Flække: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Kosmetiske ændringer
Rmir2 (diskussion | bidrag)
indsat eksterne henvisninger
Linje 21: Linje 21:


Begrebet '''''[[handelsplads]]''''' og det [[Sverige|svenske]] begreb ''[[köping]]'' har stort set samme betydning som ''flække''.
Begrebet '''''[[handelsplads]]''''' og det [[Sverige|svenske]] begreb ''[[köping]]'' har stort set samme betydning som ''flække''.

== Eksterne henvisninger ==

*[http://ordnet.dk/ods/ordbog?select=Flække,2&query=Flække ''Ordbog over det danske sprog''; opslag: Flække]
*[http://runeberg.org/img/salmonsen/2/8/0333.pdf ''Salmonsens Konversationsleksikon'', 2. udgave, bind VIII, s. 304; opslag: Flække]


[[Kategori:Bebyggelsestyper]]
[[Kategori:Bebyggelsestyper]]

Versionen fra 30. sep. 2011, 12:34

En flække (fra tysk Flecken) er historisk en by som ikke var købstad, men havde visse særrettigheder. I dansk sammenhæng fandtes flækker alene i Slesvig (herunder Ærø).

I 1836 havde følgende slesvigske byer status af flække:

Marstal fik i 1861 status af handelsplads. Augustenborg, Christiansfeld, Højer, Løgumkloster og Nordborg beholdt deres flækkestatus efter de var blevet danske i 1920. Augustenborg, Højer og Løgumkloster udtrådte i 1920'erne af amtskommunen, mens Christiansfeld og Nordborg forblev under deres respektive amtskommuner. Efter kommunalreformen 1970 skelnes der ikke imellem flækker og andre kommuner.

I dagligsproget betegner flække en lille, ubetydelig by. I denne betydning har ordet været anvendt om blandt andet Hals ved Limfjorden (J.P.Trap: Danmark, 1 udgave, 1859).

Begrebet handelsplads og det svenske begreb köping har stort set samme betydning som flække.

Eksterne henvisninger