Forskel mellem versioner af "Viborgmotorvejen"

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 5 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (clean up, typos fixed: folketingets → Folketingets ved brug af AWB)
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
{{B-KFS|Primærrute 26 fortsætter mod [[Viborg]]}}
}}
'''Viborgmotorvejen''' er en motorvej under planlægning mellem [[AarhusÅrhus]] og [[Søbyvad]] ved Hammel.
Hovedvejen [[primærrute 26]] mellem disse to byer er stærkt trafikeret og langsom, da den går gennem en række mindre byer (bl.a. [[Svenstrup (Favrskov Kommune)|Svenstrup]], [[Voldby (Favrskov Kommune)|Voldby]] og [[Lading]]). På strækningen AarhusÅrhus v. [[E45]] - Viborg kører fra ca. 9.000 til 20.000 køretøjer i døgnet. De mest trafikerede steder er ved [[Viborg]] og [[AarhusÅrhus]].
[[Vejdirektoratet]] har gennemført en økonomiundersøgelse af strækningen, og på baggrund af den blev det foreslået, at den mest trafikerede strækning mellem AarhusÅrhus og Søbyvad skulle udlægges til motorvej, og at resten af strækningen til Viborg Syd skulle udlægges som [[motortrafikvej]].
 
Motorvejen vil blive en del af den nye [[primærrute 26]], som planlægges til at blive ca. 21 km lang. Den forventes at strække sig fra [[E45]] [[Østjyske Motorvej]] ved AarhusÅrhus, hvor den derefter vil gå syd eller nord for [[Lading]] og [[Mundelstrup]] via syd om [[Hammel]] til Søbyvad. Motorvejen føres videre som [[motortrafikvej]] til Viborg S, hvor en motortrafikvej videre til [[Skive]] er under planlægning.
 
[[1. september]] [[2010]] besluttede regeringen at lave en [[VVM-undersøgelse]] på ruten Aarhus-Viborg på baggrund af økonomiundersøgelsen, VVM (Vurdering af Virkninger på Miljøet) undersøgelsen var klar i februar 2012<ref>[http://www.vejdirektoratet.dk/pdf/MSL/Rute26_Aarhus.pdf Rute 26 Søbyvad – Århus] Vejdirektoratet, hentet 7. februar 2012</ref><ref>[http://jp.dk/aarhus/trafik/article2682328.ece Her er den nye motorvej fra AarhusÅrhus mod Viborg] Jyllands Posten, 1. februar 2012</ref>. Efter denne fremlæggelse har Vejdirektoratet efter aftale med AarhusÅrhus Kommune udarbejdet nyt forslag til en lettere revideret linjeføring af den del af motorvejen, hvor motorvejen krydser den eksisterende nord-syd-gående [[E45]] [[Østjyske Motorvej]]. Efter den fornyede høring fremsendte Vejdirektoratet 27. januar 2014 endelig indstilling vedr. linjeføringen for Viborg-motorvejen<ref>[http://www.vejdirektoratet.dk/DA/vejprojekter/VVM-rute26/nyheder/Sider/Supplerende-.aspx Endelig indstilling linjeføring Viborg-motorvej] Vejdirektoratets indstilling og høringsnotat</ref>. Der kan dermed træffes en afgørelse omkring en anlægslov. Man regner med, at hvis projektet vedtages i [[2015]], kan motorvejen mellem AarhusÅrhus og Søbyvad stå færdig i [[2020]].{{kilde mangler|dato=Uge 30, 2014}}
 
Borgmestrene i AarhusÅrhus, Viborg, Silkeborg og Favrskov Kommuner samt formanden for Region Midtjylland har i et brev til transportminister Magnus Heunicke og Folketingets Transportudvalg i slutningen af marts 2014 skrevet, at rute 26 er "en væsentlig del af den infrastruktur, der binder Midt- og Østjylland sammen". Borgmestrene og regionsformanden skriver endvidere "Vi opfordrer Folketinget i den kommende trafikaftale, der forventes indgået medio 2014, at sikre udbygning og opgradering af rute 26 for at sikre tilstrækkelig fremkommelighed, og vi ønsker samtidig at foretræde for Folketingets Transportudvalg i løbet af foråret 2014." <ref>[http://www.tv2oj.dk/artikel/205069:Oestjylland--Oestjysk-opraab--Kom-i-gang-nu "Kom i gang nu!"] TV2, 24. marts 2014</ref><ref>[http://jyllands-posten.dk/aarhus/politik/ECE6577607/borgmestre-fa-nu-gang-i-viborg-aarhus-forbindelsen/ Borgmestre: Få nu gang i Viborg-Aarhus forbindelsen] Jyllandsposten, 21. marts 2014</ref>
 
Onsdag d. 25. juni 2014 indgik Folketingets partier bortset fra enhedslisten aftale om motorvejens linjeføring samt at afsætte 32,2 mio.kr. til at opkøbe ejendomme i den valgte linjeføring<ref>[http://www.trm.dk/da/nyheder/2014/trafikaftale+giver+vaekst+og+produktivitet/ Trafikaftale giver vækst og produktivitet ] Trafikaftalen af 25. juni 2014</ref>.
 
En række folketingpolitikker og erhvervsfolk i AarhusÅrhus og Viborg arbejder på, at få den planlagte 2+1 sporet motortrafikvej fra Hammel og til Viborg opgraderet til en motorvej.
 
== Referencer ==
6

redigeringer

Navigationsmenu