Tine (roman): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m fix
No edit summary
Linje 30: Linje 30:
Den blev [[Tine (film)|filmatiseret]] i [[1964]].
Den blev [[Tine (film)|filmatiseret]] i [[1964]].


Romanens realistiske og nøgterne beskrivelse af krigens gru og lidelser var et brud med traditionen, som hidtil havde været mere præget af heltedyrkelsen og heroismen i den danske krigsførelse og nationale forherligelse, og romanen kan betragtes som litteraturens store ungdomsoprør mod den ældre generations romantiske sværmeri, sat i scene omkring det nationale sammenbrud - slaget på [[Kampene ved Dybbøl|Dybbøl]] Banke i [[1864]]. Romanen var et frontalangreb på [[N.F.S. Grundtvig|N.F. S. Grundvigs]], [[Christian Richardt|Christian Rickhardt]] og andre romantikeres forsøg på at bruge nederlaget til genrejsning af den nationale bevidsthed, som man havde haft held med efter [[Treårskrigen|Den første slesvigske krig]]. Denne tolkning af romanens betydning for [[Det Moderne Gennembrud]] gennemgås blandt andet i bogen [[1864, Sønner Af De Slagne]] af [[Rasmus Glenthøj]].
Romanens realistiske og nøgterne beskrivelse af krigens gru og lidelser var et brud med traditionen, som hidtil havde været mere præget af heltedyrkelsen og heroismen i den danske krigsførelse og nationale forherligelse, og romanen kan betragtes som litteraturens store ungdomsoprør mod den ældre generations romantiske sværmeri, sat i scene omkring det nationale sammenbrud - slaget på [[Kampene ved Dybbøl|Dybbøl]] Banke i [[1864]]. Romanen var et frontalangreb på [[N.F.S. Grundtvig|N.F. S. Grundvigs]], [[Christian Richardt|Christian Rickhardt]] og andre romantikeres forsøg på at bruge nederlaget til genrejsning af den nationale bevidsthed, som man havde haft held med efter den [[Treårskrigen|1. Slesvigske Krig]]. Denne tolkning af romanens betydning for Det Moderne Gennembrud gennemgås blandt andet i bogen [[1864, Sønner Af De Slagne]] af [[Rasmus Glenthøj]].


Handlingen foregår på [[Als]] under [[2. Slesvigske Krig|krigen mod Preussen og Østrig]] fra [[december]] [[1863]] til katastrofen under og efter [[Kampene ved Dybbøl|stormen på Dybbøl]] [[18. april]] [[1864]].
Handlingen foregår på [[Als]] under [[2. Slesvigske Krig|krigen mod Preussen og Østrig]] fra [[december]] [[1863]] til katastrofen under og efter [[Kampene ved Dybbøl|stormen på Dybbøl]] [[18. april]] [[1864]].
Linje 37: Linje 37:
Bogen foregår på [[Als]] efter [[stormen på Dybbøl]] i 1864. Det danske samfund ændrer sig drastisk fra et idyllisk lokalsamfund, hvor der er sammenhold, og alle kender hinanden. Det ændrer sig til socialt og moralsk forfald. Romanen er Tines erindringer.
Bogen foregår på [[Als]] efter [[stormen på Dybbøl]] i 1864. Det danske samfund ændrer sig drastisk fra et idyllisk lokalsamfund, hvor der er sammenhold, og alle kender hinanden. Det ændrer sig til socialt og moralsk forfald. Romanen er Tines erindringer.


