H.A. Brendekilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
H.A. Brendekilde
H. A. Brendekilde, photo, 19th-century.jpg
Fødselsnavn Hans Andersen Brendekilde
Fødselsdato 7. april 1857
Fødselsted Brændekilde ved Odense
Død 30. marts 1942
Dødssted Jyllinge
Nationalitet Dansk Danmark
Felt Maleri
Uddannelse Stenhugger
Modellerer
Det Kongelige Danske Kunstakademi
Periode Socialrealisme
Landsbymiljøer
Hovedværker Udslidt
Inspireret af L.A. Ring
Millet
Bastien-Lepage
Udstilling Fyns Kunstmuseum

Hans Andersen Brendekilde (født 7. april 1857 i Brændekilde, død 30. marts 1942 i Jyllinge) var en dansk kunstmaler. Han hed oprindeligt kun Andersen til efternavn, men tog navneforandring i marts 1884.

Brendekilde var uddannet stenhuggersvend og blev modellerer. Senere blev han optaget på Kunstakademiet. Her mødte han L.A. Ring, der også kom fra landsbymiljøet. I sit debutværk Fra landsbyen fra 1882 blev netop landsbymiljøet temaet. Senere lavede han også socialrealistiske værker som Udslidt fra 1889, der forestiller en landarbejder, som er faldet om på marken. Som mange andre af hans værker findes det på Brandts i Odense.

Andre af hans værker findes på Vejen Kunstmuseum, Aros i Aarhus, Kunsten i Aalborg, Statens Museum for Kunst, Ribe Kunstmuseum, Bornholms Kunstmuseum og Skovgaard Museet i Viborg. I alt findes 36 af hans værker på danske museer.

Brendekilde nåede senere det meget idylliske i landlivet, for eksempel i hans billede af en bedstemoder, der kigger på legende børn i haven.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Brendekilde blev gift med Ida Juliane Antonie Brendekilde, født Nielsen, der oprindeligt stammede fra Holtug. Parret fik flere børn, der blev født bl.a. i Næstved og København.

Han er begravet på Solbjerg ParkkirkegårdFrederiksberg..

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]