Augustenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Augustenborg
Augustenborg - Storegade1.JPG
Gamle huse i Storegade
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Sønderborg Kommune
Sogn: Augustenborg Sogn
Postnr.: 6440 Augustenborg
Demografi
Augustenborg by: 3.245[1] (2017)
Kommunen: 74.801[1] (2017)
 - Areal: 496,57 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: augustenborg.dk
Oversigtskort

Koordinater: 54°56′50″N 9°52′17″E / 54.94722°N 9.87139°Ø / 54.94722; 9.87139 Augustenborg (tysk: Augustenburg) er en havnebyAls med 3.245 indbyggere (2017)[1], beliggende ved Augustenborg Fjord, 9 kilometer fra Sønderborg. Byen ligger i Sønderborg Kommune og tilhører Region Syddanmark. Før kommunalreformen i 1973 havde Augustenborg status som flække. Augustenborg var indtil 2007 hovedby i Augustenborg Kommune, men indgik efter kommunalreformen i Sønderborg Kommune.

En vejdæmning afspærrer den østligste del af Augustenborg Fjord, og går videre forbi lystbådehavnen og havnen. Ved den tidligere erhvervshavn ligger Korn- og Foderstofkompagniets høje silo, som dominerer byens ellers lave bebyggelse. Byen er særpræget derved, at den ikke, som de fleste danske byer, har en kirke som selvstændig bygning. Derimod benyttes Augustenborg Slotskirke fra 1772 på Augustenborg Slot siden 1874 som sognekirke.

Ved Møllegade cirka 750 meter fra Augustenborg Slotskirke ligger kirkegården. I dag er der 69 gravsteder og en fællesgrav fra de to slesvigske krige på kirkegården, som nu er fredede. Siden 1870 er kirkegården også blevet brugt til alle civile begravelser i sognet.

I Augustenborgs bymidte er der også i nutiden et lille antal forretninger og en bank. Augustenborg Yachthavn har foruden sanitære faciliteter, legeplads og grillplads. Til havnen hører der også et værft med en travelift.

Augustenborg skole har 440 elever fordelt fra 0 til 10 klasse. Der er til skolen knyttet en SFO for elever i 0.-2. årg. og en fritidsklub for elever i 3.-6. årgang.

Augustenborghallerne er en selvejende institution, beliggende i nærheden af Augustenborg skole, og butikstorvet. Der er 2 idrætshaller, kultursal, motionscenter, skydebaner, cafeteria og møde- og kursuslokaler.

Andelsboligforeningen Lilleskov, der er beliggende på en stor 32.000 m² stor grund ved fredsskoven Lilleskov i udkanten af Augustenborg by, er opført i 2002-2003 bestående af 62 andelsboliger, henholdsvis 22 rækkehuse og 40 lejligheder i varierende størrelser og et fælleshus med sal og 3 gæsteværelser. Alle lejligheder er senior- og handicapvenlige.

1. maj 2016 opretter NaturErhvervstyrelsen en ny afdeling på Augustenborg Slot med cirka 60 medarbejdere. Dermed er flytningen af 390 arbejdspladser fra styrelsens afdeling i København til Augustenborg Slot på vej.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Øst for Augustenborg Fjord ved Bro ligger resterne af det ca. 2 hektar store borganlæg "Brovold", som vidner om bebyggelse og liv på stedet før hertugerne kom til området. Borgen er anlagt i den tidlige middelalder og fungerede indtil omkring år 1200. Inden for volden har der ligget en bebyggelse. Også uden for voldene er der registreret bebyggelsesspor. Der er fremkommet spor af grubehuse ved vejudvidelser syd og øst for voldstedet. Der findes antageligt bebyggelsesspor hele vejen uden for volden mod syd og øst. Volden bestod af lavdelt ler i forskellige blandinger. Der var ikke brugt nogen form for tømmerkonstruktion til at sikre volden. Fronten og bagsiden var forstærket af græstørv, der lå totalt formuldet. Voldgraven har aldrig været vandfyldt. I årene 1931-1933 foretog lederen af museet på Sønderborg Slot en undersøgelse, der påviste adskillige huse af ret ens type, affaldsgruber, stenlægning og mange genstande.

