Trille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Trille Bodil Nielsen (født 6. marts 1945 i København) er en dansk forfatter og musiker. Hun begyndte i det frugtbare folkemusik-miljø i 1960'erne. Stilistisk lægger Trilles musik sig til stilen hos Joan Baez og Joni Mitchell.

Musikalsk karriere[redigér | redigér wikikode]

Trille begyndte sin musikalske karriere, da hun i begyndelsen af 1960'erne fejrede studenterfest på det københavnske værtshus Kontoret . Under festen greb hun en guitar og underholdt med så stor succes, at værten tilbød hende betaling for at være et fast indslag på Kontoret.

Det blev imidlertid den engelske sanger Cy fra sanggruppen Cy, Maia & Robert, som foranledigede, at Trille fik kontakt til sangskriveren Thøger Olesen. Trille fik adgang til et større publikum, da Thøger Olesen brugte hendes sang som et opfriskende kvindeligt indslag i sine folkecabareter i Vise Vers Huset i Tivoli.

Fra 1966 til 1970 udgav Trille en lang række viser som solist. Sangene var danske folkesange, børnesange og fortællinger, frække viser fra det gamle Frankrig samt plader med sang/tale i projekter, som hun lavede med forskellige teatergrupper.

Trille blev landskendt, da hun 18. september 1970DR fremførte Jesper Jensens sang Øjet, der provokerede det "pæne Danmark"[1]. Fremførelsen endte med at justitsminister Knud Thestrup besluttede at få rejst tiltale efter Straffelovens §140 mod de ansvarlige hos DR. Sagen endte med frifindelse. Sangen har i dag kultstatus og er genudgivet på opsamlingspladen Det bedste af dansk musik, 1969-71 (Egmont Music Club, 1998) og siden på Hippie hits: Du skal ud hvor du ikke kan bunde! (Hippieselskabet, 2011). Den kan også ses og høres på DR's arkivsite Bonanza,

Trille indspillede en lang række plader med stærke budskaber. Med sin egen folk-rock-stil blev hun flittigt benyttet på børneprogrammer i radio og tv med udgangspunkt i mor-barn-forholdet. Hun udgav plader med viser og ballader om kærlighed, om ensomhed, om livet. Men det var nok viserne i den politiske kønsdebat, der gav hende prædikatet rødstrømpe, uden hun selv har bekendt sig til bevægelsen.

Trilles navn var Bodil Gudrun Nielsen til hun i 1980 tog navneforandring til Trille Bodil Nielsen.

I 2008 opførte Odense Teater en Trille-kabaret '"En Lille Bunke Krummer"' iscenesat af skuespilleren Mads Nørby. Den gik for udsolgte huse,

En del af Trilles materiale er genudgivet; hun har ikke udsendt nyt materiale siden 1988. Trille beskæftiger sig nu med foredragsvirksomhed med udgangspunkt i livsfilosofi.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]