Tåregas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Eksploderet tåregasbeholder flyver rundt.

Tåregas er et magtmiddel, der bruges overalt i verdenen af myndigheder ved civile uroligheder samt til opløsning af demonstrationer. I Danmark anvender politiet CS-gas. Når mennesker udsættes for gassen skabes der en kraftig irritation i øjne og slimhinder, hvilket har den ønskelige effekt at folk flygter fra stedet. Tåregassen findes i form af spraydåse, patroner eller ampuller.

Tåregassens virkning (CS-gas)[redigér | redigér wikikode]

Tåregassen angriber øjne, næse, mund og svælget, hvor der fremkommer en brændende fornemmelse. Der opleves tåreflåd, øjenlågskrampe, nysen, forøget spytsekretion, kvalme og opkast, sammensnørende fornemmelse i brystkassen, brændende fornemmelse i huden og eventuelt diarré. Når man ikke udsættes for gassen længere forsvinder symptomerne efter et stykke tid.

Selvom tåregas betragtes som relativ harmløs, har studier vist at kraftig påvirkning kan være skadeligt, og i visse tilfælde kan tåregas være dødbringende. Dansk politi anvender ikke tåregas men CS-gas, der er en kvalmegas[1] (Webside ikke længere tilgængelig).

Anvendelse i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Fransk politi benytter tåregas i urobekæmpelse.

I Danmark anvender politiet kun tåregas af typen CS, men der findes også i andre varianter; såsom CN-gas og CR-gas.

Som privatperson er det i Danmark forbudt uden tilladelse at være i besiddelse af nogen form for tåregasanordninger. Den politiske begrundelse for at tåregas ikke må anvendes til selvforsvarsbrug i Danmark er, at den kan anvendes som et angrebsvåben. De samme regler gælder for brugen af peberspray.

Politiet i Danmark anvender ikke tåregas, men kvalmegas af typen CS. Tåregas blev forbudt i slutningen af 1960.

Tåregassens historie[redigér | redigér wikikode]

Tåregas blev første gang anvendt i krig af Tyskland mod RuslandØstfronten d. 2. januar 1915. CS-gassen blev opfundet af amerikanerne Corson og Stoughton i 1928, hvor forbogstaverne "C" og "S" fra hver af forskernes efternavn har givet forkortelsen til gassen.

Der er blandt andet anvendt store mængder af tåregas(både CN og CS) af USA i Vietnamkrigen for at få Viet Cong op af tunnelerne

Første gang politiet i Danmark anvendte tåregas mod demonstranter var i oktober 1981 i forbindelse med rydningen af en besat brødfabrik og gummifabrik i København, der begge var nedlagt.

Der har i Danmarks nabolande været eksperimenteret med brug af tåregas. Herunder har man i Sverige lavet forsøg med at tilbyde peberspray eller tåregas til voldsramte kvinder.

Kemiske egenskaber[redigér | redigér wikikode]

CS-gassen (2-chlorobenzylidene malononitrile) (kemisk formel: C10H5ClN2 ) fremstilles syntetisk. Som det fejlagtigt benævnes, er CS-gas ikke en gas, men en aerosol. Dette betyder at ”gassen” består er meget små partikler, der skal hjælpes i luften af en form for drivmiddel.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

KemiStub
Denne artikel om kemi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
MilitærStub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.