[[Titelpersonen]], den unge ''Tine Bølling'', er ulykkeligt forelsket i [[skovrider]]en ''Henrik Berg'', som hun er ansat hos. Skovriderens kone Marie og lille søn, Herluf, evakueres fra Als pga. krigen. Parallelt med krigen udvikler den forbudte kærlighed sig mellem skovrideren og Tine. Som krigen ender deres forhold katastrofalt. Berg taber hurtigt interessen for Tine, og han såres dødeligt ved fronten. Tine erkender, at Berg kun har været sammen med hende i nuets begær og [[skam]]mer sig, så hun ikke kan leve videre og drukner sig i dammen.
[[Titelperson]]en, den unge ''Tine Bølling'', er ulykkeligt forelsket i [[skovrider]]en ''Henrik Berg'', som hun er ansat hos. Skovriderens kone Marie og lille søn, Herluf, evakueres fra Als pga. krigen. Parallelt med krigen udvikler den forbudte kærlighed sig mellem skovrideren og Tine. Som krigen ender deres forhold katastrofalt. Berg taber hurtigt interessen for Tine, og han såres dødeligt ved fronten. Tine erkender, at Berg kun har været sammen med hende i nuets begær og [[skam]]mer sig, så hun ikke kan leve videre og drukner sig i dammen.


== Vigtigste personer ==
== Vigtigste personer ==

Versionen fra 18. jun. 2019, 16:37

Tine
Forfatter Herman Bang
Land Danmark
Sprog dansk
Udgivelsesdato 1889
OCLC 669321325
For alternative betydninger, se Tine. (Se også artikler, som begynder med Tine)

Tine er en dansk roman fra 1889 af Herman Bang. Den foregår under krigen i 1864, og bogens hovedtemaer er krig, katastrofe, sygdom, seksuelt begær og selvmord. Tine regnes for et af hovedværkerne i Det Moderne Gennembrud og fik stor betydning for samtidens tolkning af slaget ved Dybbøl og forståelsen af Danmark som nation.

Den blev filmatiseret i 1964.

Romanens realistiske og nøgterne beskrivelse af krigens gru og lidelser var et brud med traditionen, som hidtil havde været mere præget af heltedyrkelsen og heroismen i den danske krigsførelse og nationale forherligelse, og romanen kan betragtes som litteraturens store ungdomsoprør mod den ældre generations romantiske sværmeri, sat i scene omkring det nationale sammenbrud - slaget på Dybbøl Banke i 1864. Romanen var et frontalangreb på N.F. S. Grundvigs, Christian Rickhardt og andre romantikeres forsøg på at bruge nederlaget til genrejsning af den nationale bevidsthed, som man havde haft held med efter den 1. Slesvigske Krig. Denne tolkning af romanens betydning for Det Moderne Gennembrud gennemgås blandt andet i bogen 1864, Sønner Af De Slagne af Rasmus Glenthøj.

Handlingen foregår på Als under krigen mod Preussen og Østrig fra december 1863 til katastrofen under og efter stormen på Dybbøl 18. april 1864.

Handling

Bogen foregår på Als efter stormen på Dybbøl i 1864. Det danske samfund ændrer sig drastisk fra et idyllisk lokalsamfund, hvor der er sammenhold, og alle kender hinanden. Det ændrer sig til socialt og moralsk forfald. Romanen er Tines erindringer.

Titelpersonen, den unge Tine Bølling, er ulykkeligt forelsket i skovrideren Henrik Berg, som hun er ansat hos. Skovriderens kone Marie og lille søn, Herluf, evakueres fra Als pga. krigen. Parallelt med krigen udvikler den forbudte kærlighed sig mellem skovrideren og Tine. Som krigen ender deres forhold katastrofalt. Berg taber hurtigt interessen for Tine, og han såres dødeligt ved fronten. Tine erkender, at Berg kun har været sammen med hende i nuets begær og skammer sig, så hun ikke kan leve videre og drukner sig i dammen.

Vigtigste personer

  • Hr. Bølling – degn, far til Tine
  • Madam Bølling – Tines mor
  • Tine Bølling – datter af degneparret, ansat på skovridergården
  • Henrik Berg – skovrider
  • Marie Berg – gift med skovrideren, har venindeforhold til Tine
  • Herluf Berg – søn af Marie og Henrik Berg
  • Hr. Appel – ung løjtnant fra Viborg, fortrolig med Tine
  • Biskoppen – sørger for, at Tine ikke fordømmes af præsterne pga. selvmordet

Kilder