Tefillin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
IDF soldier put on tefillin.jpg

Bederemme, der anvendes til i den jødiske gudstjeneste. Alle jødiske mænd er efter deres bar mitzvah forpligtede til at binde tefillin hver morgen. Et sæt tefillin består af to dele: En rem til armen og en rem til hovedet. På begge disse remme er der forbundet en lille sort kubisk boks, i hvilken der findes håndskrevne pergamentruller med shema-bønnen. Boksene sidder (af symbolske årsager) på arm-tefillin ud for hjertet og på hoved-tefillin ud for hjernen (lige over og mellem øjnene).

Påbuddet om at binde tefillin findes i Torah.

Den knude, hoved-tefillin er bundet med, er så avanceret, at Gud ifølge traditionen lod profeten Moses se Guds egen tefillin. Knuden sidder i nakken, så Moses så Guds ryg. Dermed blev Moses (ifølge den jødiske tro) den eneste profet, der har set Gud.

Thomas Buergenthal fortæller, at han som barn i ghettoen i den polske by Kielce under anden verdenskrig fandt en tefillin-boks. Han og de andre drenge var blevet fortalt, at det var en synd at åbne sådan en boks, og at Gud ville lade sin vrede ramme den, der alligevel gjorde det. Men børnene havde hørt, at hvis man stak sådan en stump pergament ind under armhulen, kunne man flyve. Nok frygtede drengene Guds vrede, men de havde også lyst til at flyve. Med rystende hænder åbnede de så boksen, halvt ventende, at lynet ville slå ned, men det gjorde det ikke. En af de større drenge tog så forsigtigt pergamentstykket op og stak det ind i armhulen, mens han forberedte sig på en flyvetur. Men stadig skete der ikke noget, selv om de andre drenge efter tur også prøvede. Skræmt og skuffet smed de boksen fra sig, og lovede hinanden, ikke at fortælle historien til nogen. [1]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Thomas Buergenthal: Et lykkebarn (s. 49), forlaget Spartacus, Oslo 2008, ISBN 978-82-430-0441-2Religion Stub
Denne religionsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.