Årets ord

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Årets ord ifølge sprogtidsskriftet Mål og Mæle og dets læsere og fra og med 2009 også programmet Sproglaboratoriet i DR P1's lyttere i samarbejde med Dansk Sprognævn er et ord, som har præget året. Det er ikke nødvendigvis nyt, oprindeligt dansk eller et positivt ord. Siden 2008 er også årets udtryk blevet kåret.

Andre bemærkelsesværdige ord fra 2006 inkluderer: boligboble, Muhammed-tegning, sammenhængskraft, kulturkamp, fugleinfluenza, behandlingsgaranti, mikrobryggeri, gratisavis, indebrændt, friværdi, podcast, überseksuel, polonium-210.

Inspirationen til kåringen af årets danske ord i Mål og Mæle kommer fra de tysktalende lande, som i mange år har haft kåringer af årets tyske, østrigske og schweiziske ord. I 2005 var ordet i Tyskland Bundeskanzlerin, dvs. en markering af, at ordets hunkønsform nu for første gang var blevet taget i brug i praksis i kraft af Angela Merkels tiltræden.

Traditionen i Tyskland går helt tilbage til 1971. I mellemtiden har ord som Holocaust (1979) − fra tv-serien med samme navn −, Tschernobyl (1986), Aids (1987) og Millennium (1999) været årets tyske ord, altid med en del presseomtale.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]