Laura Dekker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 3. feb. 2017, 02:20 af Rodejong (diskussion | bidrag) Rodejong (diskussion | bidrag) (Skabt ved at oversætte siden "Laura Dekker")
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Laura Dekker
Personlig information
Født 20. september 1995 (28 år) Rediger på Wikidata
Whangarei, New Zealand Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Laura Dekker (Whangarei, New Zealand, 20. september 1995) er en nederlandsk solosejler og den yngste sejler nogensinde, der sejlede solo rundt om verden. I 2009 blev hendes plan annonceret for at, som den yngste nogensinde, at sejler hele verden rundt. Flere nederlandske myndigheder modsatte sig overfor projektet. Der blev igangsat en retssag for at fjerne forældremyndigheden fra forældrene, men i landsretten blev dog fastslået at ansvaret lå hos forældrene. 

Den 21. januar 2012 nåede hun i en alder af 16 år, 4 måneder og 1 dag, efter en tur på cirka 27.000 sømil og over 500 dage, havnen på øen Sint Maarten.

Biografi

En Optimist, for vinden
En Mirror

Laura Dekker var født i Whangarei, New Zealand under en af hendes forældres circumnavigation. Hendes far har nederlandsk statsborgerskab, hendes mor er tysk; Dekker selv har nederlandske, tyske og New Zealandsk nationalitet. Sine første fire år af sit liv, boede hun med sine forældre på et skib på havet. På sit sjette fik Dekker en privat sejlbåd; en Optimist, som to år senere blev erstattet af en Mirror. Hendes far lavede et sværd af stål for hendes Mirror, fordi Laura i en alder af otte år var noget for let for denne type båd, og sejlegenskaber derfor ikke var gode. På hendes tiende hun fik en Hurley 700. I 2006 og 2007 sejlede Dekker i sin skoleferierne for seks uger på egen hånd gennem Nederlandene. I 2008, da hun var 12 år, sejlede hun syv uger på Vadehavet og nordsøen.

I maj 2009 sejlede Dekker på hendes sejlbåd solo fra Maurik til Lowestoft i det Forenede Kongerige. Havnen myndigheder sagde til hendes fader at han skulle ledsage hende på tilbagerejsen, fordi de mente at turen for en 13-årig ville være for farlige. Indtil ankomsten af hendes far forblev Dekker et par timer i en Britisk børnehjem. Da hendes far ankom, tillod han at Laura alligevel kunne sejle tilbage til Nederlandene.

Den 18. december 2009, rapporterede familien til politiet, at Laura var forsvundet. Laura var ikke set efter 17. december og der skulle angiveligt været optaget 3.500 euro. Efter planen, om at sejle rundt om i verden, havde fået så megen negativ opmærksomhed var hun blevet deprimeret, selv om hun havde tilkendegivet at gøre skoleåret færdig. Hendes båd var stadig i havnen i Maurik. Den 20. december 2009 blev Laura fundet på øen Sint Maarten. Den 22. december kom hun igen til Nederlandene, og samme dag blev der hasteindkaldt ved byretten i Utrecht, fremsat af Bureau Jeugdzorg, (et børnebeskyttelses organisation) som ønskede at fjerne forældremyndighed fra Lauras far. Dekker skulle have planlagt at købe en sejlbåd på Sint Maarten for at renovere den og dermed opfylde sin drøm om at sejle rundt om verdenen.

Dekker, der blev fulgt på en Højer Almen Videregående Uddannelse på en skole i Wijk bij Duurstede. Herefter gik Laura et år på Pontes Pieter Zeeman i Zierikzee mens hun boede i Den Osse.

Den 28. marts 2015 giftede Dekker sig i en alder af 19 år med den tyske 31-årige Daniel Thielmann i bjergene i Whangarei i New Zealand.

At sejle rundt om i verden

Planen

Dekker kom i August 2009 efter et interview i den nederlandske avis Algemeen Dagblad i verdens sygelys da hun annoncerede planen for en solosejlads af to år rundt om verden. Hun ønskede at gøre det, som den yngste nogensinde. På det tidspunkt var det Briten Michael Perham, med 17 år, den yngste.

