Oblik kasus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Oblik kasus, obliquus casus (afhængighedsfald, fællesfald) er et moderne grammatisk udtryk, der kort og firkantet kan forklares som ikke-nominativ. Udtrykket kan fx bruges til at beskrive en sproglig udvikling, hvor der tidligere har været særlige former i akkusativ og dativ, men hvor én form nu bruges i begge sammenhænge.

Som eksempel kan anføres bøjningen af pronomenet du:

På tysk:

  • nominativ: du
  • akkusativ: dich
  • genitiv: deiner
  • dativ: dir

På dansk:

Denne terminologi bruges af professorerne Erik Hansen og Lars Heltoft i deres videnskabelige værk Grammatik over det danske sprog (Syddansk Universitetsforlag, 2011).

På tysk betegnes fællesfald som Akkudativ eller Objektfall (objektfald), når der er tale om, at der som i plattysk og nederlandsk ikke skelnes med akkusativ og dativ.

Oblikke former på dansk[redigér | redigér wikikode]

nudansk er det kun pronomener der har oblikke former: jeg/mig, du/dig, De/Dem, han/ham, hun/hende, vi/os, I/jer og de/dem. Valget mellem nominativ og oblik på dansk sker ikke efter universelle grammatiske regler der kan overføres fra andre sprog. Den oblikke form bruges fx som prædikat (Det er mig) og under visse omstændigheder som subjekt (Ham der står derovre, er min bror).

Kasus efter forholdsord[redigér | redigér wikikode]

Forholdsord styrer aldrig nominativ. Det er således en fejl at sige fx "en gave til min søster og jeg"; det hedder "til min søster og mig", ligesom det hedder "til mig". Det er et eksempel på hyperkorrektion.

I nydannelser styrer forholdsord oblik kasus.

Forholdsord kan styre genitiv (fx til vejrs, til søs) eller andre kasus, der har overlevet i faste udtryk, jf. Kasusrelikter i dansk.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg