Kunst: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
stadig uencyklopædisk!
sprogret
Linje 3: Linje 3:




'''Kunst''' er bevidst brug af den menneskelige skaberevne og [[fantasi]] til at fremstille [[Kunstværk|værk]]er som kan påvirke eller udfordre [[æstetik|æstetisk]], følelsesmæssigt eller intellektuelt.
'''Kunst''' er bevidst brug af [[fantasi]] til at fremstille [[Kunstværk|værk]]er, som påvirker [[æstetik|æstetisk]], følelsesmæssigt eller intellektuelt.


[[File:Crooked Beak of Heaven Mask.jpg|thumb| ]]
[[File:Crooked Beak of Heaven Mask.jpg|thumb| ]]
== Begrebsafklaring ==
== Begrebsafklaring ==
=== Historisk, etymologisk, 'håndværksmæssig kunnen' ===
=== Historisk, etymologisk, 'håndværksmæssig kunnen' ===
Den [[etymologi]]ske oprindelse af begrebet kunst er kunnen, kundskab, viden og indsigt: Det [[håndværk]]smæssige er i fokus. Tanken om de [[skønne kunster]] udviklede sig med den historiske [[avantgarde]] for at forvandle håndværk og [[skønhed]] til en diskussion: Er avantgardebevægelsernes værker kunst? ikke længere ”Hvad er kønt?”, men ”Hvad er kunst?”
Den [[etymologi]]ske oprindelse af begrebet kunst er kunnen, kundskab, viden og indsigt: Det [[håndværk]]smæssige er i fokus. Tanken om de [[skønne kunster]] udviklede sig fra at forvandle håndværk og [[skønhed]] til en diskussion: Er [[avantgarde]] bevægelsernes værker kunst. Og ikke længere ”Hvad er kønt?”, men ”Hvad er kunst?”


;Målet er at klare begrebet
;Målet er at klare begrebet
Knap hundrede år efter dette spørgsmål blev stillet, er definitionen at indskrænke de kunstneriske muligheder og gøre klart, hvad vi har at gøre med, når vi taler om kunst.

En klar definition er nyttig for alle – [[kunstner]]en, [[publikum]], [[kritik]]eren, [[kunstmuseum|museumsdirektøren]], osv. Definitionen er praktisk og søger hverken at provokere eller forvirre.
En klar definition er nyttig for alle – [[kunstner]]en, [[publikum]], [[kritik]]eren, [[kunstmuseum|museumsdirektøren]], osv. Definitionen er praktisk og søger hverken at provokere eller forvirre.


I ønsket om at klare begrebet ligger der en erkendelse af, at der allerede eksisterer et kunstbegreb: i den historiske avantgarde er der accept af, at alt er kunst. Det er forståeligt, når [[Marcel Duchamp]]s ”Fountain” anerkendes som et af de største kunstværker nogensinde; det er svært at bebrejde nogen at tænke, at hvis en [[Marcel Duchamp|urinal]] er stor kunst, så kan alt andet også. Men ikke alt er kunst.
Der ligger allerede en erkendelse af, at der eksisterer et kunstbegreb: den historiske avantgarde ved, at alt er kunst i og med, at [[Marcel Duchamp]]s ”Fountain” anerkendes som et af de største kunstværker; det er svært at bebrejde nogen at tænke, at hvis en [[Marcel Duchamp|urinal]] er stor kunst, så er alt andet også. Men ikke alt er kunst.


=== Upræcist brug af ordet "kunst" ===
=== Upræcist brug af ordet "kunst" ===
”Kunst” bruges i en betydning, som ikke har noget med et [[moderne]] kunstbegreb at gøre, men som rent sprogligt bidrager til opfattelsen, at alt er kunst, eller i hvert fald at grænserne er ganske udflydende: "Blikkenslageri er min kunst", ”shopping er min kunst", "reklamefilm er min kunst" osv.
”Kunst” bruges om noget, som ikke har noget med det [[moderne]] kunstbegreb at gøre: "[[Bogbinder]]i er min kunst", ”shopping er min kunst", "reklamefilm er min kunst" osv.


Hvis man besidder færdigheder, er man "kunstner". ”Kunst” der henviser til ordets ''etymolog''. På samme måde som "kunsten at holde på en hemmelighed" eller "kunsten at begå sig”. Brugen af begrebet har utvivlsomt sin etymologiske berettigelse, og der er ikke tale om en forkert brug.
Hvis man kan noget, er man "kunstner". ”Kunst” henviser til ordets ''[[etymologi]]''. Brugen af begrebet har utvivlsomt sin etymologiske berettigelse, og der er ikke tale om en forkert brug.