I maj 2010 fuldendte den Australske Jessica Watson lige før hendes syttende fødselsdag sin non-stop solorejse rundt om verden da hun vendte tilbage i Sydney, men hendes rejse opfyldte ikke alle kriterier af World Sailing Speed Record Council (WSSRC). Hun havde passeret alle meridianer og ækvatoren, men havde ikke aflagt nok afstand. En måned senere fik den seksten-årige Abby Sunderlands skib store skader i den sydlige del af det Indiske Ocean, at hun var nødt til at forlade hendes skib. 

Begge tog de risici, som Laura Dekker ikke ønsker at tage. Hun mente at hendes plan skulle sammenlignes med den rejse af Tania Aebi og Robin Lee Graham. Jessica Watson og Abby Sunderland ville non-stop sejle, og blev derfor afhængig af den sydlige rute. Den er kortere, men vejret er meget værre. Non-stop sejlads bringer også med, at de dårlige sæsoner ikke kunne undgås. Abby Sunderland vidste for eksempel at hendes planlægning ville placere hende i overgangen fra efterår til vinter i den del af havet.

Den Amerikanske journalist Pete Thomas sagde: "Til dato har Laura og hendes team gjort alt så godt som man kunne, hvad angår planlægning og udstyr af skibet." I følge af den Australske sømand og eventyrer Don McIntyre "afhænger denne sport komplet af lykken, men hun gør alt hvad der er nødvendigt for at reducere risikoen til et minimum, og tager kloge beslutninger ved at være forsigtig." En anden Amerikansk journalist, Tim Zimmermann, beskrev hvordan skepsis gav plads for beundring, som rejsen skred frem. Efterhånden blev det klart, at Dekker ikke var ud på berømmelse, og næppe en rekord. Dekker viste sig at være en pålidelig sejler, der var særlig interesseret i den unikke oplevelse af en sejltur rundt om verden i vestlig retning.

Ikke desto mindre var der stor tvivl og splittelse inden for og uden for sejladsverden. Sømanden Lucas Schröder ville ikke nomineres for Conny van Rietschoten Trofæ da han erfarede at Laura Dekker også var blandt de nominerede. Han havde den opfattelse, at ved at udpege Dekker, at juryen ville stimulere flere yngre børn til at sejle alene i forsøg at sætte en rekord, med alle mulige konsekvenser. Juryen beklagede Lucas Schröders beslutning. Juryen erklærede udnævnelse af Dekker som følger: "Laura Dekker har, på trods af megen modstand, på den måde vist udholdenhed, og er på vej i sin rejse rundt om verden. Juryen er meget imponeret af hendes ungdommelige vilje for at få en af hendes idealer opnået og af sin enorm udholdenhed."

     Meest gebruikelijke circumnavigatie en globaal de geplande route van Laura Dekker (in westelijke richting).      Antipodes van de rode route.

Laura Dekker ønskede at undgå de dårlige sæsoner når hun skulle krydse havene. Hun planlagde to år til turen. Hendes far støttede Lauras plan. Til turen havde Dekker en sødygtig sejlbåd, en Hurley 800. Selv om de allerede var begyndt at tilpasse sejlbåden til turen, blev denne beslaglagt af myndighederne, herunder børns velfærd.

Et par uger efter at have vundet sin retssag, indgivet af børns velfærd, den 27. juli 2010, købte hun med sin far en større skib, en Gin Fizz ketch af Jeanneau, på 11,4 meter. Denne type har allerede en gang sejlet rundt om verden. Det er sket, at en båd efter en tur rundt om verden blev solgt, og den nye ejer igen sejler rundt om verden.

Ifølge planlægning ville Dekker sejle gennem circumnavigators mest sejlede rute fra Portugal til Indonesien. Der ville blive valgt, enten at sejle tilbage forbi Somalia gennem Adenbugten, eller når der er stadig var en masse af pirati, at sejle omkring Kap Det Gode Håb i Sydafrika. Endeligt blev ruten forbi Kap Det Gode Håb valgt.

Indsigelser myndigheder

Laura Dekkers plan for en solosejlads rundt om verden var ikke forbudt af hendes forældre, men Undervisningsinspektøren af hendes bopæl Wijk bij Duurstede gjord indsigelse og indberettede sagen til "Bureau Jeugdzorg" (Bureau Ungdoms Omsorg). Dernæst begyndte Rådet for Beskyttelse af Børn en undersøgelse. I domstolsafgørelser, den 28. august og 30. oktober 2009, blev Dekker stillet under Rådet for Beskyttelse af Børns tilsyn. hermed blev en afgang i 2009 forhindret.

