H.A. Brendekilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
H.A. Brendekilde
H. A. Brendekilde, photo, 19th-century.jpg
Personlig information
Født Hans Andersen Brendekilde
7. april 1857
Brændekilde ved Odense
Død 30. marts 1942
Jyllinge
Nationalitet Dansk Danmark
Uddannelse og virke
Felt Maleri
Uddannelses­sted Stenhugger
Modellerer
Det Kongelige Danske Kunstakademi
Periode Socialrealisme
Landsbymiljøer
Inspireret af L.A. Ring
Millet
Bastien-Lepage
Udstilling Fyns Kunstmuseum
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans Andersen Brendekilde (født 7. april 1857 i Brændekilde, død 30. marts 1942 i Jyllinge) var en dansk kunstmaler. Han hed oprindeligt kun Andersen til efternavn, men tog navneforandring i marts 1884.

Brendekilde var uddannet stenhuggersvend og blev modellerer. Senere blev han optaget på Kunstakademiet. Her mødte han L.A. Ring, der også kom fra landsbymiljøet. I sit debutværk Fra landsbyen fra 1882 blev netop landsbymiljøet temaet. Senere lavede han også socialrealistiske værker som Udslidt fra 1889, der forestiller en landarbejder, som er faldet om på marken. Som mange andre af hans værker findes det på Brandts i Odense.

Andre af hans værker findes på Vejen Kunstmuseum, Aros i Aarhus, Kunsten i Aalborg, Statens Museum for Kunst, Ribe Kunstmuseum, Bornholms Kunstmuseum og Skovgaard Museet i Viborg. I alt findes 36 af hans værker på danske museer.

Brendekilde nåede senere det meget idylliske i landlivet, for eksempel i hans billede af en bedstemoder, der kigger på legende børn i haven.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Brendekilde blev gift med Ida Juliane Antonie Brendekilde (1860-1920), født Nielsen, der oprindeligt stammede fra Holtug. Parret fik flere børn, der blev født bl.a. i Næstved og København. De blev skilt, og i 1918 giftede han sig med Maren Kristine Hansen (1872-1956), med hvem han havde et barn, og som havde været barnepige i deres hjem i slutningen af 1800-tallet.

Han er begravet på Solbjerg ParkkirkegårdFrederiksberg..

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]