Forskel mellem versioner af "Coop amba"

Spring til navigation Spring til søgning
116 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
m
Blå links tilføjet
m (Datomaerker kilde mangler-skabeloner)
m (Blå links tilføjet)
 
== Butikker og fabrikker ==
FDB begyndte i 1897 at fremstille egne varer med et kafferisteri i [[Kolding]]. Kafferisteriet blev i 1900 suppleret med en chokolade- og bolsjefabrik og i 1902 med produktion af konfekt<ref name=":0" />. I 1901 købte fællesforeningen en allerede etableret tobaksfabrik i [[Esbjerg]], og successen fra egne fabrikker førte i 1904 til købet af et stort areal i [[Viby Jylland]]<ref name=":0" />. Her stod en sæbefabrik, en teknisk-kemisk fabrik og en tovværksfabrik færdige i 1906, og i 1912 blev også opført en margarinefabrik. Fra midten af 1970'erne og frem til 1990'erne blev fabrikkerne gradvis nedlagt, og fra år 2000 blev hele fabriksarealet på 55.000 m<sup>2</sup> gradvist omdannet til et erhvervscenter, idet de gamle fabriksbygninger blev ombygget og forsynet med nye tilbygninger, hvorpå FDB udlejede dem til andre erhvervsdrivende.<ref>AarhusWiki - [http://aarhuswiki.dk/wiki/FDB_fabrikkerne FDB fabrikkerne]</ref> I dag (2014) kaldes arealet for Sønderhøj og indeholder udover erhverv også uddannelsesinstitutioner.
 
FDB har lanceret en lang række egne varemærker, som i dag stadig er i handelen, herunder ''[[Cirkel Kaffe]], [[Davregryn]], [[Pokal Øl]],'' og ''Mustang'' samt den bæredygtige ''[[Änglamark]]''-serie.
 
I 1928 udkom det første 'Brugsforenings-Bladet', som i 1945 skiftede navn til ''[[Samvirke]]''. Bladet handler om forbrug, mad og sundhed og er i dag et af Danmarks mest læste og troværdige magasiner{{kilde mangler|dato=januar 2017}}.
Arkitekt [[Børge Mogensen]] blev ansat som leder af FDB's møbeltegnestue 1942-50, hvor en række klassiske danske møbler er blevet tegnet og derefter fremstillet af [[FDB-møbler]]. Møbeltegnestuen har siden været ledet af Poul Volther, Eyvind A. Johansson og Jørgen Bækmark. Da sidstnævnte gik af som leder af møbeltegnestuen i 1968, blev den nedlagt, men FDB fortsatte med at fremstille de klassiske møbler frem til 1980, hvor FDB's møbelfabrik på solgt.<ref name=":0" /> I 2013 relancerede Coop en række af de gamle møbelklassikere og har siden taget en række nye møbler i sortiment, tegnet af nye møbeldesignere.
 
I [[1986]] gik FDB ind i byggemarkedsbranchen, da man via datterselskabet [[Fakta (supermarkedskæde)|Fakta]] etablerede [[jem & fix]]. Det skete i samarbejde med [[Harald Nyborg]]-koncernen, der overtog hele kæden i [[1997]].
 
FDB overtog i [[1990]] aktiemajoriteten i radio/tv-kæden [[Merlin A/S|Merlin]]. Kæden blev solgt til [[Elgiganten]] i efteråret [[2005]] sammen med elektronikvarehuset [[Electronic World]]. I 1991 blev selskabet [[Big Store]], der ejes 49% af FDB og 51% af købmand John Hanssen, etableret. Det nye selskab overtog fem tidligere [[Schou-Epa]]-varehuse, der blev genåbnet som [[Big Store]]. FDB overtog alle aktier i Big Store i [[1994]] og omdannede butikkerne til [[Kvickly]]-varehuse.
 
I [[1991]] blev FDB medejer af dametøjskæden [[MacCoy]], der i [[1997]] blev solgt videre til KappAhl AB, der ejes af den svenske pendent til FDB, KF.
 
== Forening og medlemmer ==
Coop ambas øverste myndighed er ''Landsrådet''.<ref>[http://coopforum.dk/landsraad Coopforum.dk Landsråd]</ref> Det består af 124 valgte medlemmer - og alle medlemmer af Coop amba kan gennem bestyrelsen for sin lokale Kvickly, [[SuperBrugsen]], [[Dagli'Brugsen]] eller [[LokalBrugsen]] lade sig opstille som kandidat. Halvdelen af landsrådets medlemmer er på valg hvert år. Landsrådet vedtager foreningens strategiske udvikling, godkender regnskabet og vælger Coop ambas formand og bestyrelse.<ref>[http://coopforum.dk/foreningen/coops-foreningsbestyrelse Coopforum.dk foreningsbestyrelse]</ref>
 
Coop ambas formand har siden 2008 været [[Lasse Bolander]]. Alle Coops medlemmer kan gennem landsrådet lade sig opstille som kandidat til formandsposten og den øvrige bestyrelse. Bestyrelsen har ansvaret for foreningens drift og udpeger bestyrelsesmedlemmerne i Coop ambas datterselskaber.
 
Coop amba afholder gennem de lokale bestyrelser for alle Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen en række involverende medlemsaktiviteter i eller uden for butikkerne. Også [[Irma (supermarkedskæde)|Irma]] har en tilsvarende medlemsbestyrelse, men denne fungerer dog som bestyrelse for alle ca. 80 Irmabutikker. Coop amba har ud over de ca. 3.300 lokale bestyrelsesmedlemmer også et stigende antal andre frivillige, som hjælper med aktiviteter som popup-restauranter ved større madfestivaler landet rundt og ved aktiviteter, hvor børn og unge bliver hjulet til bedre madvaner.
 
De valgte medlemmer i Coop amba har gennem årene været med til at søsætte en række af de tiltag, som mange forbinder Coop med, her i blandt:
* Allerede ved stiftelsen af den første brugs i [[Thisted]] i 1866 blev folkeoplysning og dannelse en aktiv del af brugsernes virke, og dette blev yderligere udbygget i 1950 ved indmeldelsen i [[Dansk Folkeoplysnings Samråd]].
* I dag har Coop den absolut største skolekontakt i Danmark og over 190.000 skoleelever er hvert år i kontakt med skolematerialer, som Coop har udviklet. Mest kendt blandt skolematerialerne er [[Madpyramiden]] fra 1976.
* Brugserne fik i november 1981 som den første detailhandelskæde i verden økologiske varer på hylderne.<ref>[http://classic.samvirke.dk/magasin-artikel/fx-okologiske-grontsager Samvirke.dk]</ref> I de seneste år har Coop ambas valgte medlemmer været med til at definere Coops vision 'Sammen om bedre mad' og vedtagelse af stiftelsen af [[Coop Bank]].
 
==Erhvervsaktiviteter==

Navigationsmenu