Ifriqiya: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
69 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
billede
m (komma)
(billede)
 
[[File:Roman Empire Africa.svg|thumb|Ifriqiya i det romerske imperium.]]
'''Ifriqiya''' ([[arabisk (sprog)|arabisk]]: إفريقية) er det [[middelalder]]lige arabiske navn for den del af [[Nordafrika]], der omfatter kystegnene af det der i dag er [[Tunesien]], det østlige [[Algeriet]] og den vestlige del af [[Libyen]]. Området indbefatter hele den tidligere [[Romerske provinser|romerske provins]] [[Africa (romersk provins)|Africa]], og det arabiske navn er da også en afledning af det ældre [[latinsk]]e. I moderne tid er ''Ifriqiya'' blevet den arabiske betegnelse for hele det [[afrika]]nske kontinent.
 
Mellem [[663]] og [[703]] blev ''Ifriqiya'' gennem langvarige kampe underlagt de muslimske araberes herredømme; de lokale [[berber]]stammer forende sig til modstand og først mod slutningen af 8. århundrede blev den sidste modstand nedkæmpet. De nyligt erobrede provinser i ''Ifriqiya'', [[Maghreb]] og [[al-Andalus]] blev i de første år regeret af statholderen i [[Egypten]]. En række forskellige muslimske dynastier med hovedstad i [[Kairouan]] i det nuværende Tunesien kontrollerede herefter området, til tider dog afbrudt af berber oprør. Blandt de mest fremgangsrige var Aglabiderne og Ziriderne, der dog blev fordrevet af de invaderende [[Banu Hilal]]. Denne invasion medførte en øget arabisering af området og en omlægning af landbruget fra den traditionelle fastboende form til nomadedrift. I [[12. århundrede]] blev kystområdet kortvarigt kontrolleret af de kristne normannere, men [[Almoheder|Almohade]] [[kalif]]ferne erobrede i 1159 hele den nordafrikanske kyst indtil Egypten. Kort efter mistede de dog magten i ''Ifriqiya'' til det berberiske [[Hafsider|hafsidedynasti]], det blev indledningen til en blomstringstid for regionen.
 
Det næste dynasti blev det [[osmannisk]]e, men i slutningen af [[16. århundrede]] opnåede de store kystbyer et højt niveau af selvstyre og understøttede længe en stor piratflåde, og regionen blev i Europa kendt som [[Barbarkysten]]. Den osmanniske guvernør i [[Tunis]] blev kaldt [[Bey]]en, som dog regerede som en de facto uafhængig fyrste. Hussein dynastiet opstod i [[1705]] og beholdt titlen af Bey helt frem til [[1957]]. I [[19. århundrede]] blev landene i ''Ifriqiya'' underlagt europæiske kolonimagter, og regionen blev delt mellem tre forskellige stater.
134.709

redigeringer

Navigationsmenu