke overlevede.

Paul var i sit andet ægteskab gift med prinsesse Sophie Marie Dorothea af Württemberg, der i Rusland antog navnet Marija Fjodorovna.

Parret fik sammmen 10 børn, heriblandt Alexander 1. af Rusland, Nikolaj 1. af Rusland og dronning Anna af Nederlandene.

De to første sønner blev taget fra deres forældre og opdraget af Katharina, mens de efterfølgended børn fik lov at blive hos ders forældre.

Tronfølger[redigér | redigér wikikode]

Paul og Marija Fjodorovna fik Pavlovskslottet som bolig kort efter deres ægteskab, og fra 1783 boede de på Gattjinskijslottet, udenfor Skt. Petersborg. Her kunne Paul gøre som det passede ham, og han fik en hærenhed han kunne træne som han ville, akkurat som hans officielle fader havde gjort.

Zar[redigér | redigér wikikode]

Paul 1. af Rusland af Vladimir Borovikovskij

Da Paul blev zar var en af hans første gerninger at finde sin moders testament for at undersøge om hun havde udpeget hans søn Alexander som efterfølger.

Paul indførte i 1797 Romanov-familiens huslove, der var gældende til den russiske revolution i 1917, De regulerede hvem der kunne arve tronen, kejserfamiliens medlemmers rang, titler, indkomst, hvem de kunne gifte sig med og andet der vedrørte dynastiet. Der kom ændringer og tilføjelser af senere kejsere, men de grundlæggende regler bestod. Blandt andet indeholdt lovene den specielle regel, at en eventuel enkekejserinde var højere rangerende end en kejserinde, og således var landets førstedame.

Paul blev i 1801 myrdet af utilfredse officerer.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Paul 1.
Sidelinje af Huset Oldenburg
Født: 1. oktober 1754 Død: 23. marts 1801
Kongelige og fyrstelige titler
Foregående:
Katharina 2.
Zar af Rusland
1796 – 1801
Efterfølgende:
Alexander 1.
Foregående:
Karl Peter Ulrik
Hertug af Holsten
1762 – 1773
med Frederik 5. (1762–1766)
med Christian 7. (1766–1773)
Efterfølgende:
ingen
(afstået til Danmark)
Foregående:
Christian
Greve af Oldenburg
1773 – 1773
Efterfølgende:
Frederik August 1.