Venstres Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Venstres Ungdom
VU
 
Formand Maria Ladegaard Slot
Næstformand Sebastian Beier Buchhave Boisen
Landssekretær Frederik Bast Phillip
 
Grundlagt 1908
Hovedkontor Nørre Voldgade 82, 3.-4.
1358 København K
Antal medlemmer 2.527 (2018 ifølge DUF)[1]
Moderparti Venstre
 
Politisk ideologi

Liberalisme

Klassisk Liberalisme
 
Website www.vu.dk
 

Venstres Ungdom eller VU er en politisk ungdomsorganisation baseret på liberalismen. VU er tilknyttet det landsdækkende parti Venstre. Den første VU-lokalforening blev oprettet i Kolding d. 24. september 1908, og i de kommende år blev der dannet lokalforeninger landet rundt. I 1912 stiftedes landsorganisationen, som er den landsdækkende paraplyorganisation for lokalforeningerne i Venstres Ungdom.

I dag eksisterer der mere end 80 lokalforeninger af Venstres Ungdom (52 lokalforeninger i 2018 ifølge Dansk Ungdoms Fællesråds officielle statistik).[1] Lokalforeningen er det vigtigste led i Venstres Ungdoms organisation, idet det er her at alle medlemmer har mulighed for at deltage aktivt i VU's arbejde. Det er i lokalforeningen medlemmerne mødes til daglig, og det er her langt størstedelen af aktiviteterne finder sted. Dette kan være aktiviteter i form af diverse oplæg af politisk, faglig og kulturel karakter, men der arrangeres også f.eks. virksomhedsbesøg som lokalforeningsbestyrelsen står for. Lokalforeningerne i VU er både skabt til fordel for at udvikle medlemmernes politiske kompetence og for at udvikle deres sociale netværk.

En gang om året, en weekend i september, afholdes der landsstævne, hvor VU bestemmer deres politiske principprogram. Her er det især emner som "fri narko" og "afskaffelse af kongehuset" der bliver diskuteret med både argumenter for og imod. Desuden er der besøg af politiske profiler som bl.a. Lars Løkke Rasmussen.

VU afholder desuden hvert år efter nytår en landskonference, som dels foregår på Christiansborg og dels på Hotel Admiral i København. På Christiansborg i Landstingssalen afholdes diverse politiske oplæg på en stor konference både lørdag og søndag, og lørdag aften er der gallamiddag og overnatning på Hotel Admiral.

I juni 2008 fejrede Venstres Ungdom 100 års jubilæum. Dette skete i Kolding, hvor den første VU-forening blev oprettet.

Venstres Ungdom havde i 2018 godt 2.500 medlemmer under 30 år, det højeste medlemstal blandt de politiske ungdomsorganisationer.[1]

Venstres Ungdom er medlem af den europæiske liberale ungdomsorganisation LYMEC (sammen med Radikal Ungdom) samt verdensforbundet International Federation of Liberal Youth.

Kampagner[redigér | rediger kildetekst]

I foråret 2007 indledte VU en kampagne mod den medieaftale, som Folketinget i juni 2006 vedtog. Medlemmerne kørte rundt Danmark rundt i busser for at tale deres sag.

VU har også stået bag andre kampagner. Blandt disse kan nævnes: "Ingen socialisme – tak", o.m.a.

I foråret 2008 fik Venstres Ungdom en del medieomtale, da de lancerede en kampagne for Fri hash.

Ved folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december 2015 anbefalede VU et ja.[2]

Venstres Ungdom vandt både det første Skolevalg i Danmark d. 29. januar 2015 med 27,4% af stemmerne[3] og det andet Skolevalg d. 2. februar 2017 med 19,1% af stemmerne.[4]

Formænd[redigér | rediger kildetekst]

Tidligere formænd for VU:[5]

Struktur[redigér | rediger kildetekst]

Venstres Ungdoms struktur består af et forretningsudvalg, en Landsstyrelse samt et Landsstævne. Landsstyrelsen er den øverste myndighed mellem landsstævnerne. Den daglige ledelse af foreningen varetages af forretningsudvalget.

Forretningsudvalget består af landsformanden, næstformanden, formanden for Landsstyrelsen, næstformanden for Landsstyrelsen, syv medlemmer valgt af Venstres Ungdoms Landsstævne samt landssekretæren som referent.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referenceliste[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c "Driftstilskud - politiske ungdomsorganisationer 1994-2018. Hentet fra DUFs hjemmeside 4. januar 2019." (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 4. januar 2019. Hentet 4. januar 2019. 
  2. ^ Danmarks EU-forbehold: Retsforbeholdet. VU.
  3. ^ Skolevalg 2015: Sådan stemte teenagerne. Artikel på ekstrabladet.dk 29. januar 2015.
  4. ^ Her er resultatet af Skolevalg 2017: De unge vil have et blåt Danmark. dr.dk 2. februar 2017.
  5. ^ Listen over formænd før 1996 er taget fra: Holst, Carl: Drevet af ideen – historier om Venstres Ungdom, Breidablik, 1996, s. 59-68.