Kendeord

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg "Artikel" har flere betydninger, se Artikel

En artikel, også kaldet kendeord, er på mange sprog et lille ord, der lægger sig foran et navneord (substantiv) og siger noget om navneordet, f.eks. hvad køn, tal og kasus, ordet er i, og om det er bestemt eller ubestemt. På dansk er de ubestemte artikler i singularis (ental) en og et (ligesom på mange andre sprog, findes en ubestemt artikel i pluralis (flertal) ikke), mens et substantiv gøres bestemt ved enten at sætte -en/-et bagefter i ental og -ne i flertal, eller ved at sætte den, det eller de foran.

engelsk hedder den ubestemte artikel i ental a/an, mens den bestemte i alle tal hedder the. På tysk bøjes den bestemte artikel (der, die, das osv.) i både køn, tal og kasus. Nogle sprog, f.eks. latin, har ikke egentlige artikler. På det keltiske sprog bretonsk lyder den ubestemte artikel henholdsvis un, ur eller ul, mens den bestemte artikel hedder henholdsvis an, ar eller al – alt afhængigt af det første bogstav i navneordet. Derimod tager artiklen ikke hensyn til køn eller kasus. Eksempler: an nor (døren), ur yezh (et sprog) og al liorzh (haven).

Eksempler[redigér | redigér wikikode]

Ubestemt ental: En ulv

Bestemt ental: Den ulv

Bestemt flertal: De ulve

Bemærk at ulven og ulvene dannes ved et fleksiv snarere end et selvstændigt kendeord.

Sprog og litteratur Stub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.