Rudolph Tegners Museum og Statuepark: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
kat+links
ret kat
Linje 17: Linje 17:
* [http://www.tegnersvenner.dk/ Rudolph Tegners Museums Venner]
* [http://www.tegnersvenner.dk/ Rudolph Tegners Museums Venner]


[[Kategori:Kunstmuseer]]
[[Kategori:Kunstmuseer i Danmark]]
[[Kategori:Nordsjælland]]
[[Kategori:Nordsjælland]]

Versionen fra 6. okt. 2008, 11:35

Tegners Museum og Statuepark er et kunstmuseum, beliggende midt i et fredet enebærbevoksede og lyngklædte hede og naturområde kaldet Rusland syd for Dronningmølle i Nordsjælland.

Museet er et særpræget monument over en enkelt kunstner, billedhuggeren Rudolph Tegner (1873-1950), planlagt og opført af kunstneren selv.

Rudolph Tegners kunst er meget markant og iøjenfaldende med sine ofte voldsomme monumentale virkemidler, og i hans samtid følte mange sig provokeret af skulpturernes størrelse og voldsomhed, måske pga. den voldsomme kontrast til bl.a. til Thorvaldsens klassicisme.

Den bunkerslignende museumsbygning, der blev indviet i 1938 og renoveret i 2003, rummer en fast samling af omkring 250 af Rudolph Tegners skulpturer og udkast i gips, ler, bronze og marmor.

I det særprægede bølgende landskab med lyngklædte bakker, der omgiver museet, findes 14 af Tegners bronzeskulpturer opstillet.

Tegner indledte sin kombination af kunst og natur efter at han i 1916 havde købt den første del af området. Her opstillede han først skulpturen Kong Ødipus og Antigone, og i 1924 fulgte skulpturgruppen Kærlighedens Mysterium (skulpturerne Kysset, Hengivenhed og Ofringen). Senere fulgte De tørstige Børn, I Mulmets Skød, Reden, m.fl.

Tegner overdrog senere hele det 34 tønder land store område inkl. alle skulpturerne til det offentlige. Området er fredet, men der er fri adgang hele året.

Eksterne links