Hals (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hals
Hals Skanse Hals-Egense færgen
Hals Skanse5.jpg
Hals-Egense færge2.jpg
Hals hvalgabet0.jpg
"Hvalgabet" - Hals' vartegn
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Nordjylland
Kommune: Aalborg Kommune
Sogn: Hals Sogn
Postnr.: 9370 Hals
Demografi
Hals by: 2.483[1] (2016)
Kommunen: 210.316[1] (2016)
 - Areal: 1.143,99 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.nordjyskeugeaviser.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 56°59′54″N 10°18′34″E / 56.99833°N 10.30944°Ø / 56.99833; 10.30944

Hals er en mindre havne- og turistby i Vendsyssel med 2.483 indbyggere (2016)[1], beliggende i Hals Sogn ved Limfjordens udmunding i Kattegat, 31 kilometer øst for Aalborg og syv kilometer syd for nærmeste by Hou. Hals har desuden færgeforbindelse til Egense på fjordens sydside. Byen ligger i Region Nordjylland og hører til Aalborg Kommune.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Hals nævnes i islandske sagaer (i Snorre Sturlasons Heimskringla – Olaf Trygvesons Saga) i forbindelse med dens placering ved indsejlingen til Limfjorden som at Halsi (her forstås Halsi som en indsnævring – af fjorden og ikke nødvendigvis en bebyggelse). Det fortælles bl.a. at den norske konge Harald Gråfeld blev lokket til fredsmøde ved Hals af Harald Blåtand, i en konspiration med den norske Trønlagskonge Håkon Jarl, hvor man lokkede Guldharald, søn af Knud Daneast, Gorm den Gamles sønnesøn, til Hals. Guldharald var vendt hjem til Danmark fra viking for at få sin legitime arvepart, men det huede ikke Harald Blåtand,hans onkel, der ikke ville dele sit rige med nogen. Guldharald blev lovet Norge som onkelens lydkonge, men Harald Blåtand fik kolde fødder, så Håkon Jarl tog til Hals efterfølgende og dræbte Guldharald og hans vikinger. Håkon Jarl blev i stedet Harald Blåtands nye lydkonge. Et par kilometer nord for Hals, i Winthers Plantage er opført en høj, der bliver kaldt Guldharalds Høj. En udgravning, udført af Nationalmuseet i 1886 under ledelse af museumsinspektør Vilhelm Boye bragte intet guld frem i dagens lys, men man fandt en mængde knogler og spror efter tidligere forsøg på at finde en skat i højen. Man mente at Guldharald var begravet i højen, men fandt ingen spor, der klart beviser dette.

I 1191 blev den danske korsfarerflåde samlet ved Hals før afsejlingen til det 3. korstog.

I forbindelse med Karl Gustav-krigen var Hals under svensk besættelse. Hals var et af de vigtigste overfartssteder i Limfjorden, og herfra kunne indsejlingen nemt kontrolleres, men byen fik først sine købstadsrettigheder i 1656, og den er i dag en af Danmarks mindste købstæder. Købstadsrettighederne blev aldrig reelt udført i praksis, da Hals Skanse kort tid efter blev besat (af svenskerne)og gjort ukampdygtig og med modstanden fra de magtfulde Ålborg-købmænd blev planen aldrig gennemført. Men nogle holder stadig standhaftigt fast i drømmen.

Omkring 1855 beskrives Hals således: "Byen eller Flækken Hals, beliggende ved Liimfjorden, hvori Kirken, Præstegaard, Skole med 2 Lærere, 5 Kjøbmænd, flere Haandværkere, 2 Gjæstgiverier, en Skibsbro (paa hvis Brohoved brænder en Lygte 25 Fod over Vandfladen), Lodsstation, Toldkontrol, Færgefart til den sydlige Liimfjordbred ved Egense, en Vindmølle"[2].

Hals havde i 1801 643 indbyggere, i 1840 790 indbyggere, i 1860 884 indbyggere, i 1870 837 indbyggere, i 1880 1.041 indbyggere.[3]

Hals Skanse
Hus i Midtergade
Færgen til Egense

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

  • Skansen i Hals: Danmarks bedst bevarede enkeltskanse og er fra begyndelsen af 1600-tallet. Under 2. verdenskrig benyttede den tyske besættelseshær skansen som militært hovedkvarter fra 1943-45. Hals Museum har udstilling i Tøjhuset (fra ca. 1812, der sammen med Krudtkammeret, der er indbygget i jordvolden (opført 1676) er de eneste bevarede bygninger i Hals Skanse.
  • Hvalkæben, kaldet Hvalgabet: denne gamle portal er et af byens vartegn (desuden Hals Barre Fyr, Bent Exners skulptur "Smykket", Hals Kirke, Danmarks største landsbykirke) Oprindeligt er der tale af kæberne fra en blåhval (Boryvalus) skudt i Ishavet i 1868, men de er dog i 1955 erstattet af en ny, da den forrige, lidt mindre, blev påkørt af en lastbil i 1953. Den nuværende er desværre ved at forgå, og trænger til fornyelse, så hvis du har en liggende, så kontakt venligst Hals Museum.
  • Strande: Nord for byen mod Hou ligger en række børnevenlige og populære hvide badestrande.

Limfjorden[redigér | redigér wikikode]

Fjorden er ca. 600 meter bred ved Hals, og en færge forbinder byen med Egense i Himmerland.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
  2. ^ J.P.Trap: Danmark, 1 udgave s. 194
  3. ^ Danmarks Statistik: Statistiske Meddelelser, Tredie Række, 4de Bind; Kjøbenhavn 1882; s. 89

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • J.P.Trap: Danmark, 1 udgave: Statistisk-topographisk Beskrivelse af Kongeriget Danmark ved J.P.Trap, Etatsraad, Commandeur af Danneb. og Dbmd. Speciel Deel. Andet Bind, Kjøbenhavn 1859,

Eksterne henvisning[redigér | redigér wikikode]