Wikipedia:Beskyttelser: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
småret
Tag: 2017-kilderedigering
(småret)
 
=== Skrivebeskyttelser med tidsbegrænsning ===
''Midlertidig beskyttelse'' af sider benyttesbruges til:
* Artikler udsat for [[Wikipedia:Redigeringskrige|redigeringskrig]]. Skrivebeskyttelsen skal benyttes til at tvinge de involverede brugere til at diskutere på diskussionssiden i stedet for hele tiden at gendanne og fjerne hinandens redigeringer.
* Skrivebeskyttelse af en side som for nylig er blevet mål for kraftigt hærværk.
Sider som har høj profil, f.eks. fordi der henvises til dem fra forsiden, bliver ofte udsat for hærværk. For ikke at bryde mod princippet om at alle skal kunne redigere på Wikipedia, bør man i sådanne tilfælde være tilbageholdende med skrivebeskyttelse. Alternative løsninger kan f.eks. være at tilføje artiklen til sin egen [[Speciel:Overvågningsliste|overvågningsliste]], og selv gendanne siden efter ukonstruktive redigeringer.
 
[[Hjælp:Diskussionssider|Diskussionssider]] beskyttes ikke undtagen i ekstreme undtagelsestilfælde. Det gælder både artiklers og brugeres diskussionssider. Hvis brugereen bruger ikke opfører sig ordentligt på diskussionssider, eksempelvis ved ihærdigt at diskutere på destruktiv vis, er det grund til [[Wikipedia:Politik for blokering og bandlysning|blokering]] af brugeren (for anonyme brugere rækker en semibeskyttelse).
 
=== Semibeskyttelser ===
 
=== Flytningsbeskyttelser ===
En flytningsbeskyttelse forhindrer [[Hjælp:Flytning|flytning]] af siden. Flytningsbeskyttelsen træder altid i kraft samtidig med semi- eller skrivebeskyttelsen. En flytningsbeskyttelse kan teknisk set godtsagtens udføres uden en redigeringsbeskyttelse, men dette foretages ekstremt sjældent.
 
=== Forhindre oprettelse ===
For også at beskytte inkluderede skabeloner og sider kan man tilvælge nedarvende skrivebeskyttelse. Dette indebærer, at alle skabeloner samt filer som benyttes på siden automatisk skrivebeskyttes så kun administratorer kan redigere dem. Det er ikke muligt at semibeskytte med tilvalg af nedarvende skrivebeskyttelse. Den nedarvende skrivebeskyttelse "overlapper" enhver anden skrivebeskyttelse af de pågældende sider − også en semibeskyttet skabelon bliver låst for alle undtagen administratorer, hvis den indsættes på en side med nedarvende skrivebeskyttelse.
 
Visse sprogversioner benytterbruger nedarvende skrivebeskyttelse af blandt andet forsiden, men ikke dansk Wikipedia − og når dette skrives (decembernovember 20152017), findes der heller ingen andre sider med nedarvende skrivebeskyttelse på dansk Wikipedia. Hvis nogen føler sig nødsaget til at benytte nedarvende skrivebeskyttelse af forsiden bør man først diskutere, hvordan redigeringen skal beskyttes.
 
Tidligere blev den nedarvende skrivebeskyttelse også benyttetbrugt til at [[Wikipedia:Beskyttede titler|forhindre genoprettelse(gen)oprettelse af visse sider]].
 
=== Beskyttelse af brugersider ===
Administratorer bør sørge for at trække en klar adskillelse mellem deres rettigheder som administrator, og deres rettigheder som bruger. Administratorrettighederne skal benyttes til at kunne udnytte wikiteknologien i sin helhed, og det er godt hvis man i det mindste kan være sikker på, at det kun er det man benytter administratorværktøjerne til. Derfor bør man ikke skrivebeskytte en artikel, hvis man allerede er indblandet i sagen. Det gælder også hvis man blot har foretaget [[Hjælp:Mindre ændringer|mindre ændringer]], diskuteret på diskussionssiden eller med en af de parter som indgår i konflikten. Det væsentlige er, hvorvidt nogen af de involverede kan opfatte administratoren som en part i konflikten. Hvis man er i tvivl, kan det være godt at spørge en anden administrator om denne vil låse siden eller tage sagen op på [[Wikipedia:Anmodning om administratorassistance]].
 
Eftersom en side ikke bør efterlades skrivebeskyttet i længere tid, kan man med fordel sætte en udløbsdato på skrivebeskyttelsen. Dels risikerer man ikke at beskyttelsen "går i glemslen", og de stridende parter kan også opfatte det som mere behageligt at beskyttelsen på et tidspunkt udløber af sig selv, frem for at man skal huskeminde en administrator om detat ophæve beskyttelsen.
 
I lighed med øvrige administratorværktøjer kan en anden administrator altid fjerne en beskyttelse igen, hvis denne bedømmer at der ikke er [[Wikipedia:Konsensus|konsensus]] om beskyttelsen.
 
== KategorierSkabeloner og kategorier til beskyttede sider ==
Sider som skrivebeskyttes kan mærkes med skabelonen {{vis|skrivebeskyttetSkrivebeskyttet}} og tilføjes så automatisk til [[:Kategori:Skrivebeskyttede sider]]. På tilsvarende vis kan semibeskyttede sider mærkes med skabelonen {{vis|semibeskyttetSemibeskyttet}} og tilføjes så automatisk til [[:Kategori:Semibeskyttede sider]].
 
== Liste over beskyttede sider ==

Navigationsmenu