1651 solgte kong Frederik 3. Stavnsbøl Birk til hertug Ernst Günther (1609-1689). Samme år giftede denne sig med sin kusine prinsesse Augusta. Parret slog sig ned i Sønderborg. I 1660 blev den bedste gård i det gamle Stavnsbøl nedlagt for at give plads til et nyt herresæde opkaldt efter hertuginden. Siden forsvandt resten af Stavnsbøl for at give plads for en ny avlsgård m.m. Ved opkøb udvidede Ernst Günther godset på Als ganske betydeligt. Der blev bygget huse til slottets hof og personale og byen udviklede sig omkring slottet. Både slottet og byen har fået sit navn efter hertuginde Augusta (1633-1701). Det nuværende Augustenborg Slot blev opført i 1776.

I foråret 1848, da hertugfamilien var flygtet på grund af Treårskrigen(1848-1850), blev slottet, palæet og præsteboligen taget i brug som feltlazaret for omkring 1000 sårede. Efter 1850 blev slottet og de tilhørende bygninger blandt andet brugt til kaserne, sygehus og til et tysk kvindeseminarium. Fra 1932 til 2015 fungerede slottet som psykiatrisk hospital.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Augustenborg har mange gamle huse med særprægede dørpartier og en del rokokohuse i sit bymiljø. Slotspræstegården fra 1776 på Palævej er et eksempel på rokokostilen.

2009 flyttede Danmarks største skulpturpark Augustiana til Augustenborg Slotspark ved Augustenborg Fjord. Siden har Augustenborg udviklet sig til en kunstnerby med mange tilbud til kunstinteresserede og ikke mindst de udøvende kunstnere. I dag er byen hjemsted for Kunstpunkt og Kunstværket. Sidstnævnte er åbne kunstnervæksteder indrettet i byens gamle rådhus, hvor der arbejder cirka 50 kunstnere. I foråret 2014 blev det gamle rådhus desuden hjemsted for Sønderborg Hattelaug, der driver et hattemuseum i den del af bygningen, der i hertugtiden fungerede som skolehus (anno 1780).

I forbindelse med Augustenborg Slot er der et større parkanlæg som bruges som rekreativt område af byens indbyggere. Her afholder Kultur i Syd flere sommerkoncerter om året (eksempler på kunstnere som har optrådt: Mark Knopfler, Luciano Pavarotti og Eric Clapton).

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Slotsparken ved Augustenborg Slot

Foruden de mange gamle huse fra hertugtiden rummer Augustenborg også mange andre seværdigheder, f.eks. Jægerpladsen, hvor der står en fredseg, som tyskerne plantede i 1871. I slotsparken står desuden H.C. Andersens Lind, der vidner om den tid, hvor eventyrdigteren gæstede hoffet i Augustenborg. Af andre seværdigheder i parken kan nævnes De Tre Edsege, Mammuttræet og Ishøjen. Parken indeholder desuden det største akacietræ i Sønderjylland (ved kirken), gråstener æbletræer, vingevalnød, vandgran, platantræer og skyrækker. Gennem parken og skoven løber Augustenborgstien, som går gennem skoven, langs fjorden og ud til Mjang Dam som er et 88 hektar stort mose og søområde.

I den sydvestlige del af Augustenborg Skov er der en lille strand med badehuse og en badebro. I skoven findes desuden tre lindealléer som forbinder slottet og parken med skoven. Den midterste lindeallé er en del af den 1,5 kilometer lange symmetriakse, som løber fra Slotsallé gennem slotskomplekset og parken og helt ud til fjorden for enden af alléen. [2] [3]


Kilder[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]