Forskel mellem versioner af "Død"

Spring til navigation Spring til søgning
8 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
→‎Dødsprocessen: Fjerner flertydige links
m (Flertydige WL: smagsmag (fysiologisk), synSynssans)
(→‎Dødsprocessen: Fjerner flertydige links)
# Huden bliver kølig og dækkes ofte af [[sved]].
# [[Åndedræt]]sbevægelserne bliver svagere, først hyppigere og overfladiske, senere sjældnere, indtrædende med lange mellemrum, så at de synes ligesom helt ophørte og får til sidst karakteren af dybe suk eller gisp.
# [[Puls]]en bliver mindre og mindre, kan til sidst slet ikke føles, kun [[hjerteslag]]ethjerteslaget kan endnu ofte opfattes ved [[stetoskop]]isk undersøgelse eller lignende.
# [[Bevidsthed]]en omtåges lidt efter lidt, men vender ofte for nogle øjeblikke tilbage kort før dødens indtrædelse. Af [[sans]]erne svinder som regel først [[smag (fysiologisk)|smag]]en og [[lugt]]en, der efter [[Synssans|synet]] og til sidst [[følelseFølesans|følesansen]]n og [[hørelse]]n. På grund af den tiltagende almindelige [[lammelse]] afgår ofte [[urin]] og [[ekskrement]]er uvilkårlig, og den døende formår ikke at bringe den i [[luftrør]]et ansamlede [[slim]] op, hvorved opstår den såkaldte "dødsrallen", lige så lidt som at synke selv flydende ting.
# Hyppig finder en dødskamp ([[agoni]]) sted, idet den døende lige som kæmper for livet, gør anstrengelser for at få luft, kaster sig urolig, fægter med [[arm]]e og [[ben]], klager højt. Desuagtet er døden kun sjældent ledsaget af egentlig [[smerte]], idet enten er bevidstheden så tilsløret, at den syge intet sanser, eller dødens nærhed mærkes ikke. Og selv, hvor den døende erkender dette, er dog sædvanlig i dødsøjeblikket ingen dødsangst.
# Er døden indtrådt, forøges den allerede tilstedeværende bleghed og kulde af huden, og legemets temperatur synker. Dog iagttages, især når døden indtræder under en stærk [[feber]], ofte en yderligere stigning af temperaturen i legemets indre endnu en kort tid efter døden. Snart indfinder sig imidlertid som tegn på, at døden virkelig er indtrådt, den såkaldte "dødsstivhed", og blodets sænkning til de lavest liggende dele af legemet viser sig som de såkaldte ligpletter. Først når dødsstivheden er forsvundet, begynder [[forrådnelse]]n.
4.334

redigeringer

Navigationsmenu