H.A. Brendekilde: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Robot: Ændrer Kategori:Fynboer til Kategori:Personer fra Fyn
Fødsels- og dødssted ifølge Stilmanual. Museer tilføjet. Lidt formatering, sprogforbedring og wiki. Kildeafsnit ifølge Stilmanual. Stub fjernet (artikel fra 2008).
Linje 23: Linje 23:
| priser =
| priser =
}}
}}
'''Hans Andersen Brendekilde''' ([[7. april]] [[1857]] i [[Brændekilde]] ved [[Odense]] – [[30. marts]] [[1942]] i [[Jyllinge]]) var en [[Danmark|dansk]] [[kunstmaler]]. Han hed oprindeligt kun Andersen til efternavn, men tog navneforandring i marts 1884.
'''Hans Andersen Brendekilde''' (født [[7. april]] [[1857]] i [[Brændekilde]], død [[30. marts]] [[1942]] i [[Jyllinge]]) var en [[Danmark|dansk]] [[kunstmaler]]. Han hed oprindeligt kun Andersen til efternavn, men tog navneforandring i marts [[1884]].


Brendekilde var uddannet [[stenhugger]]svend, blev modellerer og senere optaget på [[Kunstakademiet]]. Her mødte han [[L.A. Ring]], der også kom fra landsbymiljøet. I sit debutværk ''Fra landsbyen'' fra [[1882]] blev netop landsbymiljøet temaet. Senere lavede han også [[Socialrealisme|socialrealistiske]] værker som ''Udslidt'' fra [[1889]] ([[Fyns Kunstmuseum]]), der forestiller en landarbejder, som er faldet om på marken.
Brendekilde var uddannet [[stenhugger]]svend og blev modellerer. Senere blev han optaget på [[Kunstakademiet]]. Her mødte han [[L.A. Ring]], der også kom fra [[landsby]]miljøet. I sit debutværk ''Fra landsbyen'' fra [[1882]] blev netop landsbymiljøet temaet. Senere lavede han også [[Socialrealisme|socialrealistiske]] værker som ''Udslidt'' fra [[1889]], der forestiller en landarbejder, som er faldet om på marken. Som mange andre af hans værker findes det på [[Brandts]] i [[Odense]].

Andre af hans værker findes på [[Vejen Kunstmuseum]], [[Aros]] i [[Aarhus]], [[KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg|Kunsten]] i [[Aalborg]], [[Statens Museum for Kunst]], [[Ribe Kunstmuseum]], [[Bornholms Kunstmuseum]] og [[Skovgaard Museet]] i [[Viborg]]. I alt findes 36 af hans værker på danske museer.


Brendekilde nåede senere det meget idylliske i landlivet, for eksempel i hans billede af en bedstemoder, der kigger på legende børn i haven.
Brendekilde nåede senere det meget idylliske i landlivet, for eksempel i hans billede af en bedstemoder, der kigger på legende børn i haven.


== Privat ==
Brendekilde blev gift med Ida Juliane Antonie Brendekilde født Nielsen, der oprindelig stammede fra [[Holtug]]. Parret fik flere børn, der var født blandt andet i Næstved og København.
Brendekilde blev gift med Ida Juliane Antonie Brendekilde, født Nielsen, der oprindeligt stammede fra [[Holtug]]. Parret fik flere børn, der blev født bl.a. i [[Næstved]] og [[København]].


Han er begravet på [[Solbjerg Parkkirkegård]] på [[Frederiksberg]]. Hans værker er blandt andet udstillet på [[Fyns Kunstmuseum]].
Han er begravet på [[Solbjerg Parkkirkegård]] på [[Frederiksberg]]..


==Galleri==
==Galleri==
Linje 46: Linje 49:
|}
|}


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne kilder/henvisninger ==
{{commonscat|Hans Andersen Brendekilde}}
{{commonscat|Hans Andersen Brendekilde}}
* {{kid navn|151}}
* {{kid navn|151}}


{{FD|1857|1942|Brendekilde, H.A.}}
{{FD|1857|1942|Brendekilde, H.A.}}
{{malerstub}}


[[Kategori:Malere fra Danmark]]
[[Kategori:Malere fra Danmark]]

Versionen fra 21. jan. 2015, 11:50

H.A. Brendekilde
Personlig information
Født Hans Andersen Brendekilde
7. april 1857
Brændekilde ved Odense
Død 30. marts 1942
Jyllinge
Nationalitet Dansk Danmark
Uddannelse og virke
Felt Maleri
Uddannelses­sted Stenhugger
Modellerer
Det Kongelige Danske Kunstakademi
Periode Socialrealisme
Landsbymiljøer
Kendte værker Udslidt, 1889
Inspireret af L.A. Ring
Millet
Bastien-Lepage
Udstilling Fyns Kunstmuseum
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans Andersen Brendekilde (født 7. april 1857 i Brændekilde, død 30. marts 1942 i Jyllinge) var en dansk kunstmaler. Han hed oprindeligt kun Andersen til efternavn, men tog navneforandring i marts 1884.

Brendekilde var uddannet stenhuggersvend og blev modellerer. Senere blev han optaget på Kunstakademiet. Her mødte han L.A. Ring, der også kom fra landsbymiljøet. I sit debutværk Fra landsbyen fra 1882 blev netop landsbymiljøet temaet. Senere lavede han også socialrealistiske værker som Udslidt fra 1889, der forestiller en landarbejder, som er faldet om på marken. Som mange andre af hans værker findes det på Brandts i Odense.

Andre af hans værker findes på Vejen Kunstmuseum, Aros i Aarhus, Kunsten i Aalborg, Statens Museum for Kunst, Ribe Kunstmuseum, Bornholms Kunstmuseum og Skovgaard Museet i Viborg. I alt findes 36 af hans værker på danske museer.

Brendekilde nåede senere det meget idylliske i landlivet, for eksempel i hans billede af en bedstemoder, der kigger på legende børn i haven.

Privat

Brendekilde blev gift med Ida Juliane Antonie Brendekilde, født Nielsen, der oprindeligt stammede fra Holtug. Parret fik flere børn, der blev født bl.a. i Næstved og København.

Han er begravet på Solbjerg ParkkirkegårdFrederiksberg..

Galleri

Eksterne kilder/henvisninger