Tiniteqilaaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tiniteqilaaq (Grønland)
Blue pog.svg
Tiniteqilaaq
Placering på Grønland.
Huse ved Tiniteqilaaq, aug 2007

Tiniteqilaaq – Tinit i daglig tale – er en lille bygd på ca. 150 indbyggere 40 kilometer nord for Tasiilaq, i Ammassalikdistriktet i Østgrønland. Bygden ligger smukt ved den store Sermilikfjord. Postion: 65°53′20″N 37°46′45″W.

Her er fangererhvervet stadig det eneste erhvervsgrundlag, og hundene dominerer bygdebilledet i næsten endnu højere grad her end andre steder.

En Sundhedsmedhjælper er ansat på sygeplejestationen, som blev færdigbygget i foråret 1998. Butikskæden “Pilersuisoq”s butik tilbyder basale fødevareprodukter, tøj samt jagt og fiskeudstyr.

Skolen har 16 elever fra 1. til 9. klasse og der er undervisning fra kl. 8 til 15. Det er muligt at besøge skolen i frokostpausen, eller ved at kontakte skoleinspektøren på forhånd.

Forsamlingshuset ligger midt i bygden, og bliver på hverdage fra kl. 9 til 14 benyttet som børnehave for 12 børn og fra kl. 15 til 21 til fritidsklub. Om fredagen afholdes den ugentlige dansemik, i forsamlingshuset. I huset findes desuden en lille kiosk.

Turisme[redigér | rediger kildetekst]

I sensommermånederne hvor sortebærrene er modne er fjorden mål for weekends- og fritidssejlere fra hele distriktet på bærtur. Vågehvaler og narhvaler er hyppige gæster i Sermilikfjordfjorden.


Turister kan overnatte i bygdens servicehus for ca. 200 DKK pr døgn.

Air Greenland beflyver Tinit med helikopter fra Tasiilaq heliport hele året. I sommer og efterårsperioden sejler bygdeskibet M/S Johanna Kristina en gang om ugen fra Tasiilaq til bygden. En anden mulighed er at aftale privat afhentning i Kulusuk lufthavn med en af de familier der tilbyder privat indkvartering i Tinit. Endelig er det, om vinteren når fjordene er frosne, mulighed for at køre med hundeslæde eller snescooter til Tinit. En tur på 42 kilometer.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 65°53′20″N 37°46′45″V / 65.8889°N 37.7792°V / 65.8889; -37.7792