Europa-Parlamentsvalget 2009: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SilvonenBot (diskussion | bidrag)
m Ændret til tidligere omtale end 180grader.dk / ændret vedr. enhedslisten
Linje 1: Linje 1:
'''Europa-Parlamentsvalget 2009''', også kaldet '''EU-Parlamentsvalg''', '''EU-valg''' eller '''[[Europa-Parlamentet|EP]]-valg''' afholdes fra [[4. juni|4.]] til [[7. juni]] [[2009]] i den [[Europæiske Union]]s medlemslande. I Danmark holdes valget til [[Europa-Parlamentet]] søndag den 7. juni samtidig med [[folkeafstemningen om tronfølgeloven]].<ref name="til afstemning">[http://www.180grader.dk/nyheder/Danskerne_skal_til_afstemning_om_ligestilling_i_Kongehuset.php Danskerne skal til afstemning]</ref>
'''Europa-Parlamentsvalget 2009''', også kaldet '''EU-Parlamentsvalg''', '''EU-valg''' eller '''[[Europa-Parlamentet|EP]]-valg''' afholdes fra [[4. juni|4.]] til [[7. juni]] [[2009]] i den [[Europæiske Union]]s medlemslande. I Danmark holdes valget til [[Europa-Parlamentet]] søndag den 7. juni samtidig med [[folkeafstemningen om tronfølgeloven]].<ref name="til afstemning">[http://www.berlingske.dk/article/20081003/danmark/81003172/ Tronfølgelov med i EU-valg]</ref>

I 2009 skal der vælges 13 danske mandater til Europa-parlamentet mod 14 mandater i 2004.


== I Danmark ==
== I Danmark ==
Linje 23: Linje 25:
*V. [[Venstre, Danmarks Liberale Parti]]
*V. [[Venstre, Danmarks Liberale Parti]]


[[Enhedslisten]] er opstillingsberettiget, men partiet deltager ikke i Europa-Parlamentsvalget, da det samarbejder med Folkebevægelsen mod EU.
[[Enhedslisten]] er opstillingsberettiget, men partiet deltager ikke i Europa-Parlamentsvalget. Enhedslisten anbefaler ved valget til europaparlamentsvalget i 2009 at stemme på en af bevægelserne.


=== Kandidater ===
=== Kandidater ===

Versionen fra 12. maj 2009, 10:17

Europa-Parlamentsvalget 2009, også kaldet EU-Parlamentsvalg, EU-valg eller EP-valg afholdes fra 4. til 7. juni 2009 i den Europæiske Unions medlemslande. I Danmark holdes valget til Europa-Parlamentet søndag den 7. juni samtidig med folkeafstemningen om tronfølgeloven.[1]

I 2009 skal der vælges 13 danske mandater til Europa-parlamentet mod 14 mandater i 2004.

I Danmark

Opstillingskrav

For at stille op ved EU-Parlamentsvalget skal et parti opfylde et af disse krav:[2]

  • være indvalgt i folketinget ved sidste valg og fortsat være repræsenteret i dette, eller
  • være indvalgt i Europa-Parlamentet ved sidste valg og fortsat være repræsenteret i dette, eller
  • have samlet et antal underskrifter svarende til 2 procent af de gyldige stemmer ved sidste folketingsvalg.

I modsætning til folketingsvalg er det ikke muligt at opstille uden for partierne. Partiernes kandidatlister og evt. valgforbund skal være anmeldt fire uger før valget, det vil sige søndag den 10. maj.

Partier

Følgende partier og bevægelser deltager i valget:

Enhedslisten er opstillingsberettiget, men partiet deltager ikke i Europa-Parlamentsvalget. Enhedslisten anbefaler ved valget til europaparlamentsvalget i 2009 at stemme på en af bevægelserne.

Kandidater

Det er muligt at opstille op til 20 kandidater pr. parti. Partiernes lister varierer fra Liberal Alliance med tre kandidater op til Folkebevægelsen mod EU med 20 kandidater. I alt deltager 101 kandidater.

Valgforbund

Der er indgået følgende valgforbund:

  1. Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og SF
  2. Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre
  3. Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU

Dansk Folkeparti er ikke i valgforbund.

Afstemning og optælling

Valgstederne er åbne søndag den 7. juni mellem kl. 9 og 20. Der kan brevstemmes indtil to hverdage før valget, dvs. senest grundlovsdag, fredag den 5. juni, hvor kommunernes folkeregistre skal holde ekstraordinært åbent.[3]

Optælling af stemmer begynder når valgstederne er lukket. I henhold til en EU-regel[4] må resultatet først offentliggøres når det sidste valgsted i EU er lukket.[5] Det sker formentlig kl. 22, hvor valgstederne i Italien plejer at lukke.[kilde mangler]

Resultat

Parti Stemmer Mandater Valgte kandidater
antal % ændring % antal ændring
A. Socialdemokratiet
B. Radikale Venstre
C. Konservative Folkeparti
F. Socialistisk Folkeparti
I. Liberal Alliance
J. Junibevægelsen
N. Folkebevægelsen mod EU
O. Dansk Folkeparti
V. Venstre
I alt
Stemmeberettigede
Afgivne stemmer
Ugyldige/blanke stemmer
Gyldige stemmer

Valget i EU

Reglerne giver mulighed for at holde valget på forskellige ugedage efter sædvane i det pågældende land. Stemmerne optælles i de fleste tilfælde når afstemningen er afsluttet, men resultatet offentliggøres ikke før alle medlemsstater har stemt. Dette skal sikre at et valgresultat fra et land ikke påvirker et andet land.

Valget i 2009 bliver større end Europaparlamentsvalget 2004 i antallet af stemmeberettigede, eftersom Bulgarien og Rumænien har tiltrådt unionen efter udvidelsen af EU i 2005. Valget i 2009 er verdens største transnationale valg til dato, men kun det næststørste demokratiske valg til et parlament - efter Indien.

Bulgarien, Irland og Luxemburg planlægger at afholde nationale eller kommunale valg samtidig med Europa-Parlamentsvalget. De endelige valgdage er dog ikke fastlagt endnu, da Bulgarien og Luxemburg planlægger parlamentsvalg til den 14. juni, mens Irland planlægger lokale valg til 5. juni.

Se også

Referencer

Eksterne links

Skabelon:Danske kandidater ved Europa-Parlamentsvalget 2009