Vylkove

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vylkove
Вилкове Rediger på Wikidata
Vylkoves byvåben
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Odessa oblast Odesa oblast
Rajon Izmajil rajon
Hromada Vylkove byhromada
Grundlagt 1746 Rediger på Wikidata
Postnr. 68355 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE UAVYL Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 7.804 (2021) Rediger på Wikidata
Andet
Tidszone EET
UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 1 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside vylkivska-gromada.gov.ua
Oversigtskort
Vylkove ligger i Odesa oblast
Vylkove
Vylkove
Vylkoves beliggenhed i Odesa oblast

Vylkove (ukrainsk: Ви́лкове, ukrainsk udtale: [ˈwɪɫkowe], tr. Vylkove; russisk: Вилково, tr. Vylkovo; rumænsk: Vâlcov) er en lille by beliggende i den ukrainske del af Donau-deltaet, længst mod sydvest i Ukraine, på grænsen til Rumænien. Administrativt er den en del af Izmail rajon (distrikt) i Odessa oblast (region). Byen har 7.804 (2021) indbyggere.[1] Den ligger ved Kilijske hyrlo, en nordlig flodarm af Donau, som adskiller Ukraine fra Rumænien.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Det nuværende Vylkove blev grundlagt i 1746 af de såkaldte lipovanere, gammeltroende russere der var i eksil af religiøse årsager. Det Osmanniske Rige, der dengang havde herredømmet i regionen, tildelte den status af by i 1762.[2] Vylkove blev underlagt Det Russiske Kejserrige som følge af Bukarest-traktaten i 1812 og modtog derefter en lille garnison af Donau-kosakker. Efter Krimkrigen kom den i 1856 under Fyrstendømmet Moldavien, som i 1859 dannede Rumænien ved at forene sig med Fyrstendømmet Valakiet. Ved Berlinkongressen i 1878 blev den atter underlagt Det Russiske Kejserrige, da den sydligste del af Bessarabien blev givet tilbage til Rusland. I kølvandet på Den Russiske Revolution i 1917 blev Vylkove en del af den Moldoviske Demokratiske Republik, der i 1918 sluttede sig til Rumænien. Alle disse ændringer påvirkede dog kun minimalt dagligdagen for indbyggerne, som opretholdt deres tro, deres sprog og deres levevis baseret på størfiskeri (efter kaviar) og landbrug.[3].

Ved afslutningen af Anden Verdenskrig blev byen og regionen en del af Sovjetunionen som del af den Ukrainske SSR. Ved Sovjetunionens opløsning i 1991 blev Kherson en del af den uafhængige stat Ukraine. Ved folkeafstemningen om Ukraines uafhængighed den 1. december 1991 stemte 75,01% af vælgerne i Odesa oblast for Ukraines uafhængighed (med en stemmeprocent på 85.38%).[4]

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Vylkove ligger i Donaudeltaets sumpområder, hvilket gør det næsten umuligt at dyrke korn, og fiskeri i Donau, delta-søerne og Sortehavet er derfor den lokale befolknings hovedbeskæftigelse. Derudover er byen berømt for sin vindyrkning og dyrkning af jordbær på øerne i floddeltaet.[kilde mangler] På grund af en række kanaler, der er udgravet inde på dens område, er byen også kendt som "Ukraines Venedig". Både er den mest almindelige transportform.[5]

Administrationen af det Grænseoverskridende biosfærereservat i Donaudeltaet, Rumænien/Ukraine (de) ligger i Vylkove.[6] Reservatets område omfatter øerne opstrøms og nedstrøms Donau, rørskove nord for Donau, deltaets vandområder og det tilstødende havområde op til 2 km fra kysten).

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Number of Present Population of Ukraine, 1. januar 2021" (PDF). ukrcensus.gov.ua (engelsk). State Statistics Service of Ukraine. 1. januar 2021. Arkiveret fra originalen (PDF) 6. april 2022. Hentet 30. juli 2022.
  2. ^ Голубинский, Е.Е. (1900). История русской церкви [Den Russiske Kirkes Historie] (russisk). Moskva.
  3. ^ Hosmer, Dorothy. "Caviar fishermen of Romania from Vâlcov, the "Little Venice" of the Danube delta : bearded Lipovans go down to the Black sea". National Geographic (engelsk).
  4. ^ "Ukrainian Independence Referendum". Seventeen Moments in Soviet History – An online archive of primary sources (engelsk). Michigan State University.
  5. ^ Tondo, Lorenzo (5. juli 2022). "How Ukraine's 'Venice' has borne the brunt of fight for Snake Island". The Guardian (engelsk).
  6. ^ Danube Delta Transboundary Biosphere Reserve, Romania/Ukraine oprettet 1998, hentet 4. august 2022

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: