Saxo Bank: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Kosmetiske ændringer
Linje 22: Linje 22:


== Politisk engagement ==
== Politisk engagement ==
I [[2003]] fik [[Lars Seier Christensen]] og [[Kim Fournais]] optrykt [[Ayn Rand]]s ''[[Atlas Shrugged]]'' med eget omslag og forord i 10.000 eksemplarer og sendte den ud til alle ministre, borgmestre og amtsborgmestre, til virksomhedslederne i Danmarks 2.000 største virksomheder, til diverse meningsdannere samt til bankens kunder. I 2006 fulgte en udgivelse af erhvervsguruen [[Jack Welch]]' bog ''Winning'' i forbindelse med Welch' besøg i Danmark, som bankens to grundlæggere var værter for.
I [[2003]] fik [[Lars Seier Christensen]] og [[Kim Fournais]] optrykt [[Ayn Rand]]s ''[[Atlas Shrugged]]'' med eget omslag og forord i 10.000 eksemplarer og sendte den ud til alle ministre, borgmestre og amtsborgmestre, til virksomhedslederne i Danmarks 2.000 største virksomheder, til diverse meningsdannere samt til bankens kunder. I 2006 fulgte en udgivelse af erhvervsguruen [[Jack Welch]]s bog ''Winning'' i forbindelse med Welchs besøg i Danmark, som bankens to grundlæggere var værter for.


2007 blev det store gennembrud for Saxo Bank i de danske medier. Årsagen var først og fremmest bankens politiske engagement, der havde en afsmittende effekt på bankens øvrige forretningsmæssige aktiviteter.
2007 blev det store gennembrud for Saxo Bank i de danske medier. Årsagen var først og fremmest bankens politiske engagement, der havde en afsmittende effekt på bankens øvrige forretningsmæssige aktiviteter.

Versionen fra 16. jul. 2010, 14:46

Saxo Bank er en online investeringsbank med hovedsæde i Hellerup. Banken specialiserer sig i valuta, differencekontrakt aktiederivater (CFDs), aktier, futures og forvaltede fonde og er kendt for sit politiske engagement for at fremme klassisk liberalisme.

Historie

Saxo Bank blev grundlagt i 1992 som fondsmæglerselskab under navnet Midas, senere Midas Fondsmæglerselskab af Lars Seier Christensen, Kim Fournais og Marc Hauschildt.

Kort tid efter Midas fik licens af Finanstilsynet til at drive fondsmæglervirksomhed i Danmark, blev virksomheden (sammen med et andet selskab ved navn Bernstein) beskyldt af Jens Olaf Jersild for at være sidegadevekselerer i et afsnit af Rapporten på DR i 1996[1]. Finanstilsynet gik ind i sagen og selskabets advokat fik efter et møde med Bagmandspolitiet gjort det klart, at selskabets aktiviteter var foregået på lovlig vis[2].

Midas opnåede (europæisk) bankstatus i 2001 og skiftede herefter navn til Saxo Bank, i øvrigt med uændret ejerstruktur [2]. Lars Seier Christensen og Kim Fournais er i dag hovedejere af banken, og begge fungerer som administrerende direktører.

Saxo Bank har siden 2006 ekspanderet kraftigt og har i dag kontorer i London, Zürich, Geneve, Singapore, Tokyo og Marbella i Spanien. I maj 2008 offentliggjorde banken et opkøb af 35 % af Tricom, en Sydney-baseret børsmæglervirksomhed, med mulighed for at overtage 100 % af aktiebeholdningen inden for tre år. Saxo Bank takkede imidlertid nej tak til at købe banken i sensommeren 2008. I samme periode opkøbte Saxo Bank den franske investeringsvirksomhed Cambiste, der vil blive omdøbt til Saxo Banque, France. Cambiste har siden april 2006 været en af Saxo Banks partnere.

Rygter om en større omstrukturering af virksomheden blev bekræftet i august 2008, da bankens to stiftere ansatte de to tidligere ISS direktører, Eric Rylberg og Karsten Poulsen. De blev udnævnt til henholdsvis bankdirektør og stedfortrædende bankdirektør med henblik på at strømline virksomheden og gøre Saxo Bank mindre afhængig af eksempelvis valutamarkedernes udvikling [3]. På trods af massiv vækst på både top- og bundlinien, der især skyldtes de turbulenter markeder oprindelig affødt af Subprime-krisen, afkræftede ledelsen ikke rygtet om, at omstruktureringen også kunne betyde store afskedigelser [4]. Den 25. september 2008 annoncerede man, at man var nået til enighed med Finansforbundet om vilkårene for fyring af 270 medarbejdere, hvoraf 100 studerende. Eric Rylberg udtalte, at fyringsrunden var nødvendig for at dæmme op for de eskalerende omkostninger.

Virksomhed

SaxoTrader er udviklet af Saxo Bank, og platformen tilbydes til Saxo Banks egne investeringskunder, men bruges også af andre finansielle institutioner i deres infrastruktur. Udbredelsen af skræddersyede versioner af handelsplatformen i samarbejde med andre banker og børsmæglerselskaber er i dag et af bankens vigtigste vækstområder. Saxo Bank har mere end 100 af de såkaldte white label-partnere i omkring 177 lande. I november 2007 indgik USAs største bank Citi en aftale med Saxo Bank.

Saxo Bank har siden den 1. november 2006 tilbudt 50 handler med danske aktier gratis hver måned. Saxo Bank har omkring 1.400 ansatte på verdensplan af 76 forskellige nationaliteter.

I juni 2008 underskrev Saxo Bank en sponsoraftale med Riis Cycling, ejet af Tour de France vinderen, Bjarne Riis. Aftalen betyder, at Saxo Bank sammen med CSC bliver medsponsor for cykelholdet, der får navnet Team CSC-Saxo Bank. Fra begyndelsen af 2009 overtager Saxo Bank det fulde sponsorat, og holdnavnet skifter til Team Saxo Bank. Fra 2009 løber kontrakten tre år frem[5].

Politisk engagement

I 2003 fik Lars Seier Christensen og Kim Fournais optrykt Ayn Rands Atlas Shrugged med eget omslag og forord i 10.000 eksemplarer og sendte den ud til alle ministre, borgmestre og amtsborgmestre, til virksomhedslederne i Danmarks 2.000 største virksomheder, til diverse meningsdannere samt til bankens kunder. I 2006 fulgte en udgivelse af erhvervsguruen Jack Welchs bog Winning i forbindelse med Welchs besøg i Danmark, som bankens to grundlæggere var værter for.

2007 blev det store gennembrud for Saxo Bank i de danske medier. Årsagen var først og fremmest bankens politiske engagement, der havde en afsmittende effekt på bankens øvrige forretningsmæssige aktiviteter.

I foråret 2007 sponsorerede banken journalisten Ole Birk Olesens bog Taberfabrikken, der blev udgivet på forlaget People's Press i maj 2007.

Da det nystiftede Ny Alliance i samme måned meldte ud, at partiet ville arbejde for en flad skat på 40% samt en liberal indvandingspolitik baseret på princippet åbne grænser, lukkede kasser, valgte Saxo Bank at støtte det nye parti med en halv million kroner. Saxo Bank fordoblede beløbet, da partiet umiddelbart før folketingsvalget i 2007 selv havde indsamlet 500.000 kroner.

Under folketingsvalget i november 2007 markerede de to grundlæggere sig med en millionkampagne til fordel for lavere indkomstskat. Derudover oprettede banken en hjemmesidemed en liste over alle folketingskandidater på tværs af partierne, der støttede lavere indkomstskat.

Bankens værdipolitiske profil blev ligeledes genstand for stor debat, da Berlingske Tidende i oktober 2007 erfarede, at Saxo Bank i august fyrede 39 medarbejdere, fordi de ikke sikrede nok indtjening til banken. I samme måned ansatte banken 46 nye medarbejdere.[6]. Dagen derpå udmeldte Finansforbundet, at forbundet fandt det moralsk anstødeligt, at Saxo Bank sorterede ud blandt medarbejdere. Saxo Banks HR-direktør svarede igen, at banken tværtimod hjalp de ansatte videre i livet. "Vores medarbejdere ved, at vi har en præstationskultur. Det er der ikke noget anstødeligt i. Vi mener derimod, at det er moralsk forkasteligt, hvis man undlader at sige til folk, at samarbejdet ikke er succesfuldt, og de skal videre i livet," sagde HR-direktør Erik Kjær til Berlingske Tidende.[7]

Bankens julegave i 2007 var endnu en bogudgivelse. Denne gang et genoptryk af Martin Ågerups bog Den retfærdige ulighed. Bogen var udgivet af tænketanken CEPOS i december 2007, og blev sendt til forretningsforbindelser, ministre og meningsdannere samt virksomhedsledere i de 200 største virksomheder i Danmark, Norge og Sverige.

Saxo Bank er kendt som hovedsponsor for CEPOS Universitetet, der underviser studerende i bl.a. økonomisk liberalisme, med 6-700.000 kr.[8].

Referencer

  1. ^ jp.dk - Arkiv
  2. ^ a b Milliardærer fra sidegaden - Nyhedsoversigt
  3. ^ TV 2 Finans - Saxo Bank tjener mindre end ventet
  4. ^ TV 2 Finans - Stor fyringsrunde på vej i Saxo Bank
  5. ^ Team CSC bliver til Team Saxo Bank - Finans
  6. ^ Saxo Bank sorterer ud i medarbejdere, Berlingske Tidende, den 16. oktober 2007
  7. ^ Finansforbundet raser over bank-fyringer, Berlingske Tidende, den 17. oktober 2007
  8. ^ Et par borgerlige ord, Weekendavisen nr. 33, 18. - 24. august 2006

Eksterne henvisninger