Intetkøn: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Redigering af utrum...
Linje 1: Linje 1:
{{Grammatik}}
{{Grammatik}}
'''Intetkøn''' eller '''neutrum''' er et grammatisk køn. I [[dansk (sprog)|dansk]] (og [[svensk (sprog)|svensk]] og [[Nederlandsk (sprog)|hollandsk]]) grammatik findes der to køn: [[fælleskøn]] (''utrum'') f.eks. "en [[hund]]" og intetkøn eller enkeltkøn (''neutrum'') f.eks. "et [[køleskab]]".
'''Intetkøn''' eller '''neutrum''' er et grammatisk køn. I [[dansk (sprog)|dansk]], [[svensk (sprog)|svensk]] og [[Nederlandsk (sprog)|hollandsk]] grammatik findes der to køn, [[fælleskøn]]: U''trum eller som det kaldes på latin'' '''Commune''' er mange ord, der både kan beskrive en kvindlig og mandlig version. Dette gælder f.eks.: '''sacerdos''' (''præst''), '''civis''' (''borger'') og '''comes''' (''kompagnon eller partner'').

Ord af [[fælleskøn]] har den ubestemte artikel "en", mens de af intetkøn har "et". Enkelte navneord har begge grammatiske køn: en/et krystal, en/et katalog, en/et enevælde... Her er artiklen valgfri, men ofte vil valget være dialektbetonet. Naturlige han- og hunkønsord er blevet fælleskøn, med undtagelser: et mandfolk, et fruentimmer, et pigebarn – ellers er intetkønnede ord biologisk kønsneutrale.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 31. jul. 2015, 17:21

Intetkøn eller neutrum er et grammatisk køn. I dansk, svensk og hollandsk grammatik findes der to køn, fælleskøn: Utrum eller som det kaldes på latin Commune er mange ord, der både kan beskrive en kvindlig og mandlig version. Dette gælder f.eks.: sacerdos (præst), civis (borger) og comes (kompagnon eller partner).

Se også

Kilde