Ungdommens Nordiske Råd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ungdommens Nordiske Råds session 2011 på Christiansborg i København

Ungdommens Nordiske Råd (UNR) er et forum for de politiske ungdomsorganisationer i Norden. UNR støttes af Nordisk Råd.

Medlemmer[redigér | rediger kildetekst]

Medlemmer af UNR er alle ungdomsorganisationer til partier der er repræsenteret i et af parlamenterne i Danmark, Finland, Færøerne, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland. Organisationerne er samlet i otte nordiske paraplyorganisationer:

Status som observatører har:

Organisation[redigér | rediger kildetekst]

UNR afholder sin årlige session i dagene inden Nordisk Råds session. Mellem sessionerne repræsenteres UNR af præsidenten og præsidiet, der mødes i forbindelse med møder i Nordisk Råd og sidder med i en rolle af observatører i Nordisk Råds forskellige udvalg.

På sessionen har medlemsorganisationerne mulighed for at fremsætte forslag til resolutioner. De resolutioner, der vedtages, bliver samlet i sessionens slutdokument. Sessionen har desuden ofte et politisk tema, der er genstand for debat mellem UNR’s medlemmer.

Præsidenten vælges af sessionen, mens paraplyorganisationerne hver udpeger et medlem af præsidiet. Alle paraplyorganisationer repræsenteret i præsidiet.

Ved afstemninger på sessionen har medlemsorganisationerne hver én stemme i tillæg til det antal stemmer deres moderparti har ved Nordisk Råds session. Således er alle medlemsorganisationer sikret mindst én stemme uanset om deres moderparti er repræsenteret i Nordisk Råd eller ej.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

De politiske ungdomsorganisationer i Norden har siden Nordisk Råds stiftelse i 1952 sædvanligvis afholdt et seminar i forbindelse med Nordisk Råds session. I de første mange år var formålet med seminaret at diskutere emnerne på Nordisk Råds dagsorden.

I slutningen af 1960’erne foreslog bl.a. FNUF at seminarerne skulle erstattes af en selvstændig session for ungdommen. En forsøgssession blev afholdt i Stockholm i 1971. Det blev her afvist at gøre UNR til en permanent organisation, men besluttet at fortsætte med at afholde en årlig session i form af et seminar.

Således fortsatte UNR op gennem 1970’erne og 1980’erne. I 1987 fik UNR for første gang mulighed for at præsentere sessionens slutdokument på Nordisk Råds session.

Ulemperne ved at UNR ikke var en permanent organisation blev tydelige i begyndelsen af 2000-årene. Deltagerantallet på sessionerne dalede på den ene side som følge af dårlig kommunikation og manglende koordinering, og på den anden side fordi nogle af de store medlemsorganisationer følte sig underrepræsenteret, da UNR hidtil havde fungeret efter princippet: én organisation, én stemme.

På sessionen i Esbo i 2002 blev en ny arbejdsordning for UNR vedtaget. Ordningen indebar at UNR blev en permanent organisation med en præsident og et præsidium og ændrede afstemningsreglerne til de nuværende. Godt et år efter oprettedes et sekretariat, som administreres af Pohjola-Nordens Ungdomsförbund i Finland.


Præsidenter[redigér | rediger kildetekst]

UNR's præsidenter siden vedtagelsen af arbejdsordningen i 2002:

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]