At det samme ord kan have flere betydninger gælder, når man taler om kunst: ordet ”[[film]]” fremgår af sammenhængen, om der menes en rulle film, en [[spillefilm]] eller [[husholdningsfilm]]. privilegeret er ordet ”kunst” desværre ikke, og derfor bliver en definition af begrebet så meget mere nødvendig.
At et ord kan have flere betydninger gælder også, når der er tale om kunst: ordet ”[[film]]” fremgår af sammenhængen, om der menes en rulle film, en [[spillefilm]] eller [[husholdningsfilm]]. Mht. kunst er en definition så meget mere nødvendig.


=== Kunstværker ===
=== Kunstværker ===
Den kunst, som her skal defineres, er den, som viser sig som ''[[Artefakt (arkæologi)|artefakt]]er''. En klassisk definition af ordet ”artefakt” er ''et menneskeskabt objekt'', et værk. Denne definition skal ikke bestrides, når ”menneskeskabt” ikke er i den håndværksmæssige forstand, men i en mere ''abstrakt intentionalitetsmæssig forstand''. Det afgørende er, at alt der rummer en grad af ''[[intention]]alitet'', omfattes af denne definition. Intentionaliteten er en af nøglerne til forståelsen af, hvad kunst er.
Kunsten her er ''[[Artefakt (arkæologi)|artefakt]]er''. En klassisk definition af ordet ”artefakt” er ''et menneskeskabt objekt'', et værk. Denne definition gælder, når ”menneskeskabt” er ''abstrakt intentionalitetsmæssig''. Det rummer en grad af ''[[intention]]alitet''. Intentionaliteten er en af nøglerne til forståelsen af, hvad kunst er.


=== Intentionalitet ===
=== Intentionalitet ===
En klassisk måde at arbejde med intentionalitet inden for kunst er at se på den [[æstetik|æstetiske]] [[reception]]. Nu kan vi diskutere ''afsenderens'' hensigt med sit værk ''hvad'' der ønskes [[kommunikation|kommunikeret]]; ''hvordan'' det kommunikeres; hvilken modtager og afsender, han arbejder med osv. En sådan intentionalitet er kompliceret.
En klassisk måde at arbejde med intentionalitet inden for kunst er at se på den [[æstetik|æstetiske]] [[reception]]. Nu kan vi diskutere ''afsenderens'' hensigt med sit værk: ''hvad'' der ønskes [[kommunikation|kommunikeret]]; ''hvordan'' det kommunikeres; hvilken modtager og afsender, han arbejder med osv.


'''Simpel intentionalitet: ''hensigten'' må være til stede'''
'''Simpel intentionalitet: ''hensigten'' må være til stede'''

Versionen fra 19. nov. 2018, 09:18


Kunst er bevidst brug af fantasi til at fremstille værker, som påvirker æstetisk, følelsesmæssigt eller intellektuelt.

Begrebsafklaring

Historisk, etymologisk, 'håndværksmæssig kunnen'

Den etymologiske oprindelse af begrebet kunst er kunnen, kundskab, viden og indsigt: Det håndværksmæssige er i fokus. Tanken om de skønne kunster udviklede sig fra at forvandle håndværk og skønhed til en diskussion: Er avantgarde bevægelsernes værker kunst. Og ikke længere ”Hvad er kønt?”, men ”Hvad er kunst?”

Målet er at klare begrebet

En klar definition er nyttig for alle – kunstneren, publikum, kritikeren, museumsdirektøren, osv. Definitionen er praktisk og søger hverken at provokere eller forvirre.

Der ligger allerede en erkendelse af, at der eksisterer et kunstbegreb: den historiske avantgarde ved, at alt er kunst i og med, at Marcel Duchamps ”Fountain” anerkendes som et af de største kunstværker; det er svært at bebrejde nogen at tænke, at hvis en urinal er stor kunst, så er alt andet også. Men ikke alt er kunst.

Upræcist brug af ordet "kunst"

”Kunst” bruges om noget, som ikke har noget med det moderne kunstbegreb at gøre: "Bogbinderi er min kunst", ”shopping er min kunst", "reklamefilm er min kunst" osv.

Hvis man kan noget, er man "kunstner". ”Kunst” henviser til ordets etymologi. Brugen af begrebet har utvivlsomt sin etymologiske berettigelse, og der er ikke tale om en forkert brug.

At et ord kan have flere betydninger gælder også, når der er tale om kunst: ordet ”film” fremgår af sammenhængen, om der menes en rulle film, en spillefilm eller husholdningsfilm. Mht. kunst er en definition så meget mere nødvendig.

