Pernille Rosenkrantz-Theil

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pernille Rosenkrantz-Theil
Medlem af Folketinget
valgt i Vordingborgkredsen
Folketingsmedlem 2001-2007, 2011 -
Monark Margrethe 2.
Børne- og undervisningsminister
Nuværende
Overtaget embede
27. juni 2019
Monark Margrethe 2.
Foregående Mai Mercado Børneminister
Merete Riisager Undervisningsminister
Personlige detaljer
Født 17. januar 1977 (45 år)
Skælskør
Politisk parti Socialdemokratiet
Uddannelses­sted Københavns Universitet
Links
Biografi på folketinget.dk Redigér på Wikidata
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Pernille Rosenkrantz-Theil (født 17. januar 1977 i Skælskør) er en dansk politiker, der er landets nuværende børne- og undervisningsminister. Hun er folketingsmedlem for Socialdemokraterne, første gang valgt i 2011, og hun blev minister, da Mette Frederiksen udpegede hende 27. juni 2019.[1]

Hun har tidligere været folketingsmedlem for Enhedslisten i 1999 (midlertidigt) samt fra 2001-2007. Herunder var hun ordfører på områderne finanspolitik, uddannelse, sundhed, ligestilling og kirkepolitik[2].

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Pernille Rosenkrantz-Theil er datter af skoleleder Jørgen Rosenkrantz-Theil og psykoterapeut Linda Rosenkrantz-Theil.

Hun blev student fra Vestre Borgerdyd Gymnasium i 1995. I 1998 påbegyndte hun studier i statskundskab ved Københavns Universitet og studerede ved University of London i 1999. Hun fik sin bachelorgrad i 2004.

Hun har arbejdet som vejleder ved den fri ungdomsuddannelseDet Frie Gymnasium i 199697 samt kampagneleder for Operation Dagsværk i 199899. I 2001 arbejdede hun for Folkekirkens Nødhjælp, og i 2008-2011 var hun kommunikations- og strategikonsulent for Fag og Arbejde.

Politisk karriere[redigér | rediger kildetekst]

Folketinget[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1996 var hun medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og arbejdsudvalg. Hun blev opstillet som folketingskandidat i Østre Storkreds 19962001. Ved valget i 1998 blev hun 1. suppleant, og 20. april31. juli 1999 var hun midlertidigt folketingsmedlem. I 2001 blev hun valgt i Fyns Amtskreds, og hun sad i Folketinget fra 2001 til 13. november 2007. I marts samme år offentliggjorde hun, at hun ikke genopstillede til det følgende valg.

Ved folketingsvalg 2011 var hun opstillet i Fyns Storkreds og blev indvalgt i Folketinget for Socialdemokraterne med et stemmetal på 32.337, heraf 16.919 personlige stemmer.

I 2013 skiftede Pernille Rosenkrantz-Theil valgkreds til Vordingborgkredsen.

DGS og aktionerne[redigér | rediger kildetekst]

Det politiske engagement begyndte allerede i gymnasietiden, hvor hun var bestyrelsesmedlem i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (19921995). I 1994 deltog hun i en protestaktion mod nedskæringer på uddannelsesområdet, hvor hun, sammen med to andre bestyrelsesmedlemmer, kastede levende dværghøns ned i folketingssalen fra tilhørerlogen. Hun blev dømt efter straffelovens paragraf 137 for aktionen [3], men slap for en dom for dyremishandling. Som folketingsmedlem var hun også tilhænger af udenomsparlamentarisk politisk aktivisme.

Efter malingangrebet på Christiansborg i 2003, hvor statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) blev overfaldet og overhældt med rød maling som protest mod regeringens deltagelse i Irakkrigen, sagde hun, at hun lige så godt kunne have udført aktionen[4]. Begge overfaldsmænd fik siden voldsdomme for angrebet.

Fra Enhedslisten til Socialdemokraterne[redigér | rediger kildetekst]

I april 2008 meldte Pernille Rosenkrantz-Theil sig ud af Enhedslisten i protest mod partiets håndtering af opstillingen af den kontroversielle muslimske folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid.[5][6] Hun afviste at være på vej over i et nyt parti, men 3. december samme år kom det frem at hun havde meldt sig ind i Socialdemokraterne – selv om hun efter eget udsagn er uenig med partiet på en række områder.[7][8]

Populærkultur[redigér | rediger kildetekst]

Forfatteren Adam Price brugte Pernille Rosenkrantz-Theil som forlæg for karakteren Anne-Sofie Lindencrone i tv-serien Borgen. Hun er en tidligere autonom med adelig baggrund, der er leder af venstrefløjspartiet Solidarisk Samling.

Pernille Rosenkrantz-Theil er paneldeltager i det populære radioprogram Mads og Monopolet (nu Sarah og Monopolet) på DR's P3, hvor lyttere ringer ind med personlige dilemmaer.

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

 • En dollar om dagen (bidrag, 2001)
 • Fra kamp til kultur (bidrag, 2004)
 • Det betaler sig at investere i mennesker (bidrag, 2018)

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Müller, Thea Deleuran (27. juni 2019), Danmarks nye regering er nu på plads: Se hele Mette Frederiksens ministerhold her, DR, hentet 28. juni 2019
 2. ^ Pernille Rosenkrantz-TheilFolketingets hjemmeside  Rediger på Wikidata
 3. ^ "Pernille Rosenkrantz-Theil er tilbage; reference til dom sidst i artiklen".
 4. ^ "MFer støtter maling mod Fogh".
 5. ^ Stemmesluger melder sig ud af Enhedslisten – dr.dk/Nyheder/Politik
 6. ^ Udmeldelse af Enhedslisten – Pernille Rosenkrantz-Theils weblog
 7. ^ https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/rosenkrantz-theil-er-blevet-socialdemokrat
 8. ^ https://www.berlingske.dk/politik/rosenkrantz-theil-er-blevet-socialdemokrat

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpgArtiklen om politikeren Pernille Rosenkrantz-Theil kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.