Forskel mellem versioner af "Fjernsyn"

Spring til navigation Spring til søgning
2.329 bytes tilføjet ,  for 2 år siden
m
Gendannelse til seneste version ved Christian Giersing, fjerner ændringer fra 94.145.238.150 (diskussion | bidrag)
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
m (Gendannelse til seneste version ved Christian Giersing, fjerner ændringer fra 94.145.238.150 (diskussion | bidrag))
Tag: Tilbagerulning
{{redirflertydig3|Television|bandet|Television (band)}}
:{{Redirflertydig|TV}}
[[Fil:1950's television.jpg|thumb|Fjernsyn i halvtredserne]]
 
'''Fjernsyn''' (eller '''tv''' (også stavet '''TV'''), der står for ''television'') er et apparat til brug for modtagelse og fremvisning af bevægelige billeder. Det er et ord, der er sammensat af det græske ord ''tele'' (der betyder ''fjern'') og det latinske ord ''vision'' (der betyder ''syn'').
 
Fjernsynet er et kasseformet apparat, der kan modtage tv-signaler og lave dem om til bevægelige billeder på en skærm med tilhørende lyd til dets højtalere. Egentlig så svarer lyddelen i et fjernsyn til en [[radio]], men det der adskiller de to ting, er kamera – og billedrøret. Når kamerarøret optager billedet, bliver det opbygget på en gennemsigtig og lysfølsom katode.<ref>[http://inventors.about.com/od/cstartinventions/a/CathodeRayTube.htm Television History – Cathode Ray Tube ]</ref> Her bliver det aflæst af [[elektroner]], der bliver skudt ud fra en elektronkanon. Resultatet overføres til senderen, hvorfra det sendes af sted til modtagerne. Signalerne kan blandt andet opfanges ved hjælp af en antenne, en [[parabolantenne]] hvis der er tale om [[satellit]] tv, og sidst men ikke mindst kan de, der bor i husstande i byområderne få tv-signalerne fra kabler. Når billedrøret endelig modtager billederne, bliver der skudt elektroner ind på indersiden af billedrørets gennemsigtige front. Billederne opbygges som prikker på vandrette streger, men det sker så hurtigt – 50 gange i sekundet og for de nyere fjernsyn 100 gange i sekundet – at vi mennesker slet ikke kan opfatte det. Det eneste vi ser, er billeder der bevæger sig.
 
Ud over at der er forskelle ved en sort-hvid udsendelser, så er der også forskelle ved
farve-TV landene imellem.
 
== Television ==
Television (tv); fjernsyn – er et system til overførsel af billedsekvenser ([[video]]) samt [[lyd]] trådløst (via [[tv-mast|tv-sendemaster]]), via [[kabel-tv]], [[satellit-tv]] (via [[satellit tv|satellit]]/[[parabol]]) og [[IPTV]] (via [[internettet]]). Rent teknisk er der talrige måder man kan "arrangere" billed- og lydinformation i det signal der transmitteres, blot skal sender og modtager være indrettet efter samme [[tv-system]].
Allerede siden slutning af 60’erne har det været hvermandseje<ref>[http://www.radiohistoriskforeningvest.dk/se%20fjernsyn.htm Godda´- må vi godt komme ind og se fjernsyn!]</ref>, og den har været meget til betydelig i flere samfundsaspekter. Fjernsynet ændrede den måde krig blev opfattet på hos nogle mennesker, i den forstand at den vidste de mere grusomme billeder af krigen som nogle parter helst ville have holdt hemmelige<ref>[http://www.museum.tv/eotvsection.php?entrycode=vietnamonte Vietnam on TV ]</ref>. [[Michael J. Arlen]], forfatter til Living Room War, betegnede [[Vietnam krigen]] som den første ”familiestue krig”, da fjernsynet gjorde Vietnam krigen tilgængeligt for den menige borger .
 
 
== Tv-apparat ==
Et tv-apparat (engelsk ''television set'') kaldes også for en fjernsynsmodtager eller kort blot et fjernsyn.
 
Et tv-apparat er en [[video]]-[[Skærm (monitor)|monitor]] bygget sammen med en [[tv-tuner]]. Hertil kommer lyddelen som i en almindelig [[radioforsats]], [[forforstærker]](e) og [[effektforstærker]](e).
 
Formentlig fra 2013 bliver kanal 61-69 anvendt til [[800MHz-bredbånd]], hvilket kan give tv-forstyrrelser på udstyr, som ikke er robust overfor 800MHz-bredbånd.
 
== Se også ==
13.546

redigeringer

Navigationsmenu