Kunstværker

Kunsten her er artefakter. En klassisk definition af ordet ”artefakt” er et menneskeskabt objekt, et værk. Denne definition gælder, når ”menneskeskabt” er abstrakt intentionalitetsmæssig. Det rummer en grad af intentionalitet. Intentionaliteten er en af nøglerne til forståelsen af, hvad kunst er.

Intentionalitet

En klassisk måde at arbejde med intentionalitet inden for kunst er at se på den æstetiske reception. Nu kan vi diskutere afsenderens hensigt med sit værk: hvad der ønskes kommunikeret; hvordan det kommunikeres; hvilken modtager og afsender, han arbejder med osv.

Simpel intentionalitet: hensigten må være til stede Vores intentionalitet er langt mere simpel: Den skal blot bruges til at besvare spørgsmålet, om det pågældende værk blev skabt, tilvejebragt og/eller fremstillet som kunst, eller om det ikke gjorde. Har der været ønske om at skabe kunst, så er der tale om kunst. Der er altså tale om kunst, hvad enten vi har at gøre med P.S. Krøyer, Marcel Duchamp eller Lars von Trier; tolvtonemusik, gadeteater eller hest i syltetøjsglas.

Primære egenskaber

Kunst er så reduceret til blot ét!

Den mest umiddelbare indvending mod denne definition af kunst er naturligvis, at intentionaliteten ofte vil rumme mange aspekter, og at de kunstneriske intentioner kun udgør en del af dem. Det kunstneriske – eller rettere, det æstetiske – er en afgørende faktor i så godt som alle værker.

Der ligger naturligvis æstetiske overvejelser bag udformningen af køkkentøj, cowboybukser, flygler, chipsposer, biler, computerkabinetter, supertankere osv.

Kunst er dét, vi kalder kunst. Det er de værker, hvis primære egenskab er, at de er kunst. Filosofien bag er også ganske simpel: Det er både mest naturligt og mest praktisk at kalde et kunstværk ved dets primære egenskab.

Eksempler
  • En mobiltelefon er ikke blot en telefon. Den er ofte også både en kalender, et ur, en regnemaskine, en SMS-klient, og sågar ofte også en radio og en MP3-afspiller. Det er ikke kotyme at kalde sin telefon for sin ”digitale kalender” eller ”SMS-maskine” eller andet i den stil – vi kalder den blot en telefon.
  • Vi kalder heller ikke et forstørrelsesglas noget, der kunne vise, at det også kan bruges til at skabe ild med. Og denne naturlighed, der ligger i at kalde ting det, de er, er ikke forbeholdt artefakter, men går igen i vores omgang med andre mennesker; vi ved de rummer flere facetter.

Afgrænsningen af "værk" og "primær egenskab"

Denne tilgang til levende væsner og de værker, der omgiver os, går i stor udstrækning igen i forhold til kunsten. Det er let at skelne kunst fra ikke-kunst; og definitionen om den primære egenskab behøver heller ikke at være det. Reklamebranchen har altid koncentreret sig om, hvilket æstetisk udtryk der kan få et produkt til at sælges mere – eller en idé til at gøre det mere tiltalende. Om det er cigaretter, hudplejeprodukter eller integrationspolitik er helt underordnet. Hovedsagen er, at der er et udgangspunkt som grundlæggende er helt væsensforskelligt fra kunstens udgangspunkt – også selvom kunstværket og reklamen fra tid til anden kan minde om hinanden. Den udslagsgivende forskel ligger naturligvis i de to typers helt forskellige intentionalitet, som fører til, at man ikke kan betragte de to typer på samme måde.

Væsensforskelligheden mellem reklame og kunst

Der er forskel på reklamen og kunsten, men kunst minder umiddelbart om reklamen. Begge er baseret på afsender/modtager-forholdet, begge søger de at kommunikere et budskab – en tanke, en idé – og de bruger begge æstetiske virkemidler af forskellig art.

At reklamen nok ikke er kunst bunder i dens intentionalitet, og at dens formål er et ganske andet end kunstens. Hvis reklamen indeholder kunstneriske og æstetiske træk og fortsat ikke er kunst, skyldes det dens primære egenskab; reklamen er først og fremmest en reklame og må derfor behandles som sådan.

Tre betingelser

For at være kunst er der tre ting, der skal være sande:

  1. Artefakt: Der skal være tale om et værk
  2. Intentionalitet: Værkets hensigt er at være kunst
  3. Primær egenskab: Dets primære egenskab skal være kunstnerisk

Kunst eller kunsthåndværk?

Kunst er enhver frembringelse, hvor hensigten er at være kunst. Ved kunsthåndværk fremstilles genstanden uden at ville skabe kunst, og den kan ofte anvendes praktisk.

Kategorier

Kategorierne er listet alfabetisk

Se også

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: