Omega-3-fedtsyre: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
+overskrifter
m Robot: Replacing image ALAnumbering.png with ALAnumbering.svg
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:ALAnumbering.png|thumb|300px|Omega-3-fedtsyren [[Alfalinolensyre|ALA's]] [[strukturformel|kemiske struktur]] med kulstofatomernes nummerering]]
[[Fil:ALAnumbering.svg|thumb|300px|Omega-3-fedtsyren [[Alfalinolensyre|ALA's]] [[strukturformel|kemiske struktur]] med kulstofatomernes nummerering]]
'''Omega-3-fedtsyre''' (også '''n-3''' og '''ω-3''') er betegnelsen for en familie af [[flerumættet fedtsyre|flerumættede]] [[fedtsyre]]r som har det til fælles, at de har en [[dobbeltbinding]] på [[kulstof]]atom nummer tre fra kulbrinteenden, den position på kulbrintekæden som kaldes ω-3 (omega-3).
'''Omega-3-fedtsyre''' (også '''n-3''' og '''ω-3''') er betegnelsen for en familie af [[flerumættet fedtsyre|flerumættede]] [[fedtsyre]]r som har det til fælles, at de har en [[dobbeltbinding]] på [[kulstof]]atom nummer tre fra kulbrinteenden, den position på kulbrintekæden som kaldes ω-3 (omega-3).



Versionen fra 2. maj 2013, 03:33

Omega-3-fedtsyren ALA's kemiske struktur med kulstofatomernes nummerering

Omega-3-fedtsyre (også n-3 og ω-3) er betegnelsen for en familie af flerumættede fedtsyrer som har det til fælles, at de har en dobbeltbindingkulstofatom nummer tre fra kulbrinteenden, den position på kulbrintekæden som kaldes ω-3 (omega-3).

Ernæring

Nogle af de vigtigste omega-3-fedtsyrer, ernæringsmæssigt set, er alfalinolensyre (ALA), icosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Den menneskelige krop kan ikke syntetisere omega-3-fedtsyrer fra bunden, men den kan syntetisere alle de nødvendige omega-3-fedtsyrer ud fra den simple omega-3-fedtsyre alfalinolsyre. Derfor er alfalinolsyre en essentiel fedtsyre som skal indtages med kosten. De andre omega-3-fedtsyrer, som kan syntetiseres fra alfalinolsyre eller indtages via kosten, kaldes også af og til essentielle fedtsyrer.

Kilder

Gode kilder til omega-3-fedtsyrer er fede fisk, som f.eks. makrel, laks, sild, ansjoser og sardiner, fiskeolie, hørfrøolie, rapsolie, valnøddeolie og valnødder.

En endnu bedre kilde til omega-3-fedtsyrer er (visse) alger - og dét er herfra, især vildtfangede, fisk får deres omega-3-fedtsyrer. [1][2]

Forskning i akvakultur (og muligvis akvaponi) producerede tilapia har afdækket, at de har lave niveauer af det gavnlige omega-3-fedtsyre (en essentiel ernæring, som er en vigtig grund til at diætister anbefaler fiskespisning) og et relativt høj indhold af omega-6-fedtsyre - omega-3:omega-6 forhold på 1:11, hvilket er meget mindre omega-3 end ønsket.[3] Rapporten foreslår at grunden er at opdrættet tilapia fodres med store mængder majs. Majs indeholder kortkædede omega-6-fedtsyrer som bidrager til at de opkoncentreres i fisken.

Kilder/referencer

  1. ^ 4. mar 2013, ing.dk: Svenskere vil presse sunde olier ud af alger og skåne fiskene. Svensk forsker har sprunget fisken over og er gået direkte til kilden i jagten på de sunde omega-3-fedtsyrer. Citat: "...»Men det er de samme nyttige fedtsyrer, DHA og EPA, der findes i algerne, for det er fra algerne, de fede fisk får sin omega-3,« forklarer forskeren..."
  2. ^ Nov 29, 2012, kth.se: Fredrika Gullfot cultivates algae that could replace fish and crude oil Citat: "...“Fish oil capsules can be directly replaced with algae oil capsules,” explains Fredrika. “The marine omega-3 fatty acids DHA and EPA found in microalgae are identical to those found in oily fish. This is because fish obtain their omega-3 from microalgae in the sea.”..."
  3. ^ Wake Forest Baptist Medical Center (8 juli 2008). "Popular Fish, Tilapia, Contains Potentially Dangerous Fatty Acid Combination". Science Daily. Hentet 2008-07-11.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)

Se også

Wikimedia Commons har medier relateret til:
KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.