I oktober 2010 blev der udgivet en bog om Dekker og "haar gevecht met Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming". Bogen Zeilmeisje Laura Dekker - Mijn Verhaal blev skrevet af hendes farmor Riek Dekker. Ifølge udgiver De Alk & Heijnen er Laura Dekker enig med den historie som den er beskrevet i denne bog.

Solosejladsen

Ruten som Laura Dekker fulgte på hendes sejlads rundt om verden.

Båd

Yacht "Guppy" i Den Osse 3. august 2010

Laura 's båd Guppy, en Gin Fizz ketch fra Jeanneau, har en længde af 11,40 meter (37' 6"), og en bredde på 3,76 meter. Længden på vandlinien er 9,15 meter, dybden af 1,90 meter. Det er en tomastet Ketch, der mellem 1978 og 1984 blev produceret af den franske værft Jeanneau.

Efter købet i begyndelsen af 2010 blev den mere end tredive år gamle sejlbåd, næsten helt fornyet. Skroget blev forsynet med ny maling og bundmaling. Der blev installeret en ny hovedmotor, en Volvo Penta af 40 hk, og gearkassen blev revideret. Der blev installeret en anden drivenhed, en 10 hk Yanmar diesel hjælpemotor, som kunne drive både generatoren og en to-bladet foldepropel. Den ekstra foldepropel, og dens drivenhed blev installeret ved en ny lille skeg under skroget på styrbord og placeret cirka en meter foran hovedpropelloren. På agterdækket over spejlet Blev en aluminiumramme monteret for at montere solpaneler på.

Der blev monteret et nyt ror på, med et anderledes design i forhold til den oprindelige for at forbedre balancen. Der var også en autopilot placeret, og blev der installeret en mulighed for, ved problemer at kunne fjerne styre rattet for så at kunne styre båden med en rorpind. Stagen blev fornyet og forbedret, og sejlsettet blev erstattet med et nyt.

Dåben og lanceringen fandt sted på søndag, 2. maj 2010. I en forsøgsperiode på maj 7, viste sig at båden var "meget hurtigt" og det viste sig, at "Grevelingenmeer var lidt for småt".

Der blev installeret moderne sikkerhedsudstyr som radar, EPIRB, SART, AIS transponder, sekstant og to aktive radarreflektorer. Hertil blev to vandtætte og stødsikre bærbare computere med indbygget GPS og navigationssoftware forberedt til turen. Alle søkort som Dekker skulle bruge på hendes rute var installeret. Alle kortene var også på papir. Der var en iridium tracking system ombord, så holdet i Nederlandene 24 timer per døgnet kunne følge med hvor skibet var, og hvilken kurs og fart, det havde.

For kommunikation om bord, havde Dekker har to vhf-radioer med DSC, håndholdt VHF, to satellit-telefoner, og en GSM.

Ifølge politiets reglementet for indre vandveje, artikel 1.09, er det for en kaptajn, der er yngre end seksten år gammel, forbudt at sejle en båd der er længere end syv meter på de nederlandske indre vandveje. Det betød, at Dekker op til 2012 ikke kunne bruge båden til solosejladsen på nederlandsk indre vandveje. Hendes solorejse rundt om verden begyndte derfor ikke i Nederlandene, men fra Portimão. De portugisiske myndigheder advaret af Nederlandene, tillod imidlertid heller ikke at hun sejlede sin båd solo i deres territoriale farvande, så derfor blev Gibraltar valgt. En portugisisk politifartøj sejlede med til tolv sømil fra kysten, da Laura og hendes far sejlede fra Portimão til Gibraltar. Bevidst eller ubevidst, gav Portugal hermed til kende at en passage via Azorerne eller Madeira, heller ikke var muligt.

Trivia

  • Udtrykket "Zeilmeisje" sluttede på en syvende plads i valget af Årets ord 2009.
  • I 2013 deltog Laura i AVRO-spillet Atlas.
  • I maj 2013 blev hendes bog Een meisje, een droom udgivet. Her beskrev hun sin rejse rundt om verden
  • I 2014 hun deltog Laura i RTLprogrammet Ekspedition polarcirklen.

Eksterne links